КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отИЗТОЧНИ ПИЕСИ / ИЗТОЧНИ ПИЕСИ

България-Швеция, 2009, 89 мин
игрален, цветен
alt
alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 10Режисьор - Камен Калев
Сценарий - Камен Калев
Оператор - Юлиян Атанасов
Музика - Жан-Пол Уол
В ролите - Христо Христов, Ованес Торосян, Саадет Исил Аксой, Николина Янчева, Хатидже Аслан, Иван Налбантов
Продуценти - Стефан Пирьов, Камен Калев, Фредрик Зандер

Продукция - Waterfront Film
Световен разпространител - Memento Films International

Награди и номинации

Кан ’09 – „Петнайсетдневка на режисьорите”; Токио ’09 – най-добър филм, режисьор, актьор (Христо Христов); Варшава ’09 – най-добър филм в „1-2 competition”; Братислава ’09 – най-добър режисьор, актьор (Христо Христов), награда на eкуменическото жури; Ещорил ’09 – награда на журито; Анталия ‘09 – награда на младежкото жури; Сараево ’09 – награда CICAE; Номинация за наградата LUX 2009


Двама братя, изгубили връзката помежду си, внезапно са изправени един срещу друг в конфликт с расови противоречия. Георги, отскоро член на неонацистка групировка, участва в сблъсък, докато Ицо е страничен наблюдател и успява да спаси едно турско семейство. От Георги се очаква активно участие в по-големи акции и той поставя под съмнение сериозната си ангажираност в групировката, докато Ицо си задава въпроса дали красивото турско момиче, спасено от него, не би моглo да го спаси от тъжния му живот в София. Единственият начин двамата братя да разберат какво всъщност искат от живота си е да открият отново път към себе си и към другия.

Тихото отчаяние на душите, останали без посока, може да се превърне в тягостен сюжет в ръцете на по-неталантлив новак, но Източни пиеси на Камен Калев е честно и умело заснето размишление за търсенето на вътрешни и външни опори. Режисьорът-сценарист има добър усет за диалога и насища с лишена от сантименталност топлота тази лична история, като в резултат прави забележителен дебют, завършващ с изненадваща нотка на надежда. И двамата братя са нагазили дълбоко в екзистенциалната самота, но излъчването на Ицо, че е изгубен и объркан е много по-силно. Може би това се дължи на факта, че животът на дебютанта непрофесионален актьор Христов (стар приятел на Калев) е в основата на сценария и много от детайлите са реално случили му се неща. Но филмът не може да бъде сбъркан с документален благодарение на чувствителността на Калев, комбинирана с достоверен и естествен диалог. Шокиращо е да открием във финалните надписи, че Христов е починал след края на снимките. Целият филм е обагрен от трогателно уважение към него. Актьорските изпълнения са силни, но над всички са Христов и Аксой. В началото на филма Ицо не е кой знае колко привлекателен персонаж, но честността и тревожността му, съчетани с болезненото отчаяние, бързо променят повърхностното впечатление. Аксой, която е толкова добра във филмите на Семих Капланоглу Яйце и Мляко, има забележително присъствие, а красотата ù е по-силно изразена благодарение на осезаемото съчувствие, което излъчва.

Джей Уайзбърг


Камен Калев

Камен Калев е роден в Бургас, България, през 1975 г. Завършва киноучилището „Фемис” в Париж през 2002 г. Късометражните му филми Орфей и Maltonius Olbren са представени и отличени на световни фестивали, сред които тези в Берлин, Клермон Феран, Ню Йорк, Локарно, Стокхолм. Късометражният му филм Върнете заека (със сърежисьор Димитър Митовски) е в състезателната програма на Кан през 2005 г. Две години по-късно последният му засега късометражен филм Лошият заек (със сърежисьор Димитър Митовски) е селектиран за Международната седмица на критиката в Кан. Камен Калев е режисирал и над 60 реклами, както и музикални видеоклипове. Източни пиеси е дебютният му пълнометражен филм.   

ФИЛМОГРАФИЯ

2003 Орфей (Orphée) – къс.
2005 Върнете заека (Get the Rabbit Back) – къс. с Димитър Митовски
2007 Лошият заек (Rabbit Troubles) – къс. с Димитър Митовски
2009 Източни пиеси (Eastern Plays)

Купи билети

Програма


12.03.2010

Дом на киното - 16:00;

13.03.2010

Дом на киното - 11:30;

16.03.2010

Одеон - 18:30;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


ЕДНА ВОЙНА

Русия, 2009, 85 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ИСТИНСКИ ЖИВОТ

Франция, 2009, 100 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney