КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отМЛАДИЯТ ДЖОН ЛЕНЪН / NOWHERE BOY

Великобритания-Канада, 2009, 95 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Сам Тейлър-Ууд
Сценарий - Мат Грийнхалх
Оператор - Шиймъс МакГарви
Музика - Алисън Голдфрап, Уил Грегъри
В ролите - Арън Джонсън, Кристин Скот Томас, Ан-Мари Дъф
Продуценти - Робърт Бърнстийн, Кевин Лоудър, Дъглас Рей

Продукция - Aver Media/Ecosse Films/Film4/Lipsync Productions/North West Vision/UK Film Council
Световен разпространител - HanWay Films

Награди и номинации

Британски независими кинонагради ’09 – номинации за филм, сценарий, поддържащи актриси (Кристин Скот Томас, Ан-Мари Дъф), актьор (Арън Джонсън), наградата „Дъглас Хикок” (Сам Тейлър Ууд); Награди на лондонската критика ’09 – номинации за актьор (Арън Джонсън), режисьор, актриса (Кристин Скот Томас), поддържаща актриса (Ан-Мари Дъф), сценарий, филм


Представете си детството на Джон Ленън...
Ливърпул през 1955 г. Интелигентният, но объркан 15-годишен Джон е жаден за живот. Две забележителни жени се противопоставят една на друга заради него в семейство, което крие грижливо тайните си – сдържаната му леля Мими, която го е отгледала и блудната му майка Джулия. Джон жадува за нормално семейство, но понеже е лишен от него, бяга във вълнуващия свят на рокендрола, където напористият му талант открива сродна душа в лицето на тийнейджъра Пол МакКартни. Началото на новия му живот обаче е помрачено от трагедия. Но жилавият младеж открива призванието си и така светът се сдобива с нова икона.

Едва ли бихте очаквали филм за младия Джон Ленън да попадне в категорията на зряла и, по подобие на лента на Дъглас Сърк, иронична мелодрама, но именно това представлява забележително увереният дебют на Сам Тейлър-Ууд. Тя е успяла да заснеме емоционално заредена семейна драма, без да притъпява остротата и сарказма, които задължително вървят ръка за ръка с Ленън. С помощта на проницателен сценарий, който се основава на много проучвания от Мат Грийнхалх (автор и на Контрол за Джой Дивижън), Тейлър-Ууд показва как превръщането на Ленън в музикант се дължи да напрегнатите му и често дискутирани взаимоотношения с майка му. Съществуват много игрални и документални филми за ранните години на „Бийтълс” и раждането на британския рокендрол. Това не е основната тема на Младият Джон Ленън. В центъра на този филм е ключовата фигура на майката на Джон. Тя е привлекателна и свободомислеща, но трагична фигура. Ан-Мари Дъф придава забележителна виталност и неспокойна енергия на героинята си. В отношенията между нея и Джон се улавя неловък Едипов комплекс. Той е омагьосан от нея, но в същото време осъзнава, че тя го е изоставила веднъж и би могла да го направи отново. Ако Джулия е олицетворение на хаоса и хедонизма, леля Мими (неотстъпчива, но в крайна сметка трогателна Скот Томас) е на дисциплината и свирепа непоколебимост. Ленън е между чука и наковалнята с тези две толкова различни сестри. С изпълнението си Арън Джонсън изпълва образа на музиканта с предизвикателност, самомнителност и ранимост.

 

Джефри Макнаб

Сам Тейлър-Ууд

Сам Тейлър-Ууд е родена в Лондон през 1967 г. Тя завършва колежа „Голдсмит” и се включва в движението на Младите британски художници. Зад гърба си има многобройни участия в групови и самостоятелни изложби. През 1998 г. е номинирана за наградата „Търнър”, а година по-рано печели наградата за многообещаващ художник на Биеналето във Венеция. През 2008 г. Тейлър Ууд режисира първия си късометражен филм Обичам те повече по сценарий на Патрик Марбър и продуциран от Антъни Мингеля. Той е включен в състезателната програма за „Златна палма” в Кан и получава номинация за БАФТА. Младият Джон Ленън е пълнометражният ù режисьорски кинодебют. 

 

ФИЛМОГРАФИЯ

2006 Без ограничения (Destricted) – новелата „Долината на мъртвите”
2008 Обичам те повече (Love You More) - къс.
2009 Младият Джон Ленън (Nowhere Boy)

Купи билети

Програма


08.03.2010

Дом на киното - 21:00;

09.03.2010

Дом на киното - 16:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


ЕДНА ВОЙНА

Русия, 2009, 85 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ИЗТОЧНИ ПИЕСИ

България-Швеция, 2009, 89 мин
игрален, цветен


ИСТИНСКИ ЖИВОТ

Франция, 2009, 100 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney