КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отПРОРОК / UN PROPHETЕ

Франция, 2009, 150 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9Продуценти - Мартин Касинели, Антонен Деде
В ролите - Тахар Рахим, Нилс Ареструп, Адел Беншериф, Алаа Узмузун, Салем Кали, Паскал Ено
Музика - Александър Деспла
Оператор - Стефан Фонтен
Сценарий - Жак Одиар, Томас Бидеген, Абдел Рауф Дафри

Продукция - Why Not Productions/Chic Films/Page 114/France 2 Cinéma/BIM Distribuzione Union Générale Cinématographique(UGC)/Celluloid Dreams
Световен разпространител - Celluloid Dreams

Награди и номинации

Кан ’09 – Голямата награда на журито, номинация за „Златна палма”; Европейски филмови награди ’09 – Наградата за актьор на Тахар Рахим и за звук на Брижит Таяндие, Франсис Варние, Жан-Пол Юрие и Марк Доан, номинации за филм, режисьор, оператор и сценарист Лондонски МФФ ’09 – Наградата на фестивала


Действието в Пророк се развива предимно в пространството на затвора, а актьорският състав е най-вече мъжки, и то съставен от натурчици. Филмът проследява затворническата кариера на Малик ал Джебена (дебютанта Рахим), 19-годишен мъж от западноафрикански произход, който обаче се държи настрана от мюсюлманската общност. Осъден на 6 години затвор неясно по какво обвинение, Малик е избран от Сезар Лучиани (Ареструп), всяващия страх бос на управляващия затвора корсикански мафиотски клан, да убие друг затворник. Малик извършва кървавото убийство, но се отървава безнаказано благодарение на почти цялостния контрол, под който Лучиани държи вътрешното функциониране на затвора. Така той става лейтенант в корсиканския затворнически клан, но в началото го унижават понеже е арабски аутсайдер и го товарят само с неблагодарни задачи. Тормозен от видения на убития от него затворник, но решен да преуспее, неграмотният Малик не само се научава да чете и пише, но и се самообучава на корсикански, като тайно разучава всички тънкости в бизнеса на Лучиани.    

Когато говорим за язвителни криминални филми, Жак Одиар има малко съперници в Европа, а неговата увлекателна и брутална затворническа драма Пророк е свидетелство, че той разширява собствените си рамки с безсъмнено майсторство. Историята на нерешителния млад затворник, който се издига в криминалните среди до забележителен играч, е едновременно проницателен и старателно детайлизиран социален реализъм и завладяващо жанрово забавление. Подобният на лабиринт разказ е на моменти объркващ, но иначе филмът би трябвало да има международен успех, подобен на миналогодишния хит в Кан Гомора.  

Джонатан Ромни


Жак Одиар

Френски режисьор и сценарист, роден през 1952 г. в Париж. Син е на известния сценарист и режисьор Мишел Одиар. Учи философия и литература в Сорбоната и работи в театъра, преди да започне да пише сценарии заедно с баща си в средата на 80-те години. Дебютира като режисьор през 1994 г. Носител на “Сезар” за дебют, награда за сценарий в Кан за Един така дискретен герой и “Сезар” за сценарий за Чети по устните ми. Предишният му филм Сърцето ми спря да бие спечели 8 от 10-те награди „Сезар”, за които е бил номиниран, а също така „Сребърна мечка” в Берлин за музика, БАФТА за чуждестранен филм и други световни отличия.


ФИЛМОГРАФИЯ

1994  Да гледаш как мъжете мрат (Regarde les hommes tomber)
1996  Един така дискретен герой (Un héros très discret)
1998  Френското правило (Norme française) – къс.
2001  Чети по устните ми (Sur mes lèvres)
2005  Сърцето ми спря да бие (De battre mon coeur s'est arête)
2009  Пророк (Un prophète)

Купи билети

Програма


14.03.2010

Френски културен институт - 20:30;

18.03.2010

Люмиер - 18:15;

23.03.2010

Дом на киното - 19:30;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


БЯЛАТА ЛЕНТА

Германия-Австрия-Франция-Италия, 2009, 144 мин
Премиера за България, черно-бял


ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ

Германия, 2009, 119 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГИГАНТ

Уругвай-Аржентина-Германия-Испания, 2009, 87 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney