КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отЗАПАЗИ СПОКОЙСТВИЕ И БРОЙ ДО СЕДЕМ / АRAM BASH VA TA HATF BESHMAR

Иран, 2008, 89 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt

Оценете филма: Гласувай

Оператор - Реза Теймури
Музика - Дариуш Намдар Зангенех
В ролите - Хедаят Хашеми, Омид Абдолахи, Махназ Таландех
Продуцент - Рамтин Лавафипур

Продукция - I.R.I.B. Channel 2
Контакт - Ramtin Lavafi

Награди и номинации

Ротердам ’09 – „Тигър” за най-добър филм; Шанхай ’09 – Специалната награда на журито за нов азиатски талант; Фрайбург ’09 – Наградата на Екуменическото жури


Тийнейджърът Моту живее в рибарско селце в Южен Иран. В морето обаче няма риба и затова цялото село се прехранва чрез контрабанда на стоки, а понякога и на хора. От време на време морето изплюва мистериозни огромни пакети, които местните бързат да скрият, преди да предадат нататък. Преди известно време бащата на Моту е заминал нанякъде, но още не е пратил известие за себе си. Моту е принуден да печели пари, за да издържа майка си и сестра си, докато баща му се върне. Момчето обича да играе футбол и да мечтае да стане богат и известен като Роналдиньо.

Филмът е заснет в изчистен минималистичен стил, който напомня за ранните ирански киномайстори. Той предлага чувствително точно размишление за промените в малко рибарско селце, което постепенно скъсва с традиционния начин на живот по пътя си към консуматорското общество. Морето и крайбрежието напомнят за сериала „Изгубени”, както и за италианските брегове на неореализма. Както сме виждали и в други филм, които са посветени на следвоенното време, и тук присъствието на детето отразява състоянието на обществото. Подобно на споменатия по-горе сериал и тук водата е загадъчна и непреодолима граница в историята. Действителността в този филм е толкова по-различна от нашата, колкото се отличава и от тази във филмите на Киаростами (пречупената през неговия поглед е по-истинска, макар и нереалистична). И въпреки това темите, които на пръв поглед имат регионално звучене, постепенно се развиват във валидни за целия свят проблеми.


Рамтин Лавафипур

Ирански сценарист, режисьор и продуцент, роден през 1973 г. в Южен Иран. В гимназията започва да се интересува от фотография, а след това следва кино в Университета на Техеран. Заснел е няколко документални и късометражни филма. Запази спокойствие и брой до седем е дебютът му в игралното кино.
ФИЛМОГРАФИЯ

2008 Запази спокойствие и брой до седем(Aram bash va ta hatf beshmar) 

Програма


09.03.2010

Одеон - 18:00;

10.03.2010

Euro Cinema - 21:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АДЖАМИ

Германия-Израел, 2009, 120 мин
Премиера за България, игрален, цветен


АЗ УБИХ МАЙКА СИ

Канада, 2009, 96 мин
Премиера за България, игрален, черно-бял, цветен


ВОЙНА ЗА ОПИУМ

Южна Корея-Афганистан-Япония-Франция, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГРАД ПАНИКА

Белгия, 2009, 75 мин
Премиера за България, анимационен, цветен


ДРУГИЯТ БРЯГ

Грузия-Казахстан, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен


ЗАБРАНЕНИЯТ ПЛОД

Финландия-Швеция, 2009, 98 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney