КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отНЕЗАРАСНАЛИ РАНИ / TRIAGE

Ирландия-Белгия, 2009, 99 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 7.75Режисьор - Данис Танович
Сценарий - Данис Танович
Оператор - Шиймъс Дийси
Музика - Лусио Годой
В ролите - Колин Фарел, Кристофър Лий, Кели Райли, Пас Вега, Рийс Ричи, Джулиет Стивънсън, Бранко Джурич
Продуценти - Марк Баше, Чедомир Колар, Алан Молоуни

Продукция - Parallel Film Productions/Asap Films/Freeform Spain/Tornasol Films/Aramid Entertainment Fund/Irish Film Board
Световен разпространител - HanWay Films
Разпространител за България - Pro Films

Награди и номинации

Торонто МФФ ’09 – в секцията „Специални прожекции”; Фестивал на европейското кино в Севиля ’09 – в официалната селекция; Рим МФФ ’09 – в конкурсната програма


„Само мъртвите са видели края на войната.” Този цитат от Платон загатва за сюжета на Незараснали рани, най-новото изследване на Данис Танович за това как битката променя човешкото сърце. Но за разлика от Ничия земя, тази драма проследява не войника, а хроникьора на сраженията.

Краят на 80-те години. Колин Фарел е в ролята на Марк Уолш, военен фотограф. У дома в Дъблин, между командировките, той се забавлява в кръчмата с приятеля си и колега фотограф Дейвид (Джейми Сайвс) и жените им, но всички знаят, че е само въпрос на време, преди закоравелият му редактор (Джулиет Стивънсън) да го изпрати отново да се пържи в някоя гореща точка. Този път това е Кюрдистан, а Дейвид заминава с него. Високо в безплодните планини, в преследване на война без граници, Марк и Дейвид стават свидетели и заснемат ужасяващи кадри – от войници, които се унищожават с оръжията си, до доктор, който работи героично, за да спаси ранените, но застрелва онези, за които знае, че не може да им помогне. Става и по-лошо: приятелите имат разногласия дали да останат, или да избягат от този хаос. В крайна сметка се разделят и губят връзка, а Марк трябва да се върне у дома сам. Сцената, в която той се прибира в Дъблин и изненадва съпругата си – испанката Елена (Пас Вега), е красиво, еротично интермецо. Скоро обаче напрежението отново се покачва. Марк е все по-затворен в себе си, избухлив и тревожно слаб (Фарел отслабва почти с 20 кг за ролята). Отчаяната Елена моли дядо си да дойде от Испания. В изпълнението на легендарния Кристофър Лий д-р Хоакин Моралес е страховит мъж. Психиатър, работил по времето на режима на Франко, той е специализирал в лечението на убийци. В поредица от  приковаващи вниманието срещи, които са сърцевината на филма, той предизвиква Марк да излее вината си за случилото се в Кюрдистан.

Незараснали рани е като бавно разгарящ се огън – постепенно въздейства все по-силно в емоционално отношение. Фарел е страхотен в центъра на това трогателно изследване на един човешки характер. Но истинското откритие на филма е Лий, който прави вероятно най-детайлизираното си драматично изпълнение в своята наистина дълга кариера.

Камерън Бейли

Данис Танович

Босненски режисьор, роден в Зеница през 1969 г. Учи музика, инженерство и кино, преди да напусне Сараево през 1992 г., когато войната започва. Заминава за Брюксел, където учи режисура в Националния висш институт по изкуствата. Дебютът му Ничия земя спечели „Оскар” за чуждоезичен филм през 2002 г.

 

 

 

 

 

ФИЛМОГРАФИЯ

2001  Ничия земя (No Man's Land)
2002  11'09“01 – 11 септември (11'09“01 – September 11) – новела от филма
2005  Ад (L’Enfer)
2009  Незараснали рани (Тriage)

Купи билети

Програма


13.03.2010

Люмиер - 18:00;

14.03.2010

Одеон - 15:00;

07.03.2010

Дом на киното - 16:30;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АГОРА

САЩ-Испания, 2009, 126 мин
Премиера за България, игрален, цветен


АКВАРИУМ

Великобритания, 2009, 123 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен


АНТИХРИСТ

Дания-Германия-Франция-Швеция-Италия-Полша, 2009, 104 мин
игрален, драма, черно-бял, цветен


В ТЪРСЕНЕ НА ЕРИК

Великобритания-Франция-Италия-Белгия, 2009, 119 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГРАНИЦА

Армения-Холандия, 2009, 82 мин
Премиера за България, документален, драма, цветен


ЗИМА ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА

Холандия-Белгия, 2008, 103 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney