КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран от



ПОСЛЕДНОТО ЛЯТО НА ДЕТСТВОТО / EL ULTIMO VERANO DE LA BOYITA

Аржентина-Испания-Франция, 2009, 93 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Хулия Соломоноф
Сценарий - Хулия Соломоноф
Музика - Себастиан Ескофет
В ролите - Гуадалупе Алонсо, Габо Кореа, Николас Треисе, Мария Клара Мерендино, Мирела Паскуал, Гийермо Пфенинг
Продуценти - Мария Тереза Арида, Пепе Салвия, Лусия Сеабра
Оператор - Лусио Бонели, Хулия Соломоноф

Продукция - Travesia Productions/Domenica Films/El Deseo S.A./Epicentre Films
Световен разпространител - M-Appeal

Ла Бойита е моторизирано приспособление, което притежава магическата способност да плава – нещо като домашна амфибия и средство за спасение за Хорхелина, която навлиза в юношеството. Когато заминава с татко си в провинцията за ваканцията, тя се запознава с връстника си Марио, който предизвиква в нея чувства, с които тя не знае как да се справи. Докато яздят един ден заедно, Хорхелина забелязва петна от кръв по седлото и по панталоните на Марио. Тя се чуди какво да каже. Марио пък усеща, че не е като останалите момчета. След това откритие момичето помага на момчето да се самоопознае и да приеме сексуалността си. Накрая, вместо да ги раздели, разкритието ги сближава още повече.

Добре разказан и изигран филм. Соломоноф притежава необходимата чувствителност, за да подходи с лекота към времето на юношеството, а творбата ù демонстрира и безпогрешно техническо майсторство. Към противоречията между градските хора и провинциалистите, предубежденията, които са налице дори в спокойни времена, дребните недоразумения и вражди и преди всичко към темата за сексуалното пробуждане Соломоноф подхожда спокойно, без да насилва или допълнително да акцентира върху ситуациите, като се пази от игра с емоциите ни и разчита на експресивността на младата Гуадалупе Алонсо. Последното лято на детството е честен, изпълнен с достойнство и добре заснет филм.  

Диего Батье

Хулия Соломоноф

Хулия Соломоноф (родена в Буенос Айрес) е аржентинска актриса, продуцентка, сценаристка и режисьорка. В момента живее и работи в Ню Йорк, където и преподава в Колумбийския университет. Късометражните ù филми получават отличия от Гилдията на режисьорите в Америка, ФИПРЕССИ, Ню Лайн Синема и Фонда на Милош Форман, а Сиеста  е номиниран за „Оскар” в категорията си. Соломоноф е работила и по Мотоциклетните дневници (2004) като асистент-режисьор на Валтер Салес.






 

ФИЛМОГРАФИЯ

1992 8vo 51 – къс.
1993 Един ден с Анхела (Un día con Angela) – къс.
1998 Сиеста (Siesta) – къс.
2001 Драскотина (Scratch) – къс.
2003 Сега (Ahora) – къс.
2005 Сестри (Hermanas)
2009 Последното лято на детството (El último verano de la Boyita)

Купи билети

Програма


11.03.2010

Дом на киното - 11:00;

12.03.2010

Дом на киното - 18:30;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


ЕДНА ВОЙНА

Русия, 2009, 85 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ИЗТОЧНИ ПИЕСИ

България-Швеция, 2009, 89 мин
игрален, цветен


ИСТИНСКИ ЖИВОТ

Франция, 2009, 100 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney