КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отПАЛАТА N°6 / ПАЛАТА N°6

Русия, 2009, 83 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 8Режисьор - Карен Шахназаров, Александър Горновски
Сценарий - Карен Шахназаров, Александър Бородянски
Оператор - Александър Кузнецов
Музика - Евгений Кадимски
В ролите - Владимир Илин, Алексей Вертков, Александър Панкратов-Черни, Евгени Стичкин, Виктор Соловьов, Алексей Жарков
Продуцент - Карен Шахназаров

Продукция - Mosfilm
Контакт - Mosfilm

Награди и номинации

Москва МФФ ’09 – най-добра мъжка роля (Владимир Илин); Фестивал „Руско възраждане”, Австралия ’09 – награда на австралийската критика за най-добър филм


Главният лекар на провинциална психиатрична болница Рагин открива в един от пациентите си (Громов) човек с оригинално мислене и нещо повече – собствена философия.  В разговорите си с душевноболния доктор Рагин започва да осъзнава безумието на света и скоро сам губи разсъдъка си. Но кой всъщност има правото да решава коя е границата, отвъд която започва лудостта?

Социалните аутсайдери често изпитват ирационална (освен в тоталитарните страни) мания по преследване – страх, че другостта им ще бъде наказана от закона или поне от някаква друга официализирана клика. Писателите и кинотворците често разкриват по-дълбок и конкретен страх, роден в мислите им – свободната способност за размишление разграничава разсъдителните типове от масите, което притеснява първите, че излагането на показ на личната им „ерес” ще доведе до потисничество от страна на институциите, представляващи творите. Палата No. 6, суровото и ярко руско предложение за „Оскар”, черпи от схващането за репресията над ума като политическа репресия. В резултат на това Палата No. 6 е дълбоко тревожещ филм.

Шахназаров и съсценаристът му Бородянски са адаптирали едноименния разказ на Чехов, но са преместили действието в наши дни и са се спрели на псевдодокументалната естетика, за да го разкажат: има интервюта с лекарския състав и пациентите, дори история на въпросната психиатрия, пресъздадена с великолепни възстановки. Тях Шахназаров е заснел с елегантно и плавно движение на камерата, за да контрастира на лъжеимпровизаторския стил, използван през останалото време. Палата No. 6 достига плашеща автентичност с комбинация от професионални актьори и натуршчици, като нито едната от двете групи не изпада до показното театралничене, така характерно за толкова много други пресъздавания на лудостта. Изпълненията, особено на двамата забележителни главни актьори Илин и Вертков, не залагат на имитация на плитко жестикулиране, а на изцяло осъзната субективност, на душевна безнадеждност, която естествено се стича от просълзените им червени очи.

Хенри Стюарт

Карен Шахназаров

Карен Шахназаров е роден през 1952 г. След като завършва Московското филмово училище през 1975 г., започва да снима късометражни сатирични филми и да пише сценарии. Става известен с носталгичните музикални комедии Ние от джаза и Зимна вечер в Гагра. През 1986 г. получава Специалната награда на Московския международен филмов фестивал за филма Куриер, а неговият оригинален поглед към абсурдността на тоталитарния режим в Град Нула му донася всеобщо признание.

 

 

 

ФИЛМОГРАФИЯ

1983  Ние от джаза (Мы из джаза)
1985  Зимна вечер в Гагра (Зимний вечер в Гаграх)
1987  Куриер (Курьер)
1988  Град Нула (Город Зеро)
1991  Цареубиец (Цареубийца)
1993  Сънища (Сны)
1998  Денят на пълнолунието (День полнолуния)
2004  Конник на име Смърт (Всадник по имени Смерть)
2008  Изчезналата империя (Исчезнувшая империя)
2009  Палата N°6 (Палата N°6)

Купи билети

Програма


06.03.2010

Euro Cinema - 19:45;

07.03.2010

Люмиер - 15:30;

15.03.2010

Дом на киното - 21:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АГОРА

САЩ-Испания, 2009, 126 мин
Премиера за България, игрален, цветен


АКВАРИУМ

Великобритания, 2009, 123 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен


АНТИХРИСТ

Дания-Германия-Франция-Швеция-Италия-Полша, 2009, 104 мин
игрален, драма, черно-бял, цветен


В ТЪРСЕНЕ НА ЕРИК

Великобритания-Франция-Италия-Белгия, 2009, 119 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГРАНИЦА

Армения-Холандия, 2009, 82 мин
Премиера за България, документален, драма, цветен


ЗИМА ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА

Холандия-Белгия, 2008, 103 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney