КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отЖури

Пиер-Анри Дело

Пиер-Анри Дело е основател на няколко френски кинофестивала, които днес се нареждат сред най-важните събития в световния календар на фестивалите. Дело започва срещите си с киното, работейки като асистент-режисьор на Жак Дониол-Валкроз, Станислав Станоевич и Пиер Каст. След като натрупва известен опит, той режисира сам образователни програми за телевизията. Като режисьор създава и един късометражен филм – “Virginie ou la double rupture” (1969).
 
Пиер-Анри Дело е продуцирал и копродуцирал филми на Хуго Сантиаго, Жан-Луи Комоли, Жан-Франсоа Дион, Клод Милер, Едоардо де Грегорио, Жан-Пиер Лефебр. През 1969 г. Дело съосновава (заедно с Ришар Дембо) „Петнайсетдневката на режисьорите” в рамките на фестивала в Кан и става неин артистичен директор чак до 1998 г. Създадена под мотото „Свободното кино” като алтернатива на официалния конкурс и след скандалното прекратяване на фестивала от стачкуващи кинаджии, в основата на които са Франсоа Трюфо и Жан-Люк Годар, секцията и до днес е символ на добър вкус, оригинален стил и откриване на таланти в света на киното. След 1996 Дело участва в основаването и става директор на Форума на Европейското кино в Страсбург. Французинът е един от учредителите на Международния Фестивал на Аудиовизуалните Програми (FIPA) през 1987, на който е директор 20 години. Той е сред учредителите и на Европейската филмова академия. Пиер-Анри Дело е автор на няколко книги, посветени на киното – една от тях е колекцията „Кино и литература”.

Марион Лен

Теодора Духовникова

Дрор Захави

Андраш Мухи

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney