КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отМОМИЧЕТАТА ОТ МОЛА / GALERIANKI

Полша, 2009, 82 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 10Оператор - Витолд Сток
Музика - Адам Островски
В ролите - Анна Качмарчик, Дагмара Красовска, Доминика Гвит, Магда Чюржинска, Франек Пшибилски
Продуцент - Влоджимиж Нидерхаус

Продукция - Documentary & Feature Film Studio-WFDiF/OKO Film Studio
Контакт - WFDiF

Награди и номинации

Гдиня ’09 – Най-добър режисьорски дебют


Новото момиче в училище Алиция (Анна Качмарчик) е абсолютен аутсайдер. Тя е незабележима, консервативно облечена тийнейджърка, която става обект на подигравки от групата на готините и преждевременно развити нейни съученички. Груби, войнствени, наперени и безстрашни, тези 14-годишни момичета превръщат живота на Алиция в истински ад. С течение на времето обаче те решават да я поканят в групата си, но посвещаването никак не е лесно. Алиция скоро разбира защо новите ù приятелки са толкова модерни и стилни – те висят в различни молове след училище и предлагат орални ласки срещу заплащане на непознати мъже. С парите си купуват модни парцалки и мобилни телефони. Какво ще предпочете Алиция – да стане една от групата като започне да прави същото, или да върви по собствен път?

Тази тежка, безкомпромисна и решителна реалистична творба уцелва десятката с историята на приобщаването на подрастващо момиче, което се озовава заобиколено от банда тийнеджърки, твърдо решени да си проправят път нагоре. На места стряскащо агресивен, на други – нежен и романтичен, филмът на Катажина Росланиец прави непоколебима дисекция на съвременното полско общество. Режисьорката демонстрира заблудите на дълбоко обърканото и най-вероятно повредено поколение, което е израсло изцяло в демократична Полша след падането на комунизма. Да си тийнейджър никога не е лесно, но Росланиец ни показва героините си не толкова като 14-годишни девойки, каквито са, а като възрастните, за които се представят. Очевидно е, че тя добре познава темата си и във филма ù няма нито една фалшива нотка.
 
Пиърс Хандлинг

Катажина Росланиец

Катажина Росланиец е родена през 1980 г. Завършила е икономика в Университета на Гданск, кинорежисура във Варшавското киноучилище и курс по игрално кино във Филмовото училище на Анджей Вайда. Момичетата от мола е дебютът ù като режисьор в игралното кино и се основава на късометражния ù филм със същото заглавие.  

 

 

 

 

 

ФИЛМОГРАФИЯ

2006 Момичетата от мола (Galerianki) – къс.
2009 Момичетата от мола (Galerianki)

Купи билети

Програма


12.03.2010

Дом на киното - 13:30;20:45;

16.03.2010

Люмиер - 14:30;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


ЕДНА ВОЙНА

Русия, 2009, 85 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ИЗТОЧНИ ПИЕСИ

България-Швеция, 2009, 89 мин
игрален, цветен


ИСТИНСКИ ЖИВОТ

Франция, 2009, 100 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney