КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отПОСЛЕДНИЯТ ТАНЦЬОР НА МАО / MAO’S LAST DANCER

Австралия, 2009, 117 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 8Режисьор - Брус Бересфорд
Сценарий - Ян Сарди, по автобиографията на Ли Куншин
Оператор - Питър Джеймс
Музика - Кристофър Гордън
В ролите - Брус Грийууд, Кайл Маклоклън, Джоан Чен, Чи Као, Аманда Шул
Продуцент - Джейн Скот

Продукция - Last Dancer Pty Ltd.
Световен разпространител - Celluloid Dreams

Награди и номинации

Сао Пауло МФФ ’09 – наградите на публиката за най-добър международен филм и за най-добър чуждоезичен филм (втората, поделена с Прекършени прегръдки)


Пренесена на големия екран от режисьора на прочути филми като Да возиш мис Дейзи и Black Robe, вдъхновяващата история на Ли Куншин разказва за личната и духовната свобода, за изпълнен със страст и решителност живот.  

Ли е роден през 1961 г. и израства заедно с шестте си братя и сестри и бедните си родители в провинция Шандонг. Съдбата е предопределила на децата да станат обикновени работници, но когато в малкото селско училище идват представители на Балетната академия на мадам Мао от Пекин в търсене на самороден талант, който да шлифоват и поставят в първите редици на Културната революция, те се спират на 11-годишния Ли и го подлагат на необичаен нов живот, изпълнен със строги тренировки в залата и с идеологическите доктрини извън нея. В началото Ли (игран прекрасно oт танцьора Чи Чао) е смазан от всичко това, но когато младият му учител смело му показва изпълненията на най-добрите световни балетисти (чрез записвани и предавани скришно видеокасети), момчето осъзнава истинския революционен потенциал на танца.      

Докато връстниците му спят, Ли се упражнява на светлината на свещи и подскача по стълбите на училището със завързани за глезените си торбички с пясък за оформяне на мускулите. Неслучайно той става най-добрият танцьор на училището и когато в Пекин пристига артистичният директор на Хюстънския балет, Бен Стивънсън, с първата американска културна делегация в комунистически Китай, Ли е сред първите студенти на разменни начала, получили разрешение да заминат за Америка.

В Хюстън Ли преживява кратък културен шок след сблъсъка си с моловете и т.нар. китайски ресторанти, но бързо се влюбва в свободния живот в Америка и в една от красивите ù дъщери. В края на своя стаж той отказва да се завърне в Китай. Следва драматичен сблъсък в китайското консулство, който е отразен нашироко в американската преса.

В Последния танцьор на Мао можете да се насладите на едни от най въздействащите танци в киното въобще. Филмът напомня за жертвите на идеологическото противопоставяне и за недалечното минало, в което артистичната свобода е била въпрос на човешки права, но това е актуално и днес – медиите пишат за различни страни, опитващи се да контролират потока на творци и идеи зад границите си.

Човешките страсти, изглежда, могат почти винаги да надделеят над идеологията, ако имаш смелостта да защитиш житейския си избор.   

Мишел Майо


Брус Бересфорд

Роден през 1940 г. в Сидни, Австралия. Завършва Университета в Сидни през 1962 г. Един от най-изтъкнатите австралийски режисьори, известен с умението си да снима исторически филми и камерни драми. След успеха на филма Лейтенант Брейкър Морант той започва кариера в Холивуд. До днес поставя и оперни спектакли. Номиниран за „Оскар” за сценария на Лейтенант Брейкър Морант и за режисурата на Нежно милосърдие. Режисираният от него Да возиш мис Дейзи печели 4 награди „Оскар”, включително за най-добър филм.


ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1972 Приключенията на Бари МакКензи (The Adventures of Barry McKenzie)
1980 Лейтенант Брейкър Морант  (Breaker Morant)
1983 Нежно милосърдие (Tender Mercies)
1986 Престъпления на сърцето (Crimes of the Heart)
1989 Да возиш мис Дейзи (Driving Miss Daisy)
1990 Г-н Джонсън (Mister Johnson)
1996 Последен танц (Last Dance)
1999 Двойно убийство (Double Jeopardy)
2002 Евелин (Evelyn)
2003 Панчо Виля (And Starring Pancho Villa as Himself)
2009 Последният танцьор на Мао (Mao's Last Dancer)

Купи билети

Програма


13.03.2010

Люмиер - 13:00;

19.03.2010

Дом на киното - 22:30;

11.03.2010

НДК - Зала 1 - 18:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


БЯЛАТА ЛЕНТА

Германия-Австрия-Франция-Италия, 2009, 144 мин
Премиера за България, черно-бял


ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ

Германия, 2009, 119 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГИГАНТ

Уругвай-Аржентина-Германия-Испания, 2009, 87 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney