КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отМУЗИКАТА НА ИСТАНБУЛ / CROSSING THE BRIDGE: THE SOUND OF ISTANBUL

Германия, 2005, 90 мин
игрален, цветен
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9Режисьор - Фатих Акин
Сценарий - Фатих Акин
Оператор - Ерве Дьо
С участието на - Александър Хаке, „Баба Зула“ , „Ориент Експрешънс“, Думан , „Репликас“, Еркин , Сеза, „Истанбул Стайл Брейкърс“ , Мерджан Деде, Селим Сеслер , Брена Маккримън, „Сиясиябенд“ , Айнур, Орхан Генджебай , Мюзеийен Сенар, Сезен Аксу
Продуценти - Фатих Акин , Клаус Мек , Андреас Тил , Сандра Харцер-Кукс , Кристиан Кукс

Продукция - Corazon Intl./Intervista Digital Media/NDR/Pictorion Pictures
Разпространител за България - Арт Фест

Музиката на Истанбул представя западната гледна точка – поглед от разстояние към чуждия, еротичен, опасен, изкушаващ град. Филмът е търсене, одисея, предприета, за да се проучат музикалните извори, влияния и перспективи на града. Истанбул е изгарящ град. Ако Берлин бе най-модерният град в началото на 90-те години, а Хавана в края на 90-те, може би началото на новото хилядолетие даде на Истанбул шанса да представлява тоталния мегаполис на Европа – просто трябва да го усетите! A дали Истанбул изобщо принадлежи на Европа? Напоследък множество диджеи, музиканти и артисти от цял свят идват в Истанбул. Те търсят вдъхновение, опитвайки се да разкрият тайните на прелестната красота. Всички възможни предубеждения, които сте имали спрямо турската музика, ще изчезнат тутакси след като се докоснете до неимоверно богатото съчетание от музикални стилове в Музиката на Истанбул. Сред най-силните моменти във филма са пееща в турска баня жена от Кюрдистан, от чийто божествен глас ще ви побият тръпки на радост, и рап-певец, който изстрелва по 1500 турски думи в минута в най-впечатляващото рап-изпълнение, което някога сте чували.

Фатих Акин

Роден в Хамбург на 25 август 1973 г. в турско семейство. Учи визуални комуникации в Хамбургския колеж за изящни изкуства, където се дипломира през 2000 г. Дебютира в игралното кино през 1998 г. с Кратко и безболезнено, който печели доста награди и, подобно на Солино, е номиниран за Германската филмова награда. Акин често се снима и като актьор. Най-големия си успех постига с филма С глава в стената, за който печели „Златна мечка” в Берлин през 2004 г. Със следващия си игрален филм На прага на рая Акин получава наградата за сценарий в Кан ’07, четири Германски филмови награди, Европейска филмова награда за сценарий и др.  

 

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1995 Сенсин, ти си! (Sensin… Du bist es!)  
1996 Потурчен (Geturkt)  
1998 Кратко и безболезнено (Kurz und Schmerzlos)  
2000 През юли (Im Juli)
2001 Мисля за Германия – Забравихме да се върнем (Denk ich an Deutschland – Wir haben vergessen zuruckzukehren) – док.
2002 Солино (Solino)  
2004 Срещу стената (Gegen die Wand)  
2005 Музиката на Истанбул (Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul) – док.
2007 На прага на Рая (Auf der anderen Seite / Yasamin Kiyisinda)  
2009 Храна за душата (Soul Kitchen)

Купи билети

Програма


19.03.2010

Дом на киното - 14:30;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


ГЪРБАВИЦА

Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, 2006, 91 мин
игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney