КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отЛИВАН / LEVANON

Германия-Израел-Франция-Ливан, 2009, 90 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Самуел Маоз
Сценарий - Самуел Маоз
Оператор - Гьора Беях
Музика - Николас Бекер, Беноа Делбек
В ролите - Йоав Донат, Ошри Коен, Михаил Мошонов, Итай Тиран, Зохар Щраус
Продуценти - Анат Бикел, Николас Франк, Ури Сабаг

Продукция - Ariel Films/Arsam International/Arte France/Israeli Film Fund/Metro Communications/Paralite
Световен разпространител - Celluloid Dreams

Награди и номинации

Venice ’09 – Golden Lion, Nazareno Taddei Award and SIGNIS Award - Honorable Mention (Samuel Maoz); Israeli Film Academy ’09 – best sound (Alex Claude and David Lis), best art direction (Ariel Roshko), best cinematography, best supporting actor (Zohar Sttraus), nominations for best film, best screenplay, best director, best actor (Yoav Donat), best editing (Arik Leibovitch)


Четирима войници са изпратени на рутинна мисия да прочистят ливански град, който вече е изравнен със земята от израелските въздушни сили, но нещата тотално се объркват. Те се оказват заклещени в търкалящия се железен ковчег насред вражеска територия. Паниката им прераства в лоша комуникация, а тя води до смърт и разрушения.

Без да се възторгвам прекалено или в оценката ми да се прокрадва негативна нотка, Ливан е Подводницата, само че в танк. Действието се развива изцяло в клаустрофобичните граници на брониран танк по време на войната в Ливан през 1982 г. Външният свят се вижда само през цевта на оръдието. Но не е само това. Всъщност историята на четиримата израелски войници, които представляват екипажът на танка, би могла спокойно да се развива и през Втората световна война, във Виетнам или по време на Войната в залива – какъвто и да е конфликт, по време на който изплашени млади мъже са принудени да вземат решения на живот и смърт зад дулото на тежкокалибрено оръдие. Филмът, създаден по спомените на дебютанта сценарист и режисьор Самуел Маоз, е един от най-малко героичните антивоенни филми.

Един дълъг кадър, в който четиримата атакуват сграда, където християнско семейство е държано като заложници от Организацията за освобождение на Палестина, представлява разстройваща и удряща в стомаха тупаница, която поваля на земята в едно враговете, невинните и зрителите. Основната идея на филма – да се затворят героите без излишна показност в едно единствено пространство, увеличава напрежението и чувството, че конфликтът ни е погълнал. Това ще ви накара да потърсите глътка свеж въздух веднага след прожекцията. Лесно е да осъзнаем защо Ливан получи „Златен лъв” за най-добър филм на миналогодишния фестивал във Венеция.

Барет Хупър


Самуел Маоз

Роденият през 1962 г. израелски режисьор Самуел Маоз е следвал операторско майсторство в Академията по изкуства „Бейт Цви” и е работил като художник на продукция в киното и телевизията. През 2007 г. започва подготовката по режисьорския си дебют в киното – Ливан. Той основава сценария само върху личните си преживявания по време на войната в Ливан, като получава насоки от колегите си Йосиф Седар (Бофор, 2007) и Ари Фолман (Валс с Башир, 2008).

 

 

 

 

ФИЛМОГРАФИЯ

2000 Total Eclipse – док.
2009 Ливан (Lebanon)

Купи билети

Програма


08.03.2010

Дом на киното - 18:30;

11.03.2010

Одеон - 18:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


БЯЛАТА ЛЕНТА

Германия-Австрия-Франция-Италия, 2009, 144 мин
Премиера за България, черно-бял


ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ

Германия, 2009, 119 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГИГАНТ

Уругвай-Аржентина-Германия-Испания, 2009, 87 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney