КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отСЪЗРЯВАНЕ / AN EDUCATION

Великобритания, 2009, 95 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 8.5Режисьор - Лоне Шерфиг
Оператор - Джон де Борман
Сценарий - Ник Хорнби, по мемоарите на Лин Барбър
Музика - Пол Инглишби
В ролите - Питър Сарсгард, Кари Мълиган, Алфред Молина, Доминик Купър, Розамунд Пайк, Оливия Уилямс, Ема Томпсън
Продуценти - Финола Дуайър, Карълайн Леви, Аманда Поуси

Продукция - BBC Films/Endgame Entertainment/Finola Dwyer Productions/Wildgaze Films
Световен разпространител - ABLO

Награди и номинации

Сънданс МФФ ‘09 – наградата на публиката за световно кино (Лоне Шерфиг), най-добър оператор и номинация за Голямата награда на журито; Национална асоциация на американските критици ’09 – най-добра актриса (Кери Мълиган); Холивуд МФФ ’09 – наградата за пробив за актриса на годината (Кери Мълиган); Мил Вали МФФ ’09 – наградата на публиката за чуждестранен филм; Независими британски кинонагради ’09 – номинации за най-добър филм, за най-добър режисьор, за най-добър сценарий, за най-добра актриса (Кери Мълиган), за най-добра поддържаща актриса (Розамунд Пайк), за най-добър поддържащ актьор (Алфред Молина)


Интелигентната и привлекателна, 16-годишна Джени (Мълиган) няма търпение да започне живота си на възрастен. Тя е отегчена от обичайното ежедневие на подрастващите и когато изисканият непознат Дейвид (Сарсгард) идва в града, Джени съзира рядката възможност да се разведри. Впечатлителното момиче бързо попада под влиянието на Дейвид и започва да го придружава по класически концерти, търгове на предмети на изкуството, препълнени барове и вечери, които приключват в малките часове на нощта. Но Джени е по-умна от повечето деца и родителите ù винаги са мечтали забележителната им дъщеря да бъде приета в Оксфорд. Сега обаче тя сякаш се е запътила в друга посока – дали Дейвид ще я подтикне към провал, или ще ù помогне да осъзнае истинския си потенциал?

Джени на Мълиган е пленителна, самоуверена и по котешки грациозна – героиня –рядкост в киното, каквато не сме виждали все още. Тя стои спокойно встрани от обичайните жертви или хищници и подхожда към секса като към още едно чувствено занимание, наред с добрата храна, музика и изкуство. Мълиган, която си заслужи мястото под прожекторите с изпълнението си, е била на 22 год. по време на снимките на филма, а това се оказва подходящо за персонаж, който убедително кара всички, включително и себе си, да повярват, че е по-мъдър за възрастта си. Мълиган величествено доминира в Съзряване, но вие можете да се насладите на филма най-пълно, ако го възприемете като интелигентна, жива, ансамблова творба, изградена от хармонични части, подобно на камерния концерт, на който Дейвид води Джени на първата им среща.

Със сценарий, адаптиран от Ник Хорнби (Момичета от класа), и с режисьор като Лоне Шерфиг (Италиански за начинаещи) Съзряване е почти идеално кинопреживяване, което потапя зрителите в атмосферата на Лондон на ръба на модерните времена, видян през безпаметно влюбените очи на момиче, което жадува да се измъкне от английския провинциализъм и очакванията на родителите си.

Ан Хорнадей

Лоне Шерфиг

Лоне Шерфиг – режисьор и сценарист, е родена през 1959 г. в Дания и завършва Датската киноакадемия през 1984 г. Тя дебютира в киното с Рожденият ден на Кай, който е включен в секцията Панорама в Берлин и печели Голямата награда на журито и награди за актьорите в Руан. През 1998 г. с втория си игрален филм Сами печели Голямата награда на фестивала в Монреал. Две години по-късно Шерфиг се сдобива със световна слава с романтичната си комедия в стила на Догма-95 Италиански за начинаещи и „Сребърна мечка” в Берлин. Следва и първият ù англоезичен филм –  Уилбър иска да се самоубие, който тя лично смята за най-завършената си творба. Шерфиг е автор и на сценария и е режисирала късометражни филми, работила е в радиото, театъра и по телевизионни сериали.ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1990 Рожденият ден на Кай (Kaj's fødselsdag)
1998 Сами (Når mor kommer hjem)
2002 Уилбър иска да се самоубие (Wilbur Wants to Kill Himself)
2000 Италиански за начинаещи (Italiensk for begyndere)
2007 Като вкъщи (Hjemve)
2009 Образование (An Education)

Купи билети

Програма


06.03.2010

Люмиер - 18:30;

14.03.2010

Одеон - 21:00;

13.03.2010

Дом на киното - 13:30;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АГОРА

САЩ-Испания, 2009, 126 мин
Премиера за България, игрален, цветен


АКВАРИУМ

Великобритания, 2009, 123 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен


АНТИХРИСТ

Дания-Германия-Франция-Швеция-Италия-Полша, 2009, 104 мин
игрален, драма, черно-бял, цветен


В ТЪРСЕНЕ НА ЕРИК

Великобритания-Франция-Италия-Белгия, 2009, 119 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГРАНИЦА

Армения-Холандия, 2009, 82 мин
Премиера за България, документален, драма, цветен


ЗИМА ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА

Холандия-Белгия, 2008, 103 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney