КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отТЪПАН, БАРАБАН / БУБЕН, БАРАБАН

Русия, 2009, 100 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Оператор - Вадим Деев
В ролите - Наталия Негода, Елеонора Илченко, Дмитрий Куличков, Любомирас Лауцявичюс, Елена Лядова
Продуцент - Рубен Дишдишян

Продукция - Central Partnership
Световен разпространител - Central Partnership Sale House

Награди и номинации

Котбус ’09 – Най-добър режисьор, награда на екуменическото жури; Локарно ’09 – Специалната награда на журито и най-добър режисьор; Сочи ’09 – Специалната награда на журито


45-годишната Екатерина Артьомовна (Наталия Негода) винаги е живяла тежко. Тя е библиотекарка в малък миньорски град и подобно на единствената си колежка и приятелка живее в стая под наем. Трудно свързва двата края с мизерната си заплата, която често закъснява, и за да си помага, продава тайно някои от книгите от библиотеката на близката спирка. Един ден мъж в моряшка униформа със силна гражданска съвест връща книга в библиотеката, без да се сети, че именно Екатерина му я е продала. Тя се влюбва в него. Двамата заживяват заедно и сивото ежедневие приключва. Съдбата сякаш се усмихва на жената, защото и баща ѝ ѝ дава ключовете от своя апартамент. По устните на Екатерина заиграва усмивка, но щастието u е краткотрайно, защото любимият ѝ разбира за нелегалната ѝ търговия и я напуска заради единствената u приятелка. Екатерина не може да понесе ситуацията и замисля отмъщение.

В края на 90-те години на XX век Русия преживява тежкия преход от планирана към пазарна икономика и всеки отделен индивид изпитва трудности в търсенето на по-добър живот. Въпреки че е сериозно болен, бащата на Екатерина продължава да се спуска в мината, докато работата не го убива. Милиционерите са корумпирани. Любимият на Екатерина съвсем не е толкова доблестен, колкото изглежда на пръв поглед. Чрез съдбата на главната си героиня (изиграна от първата звезда на киното по време на Перестройката в Малката Вера) Мизгирьов описва по забележителен начин границите на човешката издръжливост пред лицето на отчаянието. Местата, на които е заснет филмът, подчертават емоционалната и материалната нищета, заключила героите в прегръдките си – зимата е свирепа, пейзажът е сив, а животът буквално е кървав. Тъпан, барабан е драматично изображение на Русия, която търси по-милостиво бъдеще.

Алексей Мизгирьов

Руски сценарист и режисьор, роден на 1.07.1974 г. в Миски, Русия. През 1998 г. завършва Факултета по философия в Държавния университет в Томск, а през 2004 г. – режисура във ВГИК в Москва. През 2007 г. печели наградата за дебют на Фестивала на руското кино в Сочи със Сърце от камък. 

 

 

ФИЛМОГРАФИЯ

2004 Уволнение (Увольнение) – къс.
2005 Кулагин и партньори (Кулагин и партнеры) – ТВ сериал
2007 Сърце от камък (Кремень)
2009 Тъпан,барабан (Бубен, барабан)

Купи билети

Програма


06.03.2010

Euro Cinema - 15:30;

10.03.2010

Одеон - 22:30;

07.03.2010

Люмиер - 13:30;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АДЖАМИ

Германия-Израел, 2009, 120 мин
Премиера за България, игрален, цветен


АЗ УБИХ МАЙКА СИ

Канада, 2009, 96 мин
Премиера за България, игрален, черно-бял, цветен


ВОЙНА ЗА ОПИУМ

Южна Корея-Афганистан-Япония-Франция, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГРАД ПАНИКА

Белгия, 2009, 75 мин
Премиера за България, анимационен, цветен


ДРУГИЯТ БРЯГ

Грузия-Казахстан, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен


ЗАБРАНЕНИЯТ ПЛОД

Финландия-Швеция, 2009, 98 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ЗАПАЗИ СПОКОЙСТВИЕ И БРОЙ ДО СЕДЕМ

Иран, 2008, 89 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney