КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отБЯЛАТА ЛЕНТА / DAS WEISSE BAND - EINE DEUTSCHE KINDERGESCHICHTE

Германия-Австрия-Франция-Италия, 2009, 144 мин
Премиера за България, черно-бял
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 6Режисьор - Михаел Ханеке
Сценарий - Михаел Ханеке
Оператор - Кристиан Бергер
В ролите - Улрих Тукур, Урсина Ларди, Бургхарт Клауснер, Сузане Лотар, Кристиан Фридел, Йозеф Бирбихлер, Леони Бенеш
Продуценти - Стефан Арнт, Вайт Хайдушка, Михаел Кац, Маргарет Менегос, Андреа Окипинти

Продукция - X-Filme Creative Pool/Wega Film/Les Films du Losange/Lucky Red
Световен разпространител - Les films du Losange

Награди и номинации

Кан ’09 – „Златна палма”, наградата на ФИПРЕССИ и Кинонаградата на френската национална образователна система; Сан Себастиан ’09 – наградата на ФИПРЕССИ; Европейски филмови награди ’09 – най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарист; номинация за най-добър оператор


Село в северната част на протестантска Германия, 1913-1914 г. Разказ за децата и младежите от хора, ръководен от селския учител, и за техните семейства: на барона, на иконома, на доктора, на акушерката, на наемните полски работници. Започват да се случват странни инциденти, които постепенно придобиват характера на ритуални наказания. Кой стои зад тях? Учителят наблюдава, разследва и малко по малко разкрива невероятната истина. Дали тези събития предвещават светкавичното разрастване на идеологията на нацистка Германия години по-късно? Нима тук са семената на последвалите трагедии?  

Художественото майсторство и безпогрешният контрол върху материала на Михаел Ханеке трудно могат да бъдат надминати, когато той е във върхова форма. А той демонстрира именно такава в педантично изградената и също толкова прецизно изтъкана картина на злонамерени интриги в провинциално село в Северна Германия в навечерието на Първата световна война. Бялата лента е щедра на характерното за филмите на Ханеке богато детайлизиране, зловещи оттенъци и злонамерени дела. Почитателите му, които очакват нещо оригинално след експерименталния му американски римейк на Смешни игри от 2007 г., ще останат доволни.

Майк Гуудрич


Михаел Ханеке

Роденият през 1942 г. в Мюнхен сценарист и режисьор Михаел Ханеке следва философия, психология и театрознание в Университета на Виена. През 1970 г. започва кариерата си в театъра и телевизията. Почти две десетилетия по-късно, през 1989 г., дебютира в Кан със Седмият континент. През 2000 г. там той печели наградата на Екуменическото жури с Код Непознат, на следващата година на Пианистката присъждат Голямата награда на журито, а през 2005 г. Скришна игра получава 3 приза – за режисура, наградата на ФИПРЕССИ и на икуменическото жури. Ханеке залага на изкуството на изцеляващия шок. Той разглежда своите филми като негативни утопии, които, чрез показването на нещо ужасно, трябва да мобилизират позитивни съпротивителни сили.

 

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1989 Седмият континент (Der siebente Kontinent)
1992 Видеото на Бени (Benny’s Video)
1997 Забавни игри (Funny Games)
1999 Код непознат (Code unbekannt)
2001 Пианистката (Die Klavierspielerin)
2004 Времето на вълка (Wolfzeit)
2005 Скришна игра (Cache)
2009 Бялата лента (Das weisse Band – Eine deutsche Kindergeschichte)

Купи билети

Програма


25.03.2010

Дом на киното - 18:15;

11.03.2010

НДК - Зала 1 - 20:30;

15.03.2010

Френски културен институт - 20:00;

22.03.2010

Дом на киното - 14:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ

Германия, 2009, 119 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГИГАНТ

Уругвай-Аржентина-Германия-Испания, 2009, 87 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney