КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отГИГАНТ / GIGANTE

Уругвай-Аржентина-Германия-Испания, 2009, 87 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 7.2Режисьор - Адриан Биниес
Сценарий - Адриан Биниес
Оператор - Арауко Ернандес Холц
В ролите - Хорасио Камандуле, Леонор Сваркас, Игнасио Алкури, Фернандо Алонсо, Диего Артусио
Продуцент - Фернaндо Епстейн

Продукция - Ctrl Z Films/Rizoma Films/Pandora Filmproduktion/Ibermedia/Montevideo Socio Audiovisual/IDTV Film
Световен разпространител - The Match Factory

Награди и номинации

Берлин ’09 – Голямата награда на журито, наградата „Алфред Бауер”, най-добър дебют; Чикаго ‘09 – „Златен Хюго” за най-добър млад режисьор; Сан Себастиан ’09 – Наградата „Хоризонти”; Лима ’09 – Специалната награда на журито


Хара (Камандуле) е едър и пълен 35-годишен охранител, който работи в нощната смяна на голям супермаркет в Монтевидео, Уругвай. Понякога той забелязва как някоя от чистачките краде стока от магазина, но няма смелост да се изправи срещу нея. Един ден той наблюдава на монитора чистачката Хулия (Сваркас), която задържа вниманието му. Незнайно как Хулия е успяла да го събуди от самотния му живот. Това не може да се обясни – трябва да се почувства. За любов ли става дума? Или е чисто физическо привличане?
 
Сценаристът и режисьор Адриан Биниес мъдро решава да не подава с лъжичка отговори на зрителите и така не обижда интелигентността им. Хара, изглежда, е сърдечен и мил човек, който по ирония на съдбата съвсем не е толкова заплашителен, колкото предполага физиката му. Той често се обезсърчава, но Хулия внася слънчев лъч и надежда в живота му. Биниес допълва картината с щипка хумор, когато Хара решава да следи незабелязано Хулия през деня. Действието се развива доста спокойно, без да се влачи протяжно или да натежава. Би било добре да опознаем Хулия повече от това, което Хара знае за нея от наблюденията си, но, от друга страна, филмът не предлага стандартната любовна формула. По-скоро тук става дума за парче от живота на един самотник, който започва постепенно да се променя и да отваря широко прегръдката си за живота, а може би, макар и не задължително – за любовта. Гигант е ненатрапчиво увлекателна и освежаващо оригинална любовна история, уравновесена с подходящото количество хумор, топлина и фин чар.

Адриан Биниес

Адриан Биниес е роден в Буенос Айрес. През 90-те години на миналия век работи като музикант. Бил е актьор и е режисирал два късометражни филма – 8 часа и На разположение. Гигант е дебютът му в игралното кино.

 

 

 

 

ФИЛМОГРАФИЯ

2006 8 часа (8 horas) – къс.
2008 На разположение (Total disponibilidad) – къс.
2009 Гигант (Gigante)


Купи билети

Програма


05.03.2010

Люмиер - 20:30;

14.03.2010

Дом на киното - 14:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


БЯЛАТА ЛЕНТА

Германия-Австрия-Франция-Италия, 2009, 144 мин
Премиера за България, черно-бял


ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ

Германия, 2009, 119 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney