КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отСБОГОМ, ЗАМИНАВАМЕ / AWAY WE GO

Великобритания-САЩ, 2009, 98 мин
Премиера за България, игрален, комедия, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Сам Мендес
Сценарий - Дейв Егърс, Вендела Вида
Оператор - Елън Кърас
Музика - Алекс Мърдок
В ролите - Джон Красински, Мая Рудолф, Маги Джиленхал, Алисън Джани, Джеф Даниълс, Катрин О’Хара, Пол Шнайдер
Продуценти - Сам Мендес, Питър Сараф, Едурад Саксън

Продукция - Big Beach Films/Edward Saxon Productions (ESP)/Neal Street Productions
Световен разпространител - Focus Features International

Награди и номинации

Асоциация на кинокритиците от Вашингтон ’09 – номинация за най-добра актриса (Мая Рудолф); „Изборът на тийнейджърите” ’09 – номинация за Летен филм: любовен


Бърт (Красински) и Верона (Рудолф) очакват първото си дете, когато родителите на Бърт решават да напуснат САЩ. Тъй като те са единствената причина младата двойка да живее в техния град, бъдещите родители се отправят на пътешествие из страната в търсене на друго място, където да отгледат детето си.

Сбогом, заминаваме
носи неочаквана, но приятна промяна в стила на Сам Мендес. От филми като Път към изкупление и Пътят на промените, натоварени с пищни, богато орнаментирани декори и костюми и пренасящи ни в друго време, той поема с двамата си главни герои тук на кротко пътешествие из Северна Америка в небрежнярски стил. Голяма промяна има и в тона. Всички предишни кинотворби на британския режисьор са драми, които къде по-силно, къде по-леко те стискат за гърлото. Сбогом, заминаваме се движи свободно из водите на комедията и много рядко, съвсем за кратко, потапя палец в драмата. Освежаващо е след двойката Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет, които така драматично се разминаваха в Пътят на промените, да наблюдаваме Бърт Красински и Мая Рудолф, чиито герои са просто създадени един за друг. И то без излишна патетичност или, не дай Боже, сълзлива сантименталност. Докато двамата пътуват от място на място и се натъкват на безумни и натрапчиви карикатури на свои познати и роднини, тяхната собствена нормалност и симпатична естественост изпъкват все повече. А Сам Мендес показва, че дори когато ни предлага уж небрежно и набързо заснет филм за една колкото обикновена, толкова и въздействаща със своята обикновеност двойка, той знае много добре какво прави и къде иска да ни заведе. 

Сам Мендес

Британски режисьор, роден на 1.08.1965 г. в Рединг, Англия. Благодарение на театралните си постановки в Лондон и на Бродуей, характерни със сложност в техническо отношение и ярка визуализация, Сам Мендес преминава с лекота към киното с Американски прелести, за който печели награда на Американската академия и „Златен глобус”. Преди да триумфира с „Оскар” обаче, Мендес се наслаждава на дълга и много успешна кариера в театъра. Именно неговият прочит на „Кабаре” там предизвиква вниманието на Холивуд и по-специално на Стивън Спилбърг, което помага на театралния ветеран да режисира и първия си филм. Мендес продължава да дава богата продукция както в театъра, така и киното, като режисира Път към изкупление, недооценения Снайперисти и завръщането си към киноформата - Пътят на промените (за него е номиниран за „Златен глобус”), които затвърждават статута му на интелигентен и размишляващ творец, способен да създава дълбоко отекващи филми.
 

ФИЛМОГРАФИЯ

1993 Кабаре (Cabaret) – ТВ
1996 Трупата (Company)
1999 Американски прелести (American Beauty)
2002 Път към изкупление (Road to Perdition)
2005 Снайперисти (Jarhead)
2008 Пътят на промените (Revolutionary Road)
2009 Тръгнахме си (Away We Go)

Купи билети

Програма


20.03.2010

Дом на киното - 18:30;

18.03.2010

Одеон - 21:00;

16.03.2010

Люмиер - 21:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АГОРА

САЩ-Испания, 2009, 126 мин
Премиера за България, игрален, цветен


АКВАРИУМ

Великобритания, 2009, 123 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен


АНТИХРИСТ

Дания-Германия-Франция-Швеция-Италия-Полша, 2009, 104 мин
игрален, драма, черно-бял, цветен


В ТЪРСЕНЕ НА ЕРИК

Великобритания-Франция-Италия-Белгия, 2009, 119 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГРАНИЦА

Армения-Холандия, 2009, 82 мин
Премиера за България, документален, драма, цветен


ЗИМА ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА

Холандия-Белгия, 2008, 103 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney