КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отАНТИХРИСТ / ANTICHRIST

Дания-Германия-Франция-Швеция-Италия-Полша, 2009, 104 мин
игрален, драма, черно-бял, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 6.67Режисьор - Ларс фон Триер
Сценарий - Ларс фон Триер
Оператор - Антъни Дод Мантъл
В ролите - Уилям Дефо, Шарлот Генсбур
Продуцент - Мета Луизе Фолдагер

Продукция - Zentropa Entertainments/Zentropa International Köln/Slot Machine/Memfis Film/Trollhättan Film AB/Lucky Red/Zentropa International Poland
Разпространител за България - Pro Films

Награди и номинации

Кан МФФ ’09 – най-добра актриса (Шарлот Генсбур) и номинация за „Златна палма”; Европейски филмови награди ’09 – Най-добър оператор и номинации за най-добър режисьор и най-добра актриса (Шарлот Генсбур)


Мъж и жена правят секс, докато в съседната стая малкото им дете пада от прозореца и умира. Мъката на майката я отвежда в болница, но бащата, който е психотерапевт, я връща у дома, решен сам да лекува депресията ù. Двамата заминават за изолираната си планинска хижа, наречена „Едем”, за да се изправят заедно пред страховете на съпругата. Предишното лято в „Едем” обаче се е случило нещо тайнствено. Заснет в четири глави с пролог и епилог, филмът показва сцени на похот и насилие, докато мъжът и жената разкриват тъмната страна на собствената си природа и на тази, която започва извън вратата на хижата.

Ларс фон Триер нарича Антихрист „най-важния филм в кариерата ми” и прави паралел между него и мрачния шведски драматург Аугуст Стриндберг. Очевидно датският  режисьор работи изцяло на символно ниво в най-новото си произведение, подобно на Стриндберг в последните си години, но киносредата неизбежно носи със себе си, подобно на албатрос, тежкия заряд на реализма. Фон Триер също така споделя, че е страдал от тежка депресия по време на снимките и вероятно тя е повлияла на цялостното тягостно усещане, с което филмът е пропит. Главният му герой, вероятно като своя създател, се бори да запази разсъдъка си и да остане рационално човешко същество в един толкова често ирационален свят. Най-успешната тематична конфронтация е между неговия крехък разум и неконтролируемите сили на емоциите и необяснимите мистерии, които в крайна сметка печелят битката. Друга мощна идея, че природата е жестока, порочна и абсолютна антитеза на човешкото благополучие, изглежда свързва фон Триер с немския режисьор Вернер Херцог („Природата е църквата на Сатаната,” мълви жената с апокалиптичен глас в един момент.) Фокусирането върху природата води до противопоставянето ù в един момент с човешката природа, а най-накрая по-специално и с женската и тогава именно фон Триер, като отколешен женомразец, се развихря напълно. Във всеки случай идеите във филма са изразени по такъв екстравагантен и трескав начин, сякаш режисьорът, който винаги е работил на ръба, най-накрая е прекрачил отвъд него и се е освободил от всичките си задръжки.

Ларс фон Триер

Датски режисьор, роден през 1956 г. в Копенхаген. Завършва Националната филмова академия през 1983 г. Заснел е над 50 рекламни филма и видеоспота. През 1995 г. заедно със своя приятел и колега Томас Винтерберг написва манифеста “Догма ’95”. Носител на голямата награда за технически постижения в Кан още с първия си филм Елемент на престъплението. На Лазурния бряг той печели още наградата на журито за Европа, голямата награда на журито за Порейки вълните и “Златна палма” за Танцьорка в мрака. Филмите му са отличавани и на редица други реномирани световни фестивали.

 

 

 

ФИЛМОГРАФИЯ

1984  Елемент на престъплението (Forbydelsens element)
1988  Епидемично (Epidemic)
1991  Европа (Europa)
1994  Кралството (Riget) – TВ сериал
1996  Порейки вълните (Breaking the Waves)
1997  Кралството II (Riget II ) – TВ сериал
1998  Идиотите (Dogme 2 – Idioterne)
2000  Танцьорка в мрака (Dancer in the Dark)
2003  Догвил (Dogville)
2003  Петте препятствия (De Fem benspaend)
2005  Мандерлей (Manderlay)
2006  Големият шеф (Direktoren for det hele)
2007  Всекиму своето кино (Chacun son cinéma) – новелата „Занимания”
2009  Антихрист (Antichrist)


 

Купи билети

Програма


21.03.2010

Дом на киното - 22:00;

13.03.2010

Люмиер - 20:00;

17.03.2010

Euro Cinema - 21:45;

24.03.2010

Дом на киното - 21:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АГОРА

САЩ-Испания, 2009, 126 мин
Премиера за България, игрален, цветен


АКВАРИУМ

Великобритания, 2009, 123 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен


В ТЪРСЕНЕ НА ЕРИК

Великобритания-Франция-Италия-Белгия, 2009, 119 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГРАНИЦА

Армения-Холандия, 2009, 82 мин
Премиера за България, документален, драма, цветен


ЗИМА ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА

Холандия-Белгия, 2008, 103 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney