КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отВ ТЪРСЕНЕ НА ЕРИК / LOOKING FOR ERIC

Великобритания-Франция-Италия-Белгия, 2009, 119 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9Режисьор - Кен Лоуч
Сценарий - Пол Лавърти
Оператор - Бари Акройд
Музика - Джордж Фентън
В ролите - Стийв Евътс, Ерик Кантона, Стефани Бишъп, Джерард Кърнс, Джон Хеншоу
Продуценти - Ребека О’Брайън, Ерик Канотна, Паскал Кушету, Венсан Маравал

Продукция - Sixteen Films/Film Four/Canto Bros./Wild Bunch/France 2 Cinéma/Why Not Productions/BIM Distribuzione/Tornasol Films/Les Films du Fleuve/Radio Télévision Belge Francophone (RTBF)
Световен разпространител - Radi Vision

Награди и номинации

Кан МФФ ’09 – номинация за „Златна палма”; Европейски филмови награди ’09 – номинация за най-добър актьор (Стийв Евътс); Британски независими награди ’09 – номинация за най-добър поддържащ актьор (Джон Хеншоу)


Прехвърлилият четиридесетте пощаджия от Манчестър Ерик Бишъп (Стийв Евътс) се прибира у дома след като е катастрофирал и е бил хоспитализиран, и намира къщата и живота си, както обикновено, в хаос. Двамата му доведени синове – безделници не проявяват нужното уважение към него. Бившата му съпруга Лили, която го е напуснала преди 7 години, не желае да си общуват, въпреки усилията на дъщеря им. Само колегите, също като Ерик големи фенове на „Манчестър Юнайтед”, начело с пълничкия Кюфтето, се опитват да го разведряват с шеги. Но една вечер, докато пуши трева в стаята си, Ерик е „посетен” от своя съименник и идол Кантона.

Не е необходимо да познавате английския футбол или една от неговите най-големи звезди от 90-те години – французинa Ерик Кантона, за да гледате В търсене на Ерик. Деветият съвместен проект на режисьора Кен Лоуч и сценариста Пол Лавърти е любопитен хибрид „три в едно” – позната социална драма от социално осъзнатия Лоуч, лична фантазия, романтична комедия, завъртeни около централната фигура на безнадежден футболен фен, който получава втори шанс да подреди живота си. Както в много от сценариите на Лавърти проблемите с общия тон и развитието на героите не са разрешени от режисурата на Лоуч, но когато това става, В търсене на Ерик предлага много удоволствия.

Тъй като това е филм на Лоуч, присъствието на Кантона е решено по съвсем естествен начин, без някакви специални ефекти, макар да ни е дадено да разберем, че някогашната футболна звезда е изцяло плод на въображението на друсания Ерик. Докато двамата се опознават, французинът дава съвети на английския си фен как да си върне Лили, своята първа тийнейджърска любов (показана ни в ретроспекции), към която така и не е загубил чувствата си. Диалогът между двамата хитро залага на репутацията на Кантона да говори директно и двамата с Евътс демонстрират в съвместните си сцени спокойна химия на противоположности, обединени от обща страст. Подобна сърдечност, подсилена от слънчевата операторска работа на Бари Акройд, има и в сцените, в които Ерик внимателно подклажда отново огъня на връзката си с Лили. Лоуч винаги е успявал да измъкне добри изпълнения от актрисите си, а в Бишъп открива така необходимия естроген в иначе доминирания от мъже филм.


Кен Лоуч

Британски режисьор, роден през 1936 г. в Нънийтън, Англия. Учи право в Оксфордския университет. Дебютира през 1967 г. с Бедната крава. За Таен дневен ред получава Специалната награда на журито в Кан, а Паплач е отличен с наградата „Феликс” за най-добър европейски филм. През 1994 г. Кен Лоуч получава „Златен лъв” за цялостно творчество във Венеция. През 2006 г. за 10-ия филм, с който участва в конкурса на фестивала в Кан – Вятърът в ечемичените ниви, най-после е отличен със „Златна палма”.

 

 

 

ФИЛМОГРАФИЯ

1967  Бедната крава (Poor Cow)
1969  Кес (Kess)
1971  Семеен живот (Family Life)
1981  Погледи и усмивки (Looks and Smiles)
1990  Таен дневен ред (Hidden Agenda)
1992  Паплач (Riff-Raff)
1993  Дъждовни камъни (Raining Stones)
1994  Калинке-малинке (Ladybird, Ladybird)
1995  Земя и свобода (Land and Freedom)
1997  Песента на Карла (Carla's Song)
1998  Казвам се Джо (My Name is Joe)
2002  Сладките шестнайсет (Sweet Sixteen)
2004  Просто целувка (Ae Fond Kiss...)
2006  Вятърът в ечемичените ниви (The Wind That Shakes the Barley)
2007  Това е свободен свят... (It’s a Free World…)
2009 (Looking For Eric)

Купи билети

Програма


09.03.2010

Люмиер - 18:00;

22.03.2010

Дом на киното - 21:30;

14.03.2010

Дом на киното - 20:15;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АГОРА

САЩ-Испания, 2009, 126 мин
Премиера за България, игрален, цветен


АКВАРИУМ

Великобритания, 2009, 123 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен


АНТИХРИСТ

Дания-Германия-Франция-Швеция-Италия-Полша, 2009, 104 мин
игрален, драма, черно-бял, цветен


ГРАНИЦА

Армения-Холандия, 2009, 82 мин
Премиера за България, документален, драма, цветен


ЗИМА ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА

Холандия-Белгия, 2008, 103 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney