КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран от



СВЕТИ ГЕОРГИ УБИВА ЗМЕЯ / SVETI GEORGIJE UBIVA AZDAHU

Сърбия-Босна и Херцеговина-България, 2009, 120 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 1



Сценарий - Душан Ковачевич
Оператор - Душан Йоксимович
Музика - Александар Ранделович
В ролите - Лазар Ристовски, Милутин Милошевич, Наташа Янич, Бора Тодорович, Зоран Цвиянович, Драган Николич
Продуценти - Сърджан Драгоевич, Милко Йосифов, Биляна Първанович, Лазар Ристовски, Душан Ковачевич

Продукция - Delirium/Radio Televizija Srbije (RTS)/Yodi Movie Craftsman/Zillion Films
Световен разпространител - M-Appeal

Филмът започва с битка против турците по време на Балканската война от 1912 г. и завършва с избухването на Първата световна война през 1914 г. и важната победа на съюзниците при Цер. Действието се развива основно около и в малко селце по поречието на река Сава на сръбската граница с Австро-Унгария. Централната тема във филма е любовният триъгълник между селския полицай Джордже, жена му Катарина и младия инвалид Гаврило. Преди да отиде на война и да изгуби ръката си и желанието си за живот, сакатият е имал връзка с Катарина. А тя, макар и женена за Джордже, все още питае нежни чувства към Гаврило. В началото на Първата световна война всички здрави мъже са мобилизирани. В селото остават само жените, децата и инвалидите от предишните войни. До фронтовата линия достигат слухове, че инвалидите се опитват да се възползват от новото положение и да се сближат с жените. За да се избегне бунтът в окопите, дори сакатите са мобилизирани.

С превръщането си в проницателна военна драма филмът набира убедителност. Режисьорът Сърджан Драгоевич демонстрира неоспорим талант. Баталните сцени улавят хаоса и бруталността на войната в окопите, а финалът увенчава всичко с печал. Операторската работа е разкошна, а музиката допринася за въздействието на филма. Въпреки че може да изгубите търпение в началните сцени на Свети Георги убива дракона, натрапчивата развръзка ще ви порази и дълго няма да ви излезе от ума.

Стивън Фарбър

Сърджан Драгоевич

Сръбски режисьор и поет, роден през 1963 г. В Белград. Завършва клинична психология (1987) и ТВ режисура (1992). Издал е три поетични книги. През 1991 г. снима телевизионен сериал по новела на Чарлс Буковски. Дебютът му Не сме ангели е най-касовият филм в Югославия за 1992 г. Появата на Хубаво село хубаво гори през 1996 г. в разгара на войната в Югославия предизвиква фурор навсякъде по света, където филмът успява да види екран. Въпреки цензурата и информационното затъмнение Рани е видян от над 300 000 зрители за три месеца и носи на Драгоевич 3-годишен договор с "Miramax". Не сме ангели 2 също е тотален хит в Сърбия.





ФИЛМОГРАФИЯ

1992  Не сме ангели (Mi nismo andjeli)
1996  Хубаво село хубаво гори (Lepa sela lepo gore)
1998  Рани (Rane)
2005  Не сме ангели 2 (Mi nismo andjeli 2)
2009  Свети Георги убива змея (Sveti Georgije ubiva azdahu)

Купи билети

Програма


13.03.2010

Люмиер - 15:30;

18.03.2010

Дом на киното - 13:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


ВЯРВАМ В АНГЕЛИ

Хърватскa, 2009, 101 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ИЗТОК, ЗАПАД, ИЗТОК

Италия-Албания, 2009, 100 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney