КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отВСИЧКИ ОСТАНАЛИ / ALLE ANDEREN

Германия, 2009, 119 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Марен Аде
Сценарий - Марен Аде
Оператор - Бернхард Келер
В ролите - Биргит Минихмайер, Ларс Айдингер, Паула Хартман, Никол Маришка, Ханс-Йохен Вагнер
Продуценти - Марен Аде, Йонас Дорнбах, Дирк Г. Енгелхарт

Продукция - Komplizen Film/Südwestrundfunk (SWR)/Westdeutscher Rundfunk (WDR)
Световен разпространител - Bavaria Film

Награди и номинации

Берлин МФФ ’09 – „Сребърна мечка” – голямата награда на журито (поделена с "Гигант"), „Сребърна мечка” за най-добра актриса (Биргит Минихмайер), наградата „Фемина” за художник на продукцията (Зилке Фишер), номинация за „Златна мечка” (Марен Аде); Банкок МФФ ’09 – номинация за наградата „Голдън кинари” (Марен Аде); Филм +, Кьолн ’09 – номинация за монтаж (Хайке Парплис)


Филмът, чието действие се развива в Сардиния, проследява взаимоотношенията между архитекта Крис (Айдингер) и новата му приятелка Гити (Минихмайер). Крис не съумява да блесне в работата си, като че ли най-вече заради изпълнената си със самосъжаление нерешителност, която понякога минава и за идеализъм. Гити обаче вижда отвъд преструвките му. Двойката води изолиран живот, разиграва лични микро-драми и като цяло се държи пренебрежително към останалите „нормални” хора, които предпочита да избягва. В своите очи двамата са по-различни от буржоазията, макар че статутът на Гити като бунтовничка губи от блясъка си, когато откриваме, че тя е не по-радикална от специалист по ПР от музикалния бизнес.

Докато пазарува, Крис се натъква на стар колега – Ханс (Вагнер), набит тип с успешна кариера, който се наслаждава на видимо перфектната връзка с бременната си съпруга Сана (Маришка). Показната самоувереност на двойката предизвиква Крис и Гити да поставят под въпрос начина, по който виждат себе си поотделно и заедно, и това създава цепнатини в тяхната несигурна близост.

Сценаристката и режисьорка Марен Аде прави силно впечатление с дебюта си през 2003 г. – пестеливия и заснет на видео Гора за дърветата. Нейният по-малко концентриран и по-конвенционален втори филм – Всички останали, в същността си е камерна пиеса за двама главни герои – неподходяща двойка, чийто самонаблюдаващ се романс стига до загатната криза по време на ваканцията им. Основната атракция във филма е на раздразнителната Гити, чиято героиня подтиква към размисъл. На фестивалната публика може да се хареса силното усещане за драматизъм на Аде, приказливостта на филма, за сметка на оскъдното действие и като цяло застиналостта му на продукт на арт киното в най-чист вид.
 
Джонатан Ромни

Марен Аде

Марен Аде е родена на 12 декември 1976 г. в Карлсруе, Германия. От 1998 до 2004 г. тя следва продуцентство и режисура в Мюнхен. През 2000 г. режисира първия си късометражен филм Деветият етаж. Филмът е показан още същата година на кинофестивала в Хоф, а след това и на много други фестивали. Първият ù пълнометражен игрален филм Гора за дърветата, с който се и дипломира в университета, е номиниран за редица отличия, сред които Германска филмова награда, и печели Специалната награда на журито на фестивала Сънданс през 2005.

 

ФИЛМОГРАФИЯ

2000 Деветият етаж (Ebene 9) – къс.
2003 Гора за дърветата (Der Wald vor lauter Bäumen)
2009 Всички останали (Alle Anderen)

Купи билети

Програма


14.03.2010

Люмиер - 16:00;

17.03.2010

Одеон - 18:30;

15.03.2010

Дом на киното - 14:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


БЯЛАТА ЛЕНТА

Германия-Австрия-Франция-Италия, 2009, 144 мин
Премиера за България, черно-бял


ГИГАНТ

Уругвай-Аржентина-Германия-Испания, 2009, 87 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney