КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отСРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО / AGAINST THE CURRENT

САЩ, 2009, 99 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Сценарий - Питър Калахан
Режисьор - Питър Калахан
Оператор - Антон Станко
Музика - Шон Кърби
В ролите - Джоузеф Файнс, Джъстин Кърк, Елизабет Рийзър, Мери Тайлър Мур, Мишел Трахтенбърг
Продуценти - Мери Джейн Скалски, Джошуа Земан

Продукция - Ghost Robot/Ambush Entertainment
Световен разпространител - Fortissimo Films

Награди и номинации

Далас ’09 – Специалната награда на журито


В опита си да се примири с трагичен минал инцидент Пол Томпсън (Джоузеф Файнс) прави преценка на живота си и решава най-накрая да направи нещо значимо и уникално, с което да се отличи от останалите. Той винаги е имал желание да преплува 150-те мили на долното течение на река Хъдсън и убеждава най-добрия си приятел Джеф (Джъстин Кърк) и познатата си Лиз (Елизабет Рийзър) да го придружат във физическото му и емоционално приключение. Във филма става дума за приятелството, тъгата и как човек се справя с непреодолима загуба.

Изпълнен с прекрасни нюанси, но сдържан, Срещу течението прелива от прояви на приятелство и човешка глупост. Игривият диалог съблазнява, а интелигентният сценарий и звездните изпълнения ни потапят непосредствено в осакатените животи на тримата герои – дълбоко опечален мъж, неуспял актьор с нещастен брак и жена, която жадува за повече, докато се опитва да се справи с властната си майка. Красотата на този майсторски изпипан разказ се крие в неговата простота. Не можем винаги да разберем решенията на другите, но сценаристът и режисьор Питър Калахан вещо илюстрира напрегнатата и сложна динамика на човешките взаимоотношения и показва колко далеч бихме стигнали в подкрепа на хората, които обичаме.

Лиса Огди

Питър Калахан

Питър Калахан е роден и израснал в Хейтингс на Хъдсън, Ню Йорк. След гимназията той кара такси в продължение на няколко години, преди да постъпи в Колумбийския университет, където получава магистърска степен по журналистика. Калахан заминава за Лос Анжелис, където предлага няколко сценария на холивудските студия. След това се завръща у дома и написва сценария за режисьорския си дебют – независимия филм Последният бал. Международната премиера на филма е в рамките на фестивала в Сан Сeбастиан, където той е единственото американско заглавие, включено в надпреварата за наградата в секцията „Млад режисьор”. Филмът е показан в рамките на фестивали в повече от 20 страни и печели награди в Авиньон, Норт Хамптън и др.
 
ФИЛМОГРАФИЯ

2001 Последният бал (Last Ball)
2009 (Against the Current)

Купи билети

Програма


07.03.2010

Дом на киното - 18:30;

08.03.2010

Дом на киното - 13:30;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


ЕДНА ВОЙНА

Русия, 2009, 85 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ИЗТОЧНИ ПИЕСИ

България-Швеция, 2009, 89 мин
игрален, цветен


ИСТИНСКИ ЖИВОТ

Франция, 2009, 100 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney