КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отПРЕШЪС / PRECIOUS: BASED ON THE NOVEL ‘PUSH’ BY SAPHIRE

САЩ, 2009, 110 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Лий Даниълс
Сценарий - Джефри Флечър
Оператор - Андрю Дън, Дарън Лю
Музика - Марио Григоров
В ролите - Габори Сибиде, Мо’ник Имес-Джаксън, Пола Патън, Марая Кери, Лени Кравиц
Продуценти - Лий Даниълс, Гари Магнес, Сара Сийгъл-Магнес

Продукция - Lee Daniels Entertainment/Smokewood Entertainment Group
Световен разпространител - Elephant Eye Films

Награди и номинации

Сънданс МФФ ’09 – наградата на публиката и голямата награда на журито за Лий Даниълс, специалната награда на журито за Мо’ник; Торонто МФФ ’09 – награда на публиката ; Сан Себастиан МФФ ’09 – награда на публиката, наградата „Отра мирада”; Довил Американски ФФ ’09 – специалната награда на журито


Прешъс е затворена в себе си. Тя избягва да гледа другите в очите, говори рядко и е почти неграмотна. Таи в себе си огромна болка, а също така и… нероденото си бебе, заченато при изнасилване. Прешъс е дебела. Дрехите ù са ù прекалено тесни. В училище ù се подиграват жестоко. У дома положението е още по-лошо. Съсипаната от живота ù майка си го връща на дъщеря си. Когато бащата на Прешъс я изнасилва, майката е ядосана не на мъжа си, а на детето заради това, че се е опитало „да ù го открадне”.  

Във филма има един-единствен елемент, който се опитва да балансира в този безрадостен пейзаж – надеждата. Не надеждата на Прешъс, а на други две жени в живота ù, които ù мислят доброто. И не защото пред Прешъс има добри перспективи. По-скоро тези жени са се сблъсквали с какво ли не в работата си и трудно биха могли да си представят по-наранено момиче.

Роджър Ебърт

 

Градски кошмар, в който обаче трепти сърце – Прешъс е като диамант, светъл, ярък и невероятно твърд. Не би било достатъчно да кажем за него, че е просто сърцераздирателен или безпощаден. Филмът е и смел и безкомпромисен, той е коктейл от унижение и вдъхновение, отчаяние и надежда. Всички, които са работили по него, заслужават уважение за това, че са създали толкова опасно проблематична, но в крайна сметка възвисяваща творба. Трудно е да опишем Прешъс с няколко думи. Но филмът заслужава да бъде харесан заради унищожителната си емоция.

 

Джон Андерсън


Лий Даниълс

Роденият на Бъдни вечер 1959 г. във Филаделфия актьор, режисьор и продуцент Лий Даниълс всъщност започва кариерата си в Холивуд като кастинг асистент. Големият му пробив е продуцирането на Балът на чудовището, който носи на Холи Бери „Оскар”, „Сребърна мечка” и много други награди за изпълнението ù. През 2006 г. Даниълс дебютира като режисьор със Срещу сянката, за работата си по който е номиниран на фестивала в Сан Себастиан.  


ФИЛМОГРАФИЯ

2005 Срещу сянката (Shadowboxer)
2009 Прешъс (Precious: Based on the Novel Push by Sapphire)

Купи билети

Програма


15.03.2010

Дом на киното - 18:30;

14.03.2010

НДК - Зала 1 - 16:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!

gfgfdgdf
2010-02-05

gfdgfdgdfg
gfgfdgdf
2010-02-05

gfdgfdgdfg
gfgfdgdf
2010-02-04

gfdgfdgdfg

БЯЛАТА ЛЕНТА

Германия-Австрия-Франция-Италия, 2009, 144 мин
Премиера за България, черно-бял


ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ

Германия, 2009, 119 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГИГАНТ

Уругвай-Аржентина-Германия-Испания, 2009, 87 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney