КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отДРУГИЯТ БРЯГ / GAGMA NAPIRI

Грузия-Казахстан, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен
alt
alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 10Сценарий - Рустам Ибрагимбеков, Георгий Овашвили, Нугзар Шатаидзе
Оператор - Шахринар Ассади
Музика - Йосиф Барданашвили
В ролите - Тедо Бекхаури, Лиа Абдуладзе, Ника Аладжаев, Галоба Гамбариа, Темо Гогинава
Продуценти - Саин Габдулин, Георгий Овашвили

Продукция - East Gate Film/George Ovashvili Production/The Kino Company
Световен разпространител - Arizona Films

Награди и номинации

Ереван МФФ ’09 – Голямата награда „Златна кайсия” и наградата на икуменическото жури за филм; Фестивал на Източноевропейското кино, Висбаден ’09 – наградата на ФИПРЕССИ (Георгий Овашвили) и „Златна лилия” за най-добър филм; Сиатъл МФФ ’09 – най-добър нов режисьор; Гоа МФФ, Индия ’09 – „Сребърен паун” за най-добър игрален филм; МФФ „Златният портокал”, Анталия ’09 – най-добър актьор (Тедо Бекхаури) и най-добър режисьор, номинация за наградата на Асоциацията на турските кинокритици; Европейски филмови награди ’09 – номинация за Европейско откритие на годината (Георгий Овашвили)


Разделен от баща си в началото на войната между Грузия и Абхазия, 12-годишният кривоглед Тедо е уморен от бежанския живот. Той работи здраво в автосервиз, а младата му майка Кето е чиновничка, но това не е достатъчно, за да преживяват. Кето започва да проституира, за да могат двамата да оцелеят. Тедо обаче не може да се примири с това и решава да потърси баща си в разтърсваната от сражения Абхазия. Той пренебрегва предупрежденията да не ходи в опасната зона и заминава за там. Тъй като не знае местния език и се бои за сигурността си, Тедо се преструва на глух, докато одисеята му го отвежда през физически и емоционални пейзажи и граници, където властват национализмът и максимата „око за око”. Опустошеният от войната свят, на който се натъква Тедо, отразява сложния свят от мисли в главата на момчето. Режисьорът Овашвили събира разнообразен международен екип от Русия, Иран, Киргистан, Чехия, Израел и Южна Корея, за да създаде увлекателна, но не и сантиментална история за момче с грижите на възрастен, което намира своя начин, за да живее смело. Тедо е лишен от невинността си, докато си проправя пътя сред лабиринта от жестокости, които само човешките същества могат да извършат. Другият бряг не е обичайна история за съзряването, нито пък е простичък разказ. Това е тихото усилие на едно момче да се противопостави на съдбата, политиката и войната.  
Георгий Овашвили

Грузински режисьор, роден в Тбилиси. Завършил е Държавния институт за кино и театър в Грузия (1996) и Нюйоркската киноакадемия към Юнивърсъл студио в Холивуд (2006). Автор е на редица трогателни и елегантни късометражни филми, сред които изпъкват Eye Level (Стипендиантска награда на Нюйоркската киноакадемия от Берлинале ’05, Специалната награда на журито в Одензее) и Wagonette (Специалната награда на журито на фестивала Молодист в Киев). Другият бряг е дебютът му в игралното кино.

 

 

 

ФИЛМОГРАФИЯ

2009 Другият бряг (Gagma napiri)

Програма


11.03.2010

Одеон - 20:00;

12.03.2010

Euro Cinema - 20:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АДЖАМИ

Германия-Израел, 2009, 120 мин
Премиера за България, игрален, цветен


АЗ УБИХ МАЙКА СИ

Канада, 2009, 96 мин
Премиера за България, игрален, черно-бял, цветен


ВОЙНА ЗА ОПИУМ

Южна Корея-Афганистан-Япония-Франция, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГРАД ПАНИКА

Белгия, 2009, 75 мин
Премиера за България, анимационен, цветен


ЗАБРАНЕНИЯТ ПЛОД

Финландия-Швеция, 2009, 98 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ЗАПАЗИ СПОКОЙСТВИЕ И БРОЙ ДО СЕДЕМ

Иран, 2008, 89 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney