КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отАЗ УБИХ МАЙКА СИ / J'AI TUE MA MERE

Канада, 2009, 96 мин
Премиера за България, игрален, черно-бял, цветен
alt
alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 8.5Режисьор - Ксавие Долан
Сценарий - Ксавие Долан
Оператор - Стефани Ан Вебер-Бирон
Музика - Никола Савар-Л’Ебрие
В ролите - Ан Дорвал, Ксавие Долан, Франсоа Арно, Сюзан Клеман, Нилс Шнайдер
Продуцент - Ксавие Долан

Продукция - Mililifilms
Световен разпространител - Rezo Films

Награди и номинации

Кан МФФ ’09 – наградите C.I.C.A.E., SACD от Петнайсетдневката на режисьорите и Приз на младостта (Ксавие Долан); Банкок МФФ ’09 – Специално поощрение и номинация за „Златен кинари” (Ксавие Долан); Ванкувър МФФ ’09 – наградата за канадски игрален филм; Награди „Сателит” ’09 – номинация за чуждоезичен филм; Стокхолм МФФ ‘09 – номинация за „Златен кон” (Ксавие Долан)


Ако кажем, че отношенията между 16-годишния Юбер (Долан) и майка му Шантал (Дорвал) се основават едновременно на любовта и омразата, ще се изразим доста сдържано. Двамата се карат и бъркат в стари рани със същото удоволствие, с каквото се карат Джордж и Марта в Кой се страхува от Вирджиния Улф? на Едуард Олби. Юбер е сприхав тийнейджър с разбъркана прическа, който мрази всеки аспект от живота на майка си – от бъркотията, която създава, докато се храни, до ужасните, демодирани дрехи в гардероба ù. Освен това той не се срамува да й го каже. Препирните между тях се превръщат в игри по надвикване, а Юбер изпада в неконтролируема ярост, която би накарала Клаус Кински да се гордее с него.

Бурните отношения между майката и сина се развиват в завладяваща комбинация от дивашка бяс и разтапяща емоция. Забележителен, полуавтобиографичен и находчив филм от сценариста, режисьор, продуцент и актьор в него Ксавие Долан, който носи жилото на осъзната с проницателност истина. Драмите за съзряването са добре утъпкан жанр и филмът на Долан напомня за C.R.A.Z.Y. и Tarnation, но се отличава с жлъчен хумор и страхотни изпълнения, благодарение на които изпъква сред останалите. Ако Аз убих майка си беше просто поредица от ожесточени кавги, бързо щеше да дотегне. Долан е едва 20-годишен, но демонстрира зрелост и увереност като творец, тъй като улавя и двете страни на тази сложна връзка. Той създава гладко течащо повествование, в което се преплитат пестеливо използвани литературни цитати, поредица от нарочно монтирани кадри и мрачни, черно-бели признания пред камерата на Юбер. Всички те хвърлят светлина върху централните взаимоотношения, но никога не изглеждат претенциозни, както би било в нечии други ръце.

Алън Хънтър

Ксавие Долан

Канадски актьор, сценарист и режисьор, роден на 20 март 1989 г. в Квебек, Канада. Познат е в родната си страна като дете-актьор в киното (Ези или тура, Скритата крепост) и от ТВ сериала „Омерта – законът на мълчанието”. Той предизвиква вниманието на международната кинообщност с дебютния си игрален филм Аз убих майка си, който печели 3 награди от Петнайсетдневката на режисьорите в Кан през 2009 г.

 

 

 

 

 

ФИЛМОГРАФИЯ

2009 Аз убих майка си (J’ai tué ma mere)

Купи билети

Програма


05.03.2010

Дом на киното - 20:00;

12.03.2010

Euro Cinema - 18:00;

07.03.2010

Люмиер - 17:30;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АДЖАМИ

Германия-Израел, 2009, 120 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ВОЙНА ЗА ОПИУМ

Южна Корея-Афганистан-Япония-Франция, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГРАД ПАНИКА

Белгия, 2009, 75 мин
Премиера за България, анимационен, цветен


ДРУГИЯТ БРЯГ

Грузия-Казахстан, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен


ЗАБРАНЕНИЯТ ПЛОД

Финландия-Швеция, 2009, 98 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ЗАПАЗИ СПОКОЙСТВИЕ И БРОЙ ДО СЕДЕМ

Иран, 2008, 89 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney