КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отПЪТУВАЩО КИНО / CARAVANA CINEMATOGRAFICA

Румъния-Германия, 2009, 100 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Титус Мунтеан
Сценарий - Титус Мунтеан
Оператор - Виви Драган Василе
Музика - Василе Сирли
В ролите - Мирча Дякону, Дориан Богута, Юлия Луманаре, Александру Джорджеску
Продуценти - Тудор Джурджу, Йенс Кьорнер

Продукция - Libra Film

Началото на 60-те години на XX век. Двама мъже пристигат в отдалечено румънско село с каравана, превърната в подвижно кино. Единият от тях – Тави, е облечен с шикозно кожено яке и има излъчването на усърден апаратчик. Това е първата му официална пропагандна работа и той се старае да се справи успешно с нея. В караваната има филм с комунистическа пропаганда, който по заръка на властта трябва да се покаже на селяните. Вали като из ведро, улиците са реки от кал и няма кой да посрещне новодошлите. Селото е почти безлюдно – повечето хора са заминали нанякъде, за да търсят работа. Останалите представляват шарена групичка, която постепенно започва да изниква оттук-оттам – старият учител и съпругата му, местните големци, селският майстор, който е циганин, идиотът на селото и красивата библиотекарка. След приключенията в калта по-голямата част от пропагандния филм е неизползваема, но фериботът, с който са дошли двамата мъже, е отнесен от пороя. Това налага коренно различните хора да прекарат известно време заедно. Ситуацията е добре дошла само за Тави и библиотекарката, които са хвърлили око един на друг. Комедия на параноята, лукавите селяци, несигурната млада любов и разстроената власт, Пътуващо кино е твърде обстоятелствен и бавен филм, но компенсацията идва с шокиращо грубата финална поанта, която променя характера на сатирата от нежна към жестока, като разкрива какъв е бил ефектът на комунистическото управление върху обикновените хора.

Титус Мунтеан

Титус Мунтеан е роден на 18.12.1965 г. в Арад, Румъния. Учил е режисура в Букурещката киноакадемия. Режисирал е документални филми, телевизионни драми, късометражни заглавия и музикални видеоклипове. Работил е много и като художник на продукция. Kino Caravan е първият му пълнометражен игрален филм.

 

 

 

 


ФИЛМОГРАФИЯ

1993 За родината (Pro patria) – ТВ филм
2003 Изпит (Examen) – ТВ филм
2006 (Lombarzilor 8) – ТВ сериал
2009 Кино каравана (Caravana cinematografica)
 

Купи билети

Програма


08.03.2010

Дом на киното - 16:00;

11.03.2010

Дом на киното - 18:30;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


ЕДНА ВОЙНА

Русия, 2009, 85 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ИЗТОЧНИ ПИЕСИ

България-Швеция, 2009, 89 мин
игрален, цветен


ИСТИНСКИ ЖИВОТ

Франция, 2009, 100 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney