КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отМЕТРОПИЯ / METROPIA

Швеция-Дания-Норвегия-Финландия, 2009, 86 мин
Премиера за България, анимационен, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 6Режисьор - Тарик Сале
Сценарий - Фредрик Един, Стиг Ларшон, Тарик Салех
Режисьор на анимацията - Кристиан Рилтениус
Музика - Кристер Линдер
С гласовете на - Винсент Гало, Джулиет Луис, Удо Кир, Стелан Скарсгаард, Александер Скарсгаард
Продуцент - Кристина Аберг

Продукция - Atmo Media Network/Canal Television AB/Film i Väst /Sandrew Metronome Distribution Sverige AB/Sveriges Television (SVT)/Tordenfilm AS/Trust Film Sales 2 ApS /Zentropa Productions
Контакт - Swedish Film Institute

Награди и номинации

Венеция ’09 – дигиталната награда на фестивала на филмите на бъдещето; Стокхолм ’09 – музика


Метропия ни отвежда в недалечното бъдеще. Светът е изчерпал запасите си от петрол и затова всички подземни железници в Европа са свързани помежду си и образуват едно гигантско метро. Когато Роджър от Стокхолм влиза в него, в главата му започва да звучи непознат глас. Той се обръща към мистериозната Нина с надежда да му помогне да избяга от тревожната мрежа на метрото, но колкото по-далеч отиват двамата, толкова по-дълбоко Роджър е въвлечен в тайна конспирация.

Първият недокументален филм на шведския документалист Тарик Салех не просто предлага безрадостна визия на човешкия род, но го прави в анимационен стил толкова отличителен и красив, че е трудно да не се разсейваме от новаторството на режисьора във всяка сцена. Филмът е почти фотореалистичен, но е заснет през криви огледала и това придава на всеки герой в него характерно излъчване, макар и на безизразност. Цветната палитра е подходящо разкаляна и лишена от живот. Именно липсата на цветове подчертава абсолютната красота на анимацията.

Този филм със сигурност бележи ново начало за анимацията, подобно на Bakshi или ротоскоп анимацията в Камера потъмняла. Озвучаването също е приятно с неподправеността си. Роджър, чийто глас е на Винсънт Гало, е забележително незабележим до степен, че човек се чуди дали забъркването му в тази световна конспирация не е сън, защото не е възможно един толкова безличен мъж да бъде така силно въвлечен във всичко. Джулиет Луис като Нина също е естествено секси и убедителна в ролята на барманка в туристически бар. Вероятно те ни впечатляват именно благодарение на нормалността си.

Тарик Сале

Тарик Салех (роден през 1972 г.) е египетско-шведски ТВ продуцент, аниматор, издател, журналист и режисьор, който в началото на 90-те години на миналия век е бил сред най-изявените графити артисти на Швеция. Заедно с Ерик Гандини той е режисирал няколко документални филма, сред които Новите правила на играта, определен за най-добър документален филм на фестивала в Сиатъл и получил Специално поощрение от журито на фестивала в Маями, и Сакрифицио: Кой предаде Че Гевара, получил първа награда на фестивалите в Куба, Португалия и Бразилия и предизвикал дебати в Европа и Латинска Америка. Той е един от основателите на компанията Атмо, в която е продуцирал и написал сценария за над 30 късометражни анимационни филма.ФИЛМОГРАФИЯ

2003 Сакрифицио: Кой предаде Че Гевара (Sacrificio: Who Betrayed Che Guevara) –док.
2005 Новите правила на войната (GITMO) – док.
2009 Метропия (Metropia)

Програма


05.03.2010

Френски културен институт - 20:30;

06.03.2010

Одеон - 16:00;

10.03.2010

Euro Cinema - 19:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АДЖАМИ

Германия-Израел, 2009, 120 мин
Премиера за България, игрален, цветен


АЗ УБИХ МАЙКА СИ

Канада, 2009, 96 мин
Премиера за България, игрален, черно-бял, цветен


ВОЙНА ЗА ОПИУМ

Южна Корея-Афганистан-Япония-Франция, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГРАД ПАНИКА

Белгия, 2009, 75 мин
Премиера за България, анимационен, цветен


ДРУГИЯТ БРЯГ

Грузия-Казахстан, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен


ЗАБРАНЕНИЯТ ПЛОД

Финландия-Швеция, 2009, 98 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ЗАПАЗИ СПОКОЙСТВИЕ И БРОЙ ДО СЕДЕМ

Иран, 2008, 89 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney