КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отГРАД ПАНИКА / PANIQUE AU VILLAGE

Белгия, 2009, 75 мин
Премиера за България, анимационен, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 10В ролите - Стефан Обие, Жан Балибар, Никола Бюсе, Вероник Дюмон, Брус Елисън, Беноа Поелворд, Венсан Патар
Продуценти - Филип Кауфамн, Венсан Тавие
Отговорник по анимацията - Стивън де Бул
Музика - Dionysos, French Cowboy
Оператор - Ян Вандендуш

Продукция - La Parti Production/Made in Productions/Mélusine Productions/Beast Productions/Gebeka Films/Les Films du Grognon/RTBF (Télévision belge)
Разпространител за България - Арт Фест

Награди и номинации

Каталонски МФФ, Ситджес ’09 – най-добър анимационен пълнометражен филм; Кан МФФ ’09 – oфициална селекция (извън конкурсната програма)


Анимационните пластмасови играчки като Каубоя, Индианеца и Коня също имат  своите проблеми. Планът на Каубоя и Индианеца да изненадат Коня с домашно приготвен подарък се проваля, когато вместо това те събарят къщата му. Тримата попадат в сюрреалистични приключения, докато пътуват към центъра на земята, преминават през замръзнала тундра и откриват паралелна подводна вселена, в която живеят остроглави (и безчестни!) същества. Всеки забързан герой е озвучен и анимиран сякаш въздухът около него е наситен с райски газ и амфетамини. Паниката е основната емоция в живота на града от папие маше и не е ясно дали Коня и неговата любима някога ще могат да останат насаме...  

Град Паника е един от малкото пълнометражни анимационни филми, които са удостоени с честта да бъдат включени в Официалната селекция (този път извън конкурсната програма) в Кан. Тридесет години след като Фантастичната планета на Рене Лалу спечели награда там през 1973 г. друг анимационен филм на френски език – Трио Белвил, направи впечатление. Град Паника е френетична комедия от край до край с поразително оригинален визуален стил и забележително смешни гласове в добавка. Неразделното белгийско дуо режисьори Стефан Обие и Венсан Патар създават в студиото си в покрайнините на Брюксел 1500 пластмасови фигурки, които раздвижват в миниатюрни стъпчици в продължение на 260 дни снимачен период. Пресъздаването на невероятните, но завладяващи приключения е изисквало по 200 клонинга на персонаж, които са анимирани така старателно, че всичко да изглежда  непринудено и спонтанно, сякаш деца играят с играчките си.

Така че пригответе се за нещо съвсем различно – взрив от непреднамерена изобретателност. Представете си Играта на играчките, попила от дяволитостта на Саут парк, създадена с щателна покадрова анимация, и ще придобиете представа за филм, който сякаш е създаден с цел да придобие култов статус.


Стефан Обие, Венсан Патар

Стефан Обие (роден на 8.10.1964) и Венсан Патар (роден на 2.09.1965) се запознават през 1986 г. като са студенти в Ла Камбр – Белгийската школа за визуални изкуства. Докато учат те създават първите си много известни анимационни герои – магическото прасе Пик Пик и Злия кон Андре, звездите на няколко техни късометражни филма през годините, обединени от заглавието Pic Pic André Shoow. През 2000 г. се появява и първият епизод – „Тортата”, от анимационния сериал Град Паника (с този филм през 1991 г. Обие се дипломира). Епизодът  печели Голямата награда на фестивала Анима в Брюксел и Голямата награда в телевизионната категория на фестивала в Анеси, Франция, през 2001. През 2007 г. двамата решават да превърнат успешния телевизионен сериал в пълнометражен анимационен филм.    

 

ФИЛМОГРАФИЯ

1995 – 1999 PicPic André shoow – ТВ анимационен сериал
2000 – 2003 Panique au village – ТВ анимационен сериал
2009 -  Паника в селото (Panique au village)
 

Купи билети

Програма


05.03.2010

Euro Cinema - 20:00;

06.03.2010

Одеон - 18:00;

24.03.2010

Дом на киното - 14:30;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АДЖАМИ

Германия-Израел, 2009, 120 мин
Премиера за България, игрален, цветен


АЗ УБИХ МАЙКА СИ

Канада, 2009, 96 мин
Премиера за България, игрален, черно-бял, цветен


ВОЙНА ЗА ОПИУМ

Южна Корея-Афганистан-Япония-Франция, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ДРУГИЯТ БРЯГ

Грузия-Казахстан, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен


ЗАБРАНЕНИЯТ ПЛОД

Финландия-Швеция, 2009, 98 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ЗАПАЗИ СПОКОЙСТВИЕ И БРОЙ ДО СЕДЕМ

Иран, 2008, 89 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney