КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отЛОШ ДЕН ЗА РИБОЛОВ / MAL DIA PARA PESCAR

Испания-Уругвай, 2009, 100 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 10Сценарий - Алваро Брехнер, Гари Пикер
Режисьор - Алваро Брехнер
Оператор - Алваро Гутиерес
Музика - Микел Салас
В ролите - Гари Пикер, Йоуко Ахола, Антонела Коста, Сезар Тронкосо, Бруно Алдекосеа
Продуценти - Адолфо Бланко, Алваро Брехнер, Томас Симадевия, Вирхиния Хинц

Продукция - Baobab Films/Expresso Films/Telespan 2000
Световен разпространител - Bavaria Film

Награди и номинации

Мар де ла плата ’09 – Актьор (Гари Пикер); Варшава ’09 – Наградата „Свободен дух”; Лима ’09 – Сценарий


Якоб ван Опен, някогашният най-силен мъж на земята, и мениджърът му Орсини, който нарича себе си „принц”, преживяват добре, като обикалят по малките южноамерикански градчета и организират показни турнири по борба. С пристигането си в Санта Мария те са посрещнати с небивал ентусиазъм – местният вестник иска да спонсорира мача, помага им да облепят града с плакати и да потърсят достоен противник. Орсини е доста находчив и знае как да оплете в мрежите си подходящия кандидат за слава, но ловът в Санта Мария може да му донесе още по-голяма риба, отколкото се е надявал.

В началото на филма виждаме финала, но не и развръзката. С развитието на сюжета напрежението нараства. Лекар, разказвач и самият Орсини се редуват със своите версии на историята. Режисьорът Алваро Брехнер смесва различните гледни точки с незначителни случки, които обаче обединява майсторски. В началото Брехнер е смятал за заснеме късометражен филм по този сценарий, но с малко повече късмет накрая успява да стигне до първата си игрална творба. Филмът блести и с поддържащите изпълнения на Антонела Коста и Сезар Тронкосо, както и със забележителната си музика. Лош ден за риболов Брехнер контролира с вещина седмото изкуство.
Той съчетава класическите форми с каубойски мотиви от уестърна, а сюжетът му е толкова заплетен, че режисьорът успява да поддържа емоцията и изненадата чак до заключителните сцени. Хуморът често отстъпва място на жестокости, но финалът е поразителен, едновременно достоверен и изпълнен с въображение. Накратко, Лош ден за риболов е жив, нежен и преди всичко изключително забавен филм.

Алваро Брехнер

Роден е в Монтевидео, Уругвай, на 19.04.1976 г. В началото на 90-те години започва силно да се интересува от кино. По онова време обаче в Уругвай е невъзможно да следваш нещо, свързано с киното, затова той учи медийни изследвания в Католическия университет в страната. Докато е студент, режисира документалния филм Бело и Реборати (селектиран за Международния кинофестивал в Уругвай) и пише. За прозата си получава Годишната литературна награда на Министерството на културата през 1998 г. От 2000 г. живее в Мадрид, където започва да снима документални филми за различни ТВ канали. Създава и собствена продуцентска компания за производство на документални и игрални филми. Има зад гърба си и три късометражни филма.     

ФИЛМОГРАФИЯ

2009 Лош ден за риболов (Mal día para pescar)

Купи билети

Програма


09.03.2010

Дом на киното - 21:00;

10.03.2010

Дом на киното - 16:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


ЕДНА ВОЙНА

Русия, 2009, 85 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ИЗТОЧНИ ПИЕСИ

България-Швеция, 2009, 89 мин
игрален, цветен


ИСТИНСКИ ЖИВОТ

Франция, 2009, 100 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney