КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отЧАСЪТ НА ТЪГАТА / THE BLUE HOUR

САЩ, 2007, 93 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Eрик Назарян
Сценарий - Eрик Назарян
Оператор - Сам Ливай
Музика - Алдо Шлаку
В ролите - Емили Риос, Алиса Милано, Йорик ван Вагенинген, Кларънс Уилямс Трети, Дерик О’Конър
Продуценти - Линет Рамирес, Брайън Напмилър

Продукция - Orange Bird Productions

Награди и номинации

„Златна кайсия” МФФ, Ереван ’08 – Най-добър филм в Арменската панорама, наградата на екуменическото жури, наградата на министър-председателя, специалната награда на Външното министерство за най-добър режисьор


Часът на тъгата е посветен на смъртта и загубата. Назарян разказва четири истории от  живота в работнически квартал в Лос Анжелис. Мексиканска тийнейджърка се занимава с графити по поречието на реката, арменец, който поправя фотоапарати, се опитва да общува със съпругата си след смъртта на дъщеричката им, блус китарист се грижи за майка си, а ветеран от Втората световна война прекарва дните си край гроба на съпругата си.
 
Назарян демонстрира необичаен афинитет към киноезика. По думите му неговият забележително тих филм се опитва „да развие темата за общуването, въпреки че в по-голямата част липсва диалог. Сведох разговорите до минимум, за да наблегна на мълчаливата връзка между героите, които отказват иначе да общуват. Часът на тъгата е емоционално ангажиращ, макар че губи малко от силата си и от възможността да достигне по-изявена драматична дълбочина заради разделянето си на четири подсюжета. Въпреки това Назарян определено е режисьор, който трябва да следим оттук нататък. Самият той споделя, че е под влиянието на Сам Пекинпа, Бертолучи, Висконти и Касаветис. Подобно на последния той демонстрира забележително умение да композира удивителни кадри и да вдъхновява актьорите си за запомнящи се изпълнения с минимален бюджет.Eрик Назарян

Роден в Армения, но отраснал в САЩ, Ерик Назарян работи във фотолабораторията на баща си още от ученическите си години, а в колежа е фотограф за списание „AIM”. Той завършва Училището по кино и телевизия към Университета на Южна Калифорния. През последната си година там написва сценарий със заглавие Страна на изобилието, посветен на оцелелите от войната деца в Южен Кавказ, който се основава на неговите лични впечатления като фотожурналист в региона. С този сценарий печели наградата на фестивала AFFMA в Лос Анжелис. Часът на тъгата e дебютът му като сценарист и режисьор в игралното кино.


ФИЛМОГРАФИЯ

2007 Часът на тъгата (The Blue Hour)

Програма


12.03.2010

Одеон - 22:15;

13.03.2010

Euro Cinema - 21:15;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АДЖАМИ

Германия-Израел, 2009, 120 мин
Премиера за България, игрален, цветен


АЗ УБИХ МАЙКА СИ

Канада, 2009, 96 мин
Премиера за България, игрален, черно-бял, цветен


ВОЙНА ЗА ОПИУМ

Южна Корея-Афганистан-Япония-Франция, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГРАД ПАНИКА

Белгия, 2009, 75 мин
Премиера за България, анимационен, цветен


ДРУГИЯТ БРЯГ

Грузия-Казахстан, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен


ЗАБРАНЕНИЯТ ПЛОД

Финландия-Швеция, 2009, 98 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ЗАПАЗИ СПОКОЙСТВИЕ И БРОЙ ДО СЕДЕМ

Иран, 2008, 89 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney