КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отС КУРШУМ В ГЛАВАТА / MICMACS A TIRE-LARIGOT

Франция, 2009, 105 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9.83Режисьор - Жан-Пиер Жьоне
Сценарий - Жан-Пиер Жьоне, Гийом Лоран
Оператор - Тетсуо Нагата
Музика - Рафаел Бо
В ролите - Дани Буун, Андре Дюсолие, Никола Мари, Жан-Пиер Марей, Жюли Ферие, Доминик Пиньон
Продуценти - Фредерик Брийон, Жил Льогран, Жан-Пиер Жьоне

Продукция - Epithete Films/Tapioca Films/Warner Bros. Entertainment France/France 2 Cinéma/France 3 Cinéma
Световен разпространител - TF1 International

Награди и номинации

Торонто ’09 – Подгласник за наградата на публиката


Великолепната романтична история на Жан-Пиер Жьоне Невероятната съдба на Амели Пулен безспорно е един от най-обичаните и популярни филми от последните години на XX век. Забележителният визуален речник на Жьоне и хиперактивното му въображение са в основата на всичките му кинотворби. Умението му да бъде едновременно игрив и сериозен се проявява с опустошителен ефект в най-новото му късче кино-магия – С куршум в главата.

Жьоне залага на една от най-популярните френски кинозвезди – Дани Буун от комедийния мегахит Добре дошли при Шти, и актьорски екип от най-известните актьори на страната и включва пещта за доизгаряне в своята закоравяла романтична творба, в която действието се развива под буреносните облаци на враждуващи търговци на оръжие. Буун е в ролята на Базил, останал отрано сирак, когато баща му е убит от бомба на пътя. Той работи във видеотека и се опитва да намери мястото си под слънцето. Един ден обаче е уцелен от куршум като случаен свидетел на преследване с коли и престрелка. След изписването си от болницата Базил се оказва безработен и безпаричен, но късметът му проработва, когато пред него се появява бившият затворник Tire-Larigot. Изобретателният нов познат на Базил е усъвършенствал изкуството на преработването на отпадъците и води маргинално съществуване на бунището заедно с находчива група от неудачници, неизменно в добро настроение. Очарован и обезоръжен от гостоприемството, с което го посрещат, Базил превръща бунището в уютен подземен дом, изпълнен с магични приспособления и скулптури от отпадъчни вещи. Междувременно той започва да планира отмъщението си срещу оръжейните производители, които са убили баща му и са го „снабдили” с куршум в главата.

В С куршум в главата за пореден път можем да се насладим на изобретателността на Жьоне във визуално и сценарно отношение. С този филм той се забавлява с контрастите на съвременността. Докато богатите търговци на оръжие правят заговори и оръжия, Базил и неговата парцалива група приятели създават изумителни и красиви предмети. Освен това сред лудостта на модерния свят Базил открива и любовта.


Жан-Пиер Жьоне

Френски режисьор, роден през 1955 г. в Руан. Започва кариерата си с късометражни анимационни филми – един от тях, Въртележката,печели „Сезар”. Пълнометражният му игрален дебют Деликатесен, заснет заедно с Марк Каро, буквално е засипан с награди, сред които 4 „Сезар”-а, „Феликс” за художник на продукция и номинация за БАФТА. През 1997 г. Жьоне е поканен в Холивуд да заснеме третото продължение на сагата на ужасите Пришълецът. Най-големия си успех досега обаче постига с Невероятната съдба на Амели Пулен. Филмът печели 4 награди „Сезар”, включително за режисурата на Жьоне, 4 Европейски филмови награди (отново приз за режисура сред тях), 2 награди БАФТА (едната за сценария на Жьоне и Гийом Лоран), номиниран е в пет категории за „Оскар” и има още редица отличия от световни фестивали.   

 

 

ФИЛМОГРАФИЯ

1978  Бягството (L'Evasion) – къс. анимация
1980  Въртележката (Le Manege) - къс. анимация
1981  Бункерът на последните стрелци (Le Bunker de la derniere rafale) - къс.
1984  Няма почивка за Били Брако (Pas de repos pour Billy Brakko) - къс. анимация
1989  Дреболии (Foutaises) - къс. анимация
1991  Деликатесен (Delicatessen)
1995  Градът на изгубените деца (La cité des enfants perdus)
1997  Пришълецът – Завръщането  (Alien: Resurrection)
2001  Невероятната съдба на Амели Пулен (Le fabuleux destin d'Amélie Poulain)
2004  Най-дългият годеж (Un long dimanche de fiançailles)
2009  Куршум в главата (Micmacs à tire-larigot)

Купи билети

Програма


21.03.2010

Дом на киното - 18:00;

12.03.2010

НДК - Зала 1 - 21:00;

14.03.2010

Люмиер - 21:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


БЯЛАТА ЛЕНТА

Германия-Австрия-Франция-Италия, 2009, 144 мин
Премиера за България, черно-бял


ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ

Германия, 2009, 119 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГИГАНТ

Уругвай-Аржентина-Германия-Испания, 2009, 87 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney