КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отАДЖАМИ / AJAMI

Германия-Израел, 2009, 120 мин
Премиера за България, игрален, цветен

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 8Режисьор - Скандар Копти
Режисьор - Ярон Шани
Оператор - Боаз Йехонатан Яаков
Музика - Рабиах Бухари
В ролите - Шахир Кабаха, Ибрахим Фреге, Фоуад Хабаш, Юсеф Сахуани, Скандар Копти, Хасан Ашкар
Продуценти - Моше Данон, Танасис Каратанос

Продукция - Inosan productions/Twenty Twenty Vision Filmproduktion GmbH/Vertigo Films
Световен разпространител - The Match Factory

Награди и номинации

Кан ’09 – „Златна камера”; Европейски филмови награди ’09 – номинация за европейско откритие на годината Солун ’09 – „Златен Александър”, наградите на публиката и за сценарий; Израелска киноакадемия ’09 – режисьор, монтаж (Скандар Копти, Ярон Шахан), филм, музика и сценарий


Ескалиращо насилие бавно се разпростира в емоционалната постройка на близкоизточната сага Аджами и четирите ѝ сюжетни линии постепенно кулминират в една величествена история за скръбта. Филмът е режисиран съвместно от израелеца Ярон Шани и палестинеца Скандар Копти, които доказват, че макар и да не могат да делят една страна, чудесно се справят с поделянето на един филм. Едва ли е съвпадение, че най-висшата добродетел, която заглавието пропагандира, е издръжливостта. Режисьорите привличат за снимките си местни хора от Джафа и в продължение на 10 месеца упорито репетират с тях, като адаптират актьорите си към историята и историята – към актьорите. Всеки герой има специално място в сценария, който от своя страна внимателно ни въвежда в контекста, преди да се впусне към финалната цел – да обедини всички.  

В квартала Аджами в Джафра младият Насри си има неприятности, когато чичо му – собственик на скромно кафене, ранява член на местния мафиотски клан, дошъл да го рекетира. Опитът за възмездие се проваля и по грешка коства живота на невинен съсед. Насри и чичо му могат да спасят живота си само ако го откупят. Само че по време на срещата с мафиотите – дълбоко потресаваща сцена, в която алчността надделява над религията – семейството на Насри се оказва затънало в непосилен дълг и без възможности за изход от ситуацията. Палестинският тийнейджър Малек от другата страна на границата се опитва да събере пари по съвсем различна причина. Той работи нелегално в луксозен ресторант и се надява да плати костната трансплантация на майка си. В израелската част семейният полицай Дандо се опитва да преживее изчезването на брат си. По време на арест за наркотици той се натъква на Биндж – палестинец с приятелка еврейка, който мечтае да напусне Аджами.  

Ако имате усещането, че сте залети от много обяснения, наистина се случва именно това. Копти и Шани ви хвърлят в дълбокото с филма си и не бързат да ви подадат спасителен пояс, защото знаят, че по този начин ще оцените още по-високо спасителната им акция на финала.

Димитри Ейпидес

Скандар Копти

Скандар Копти е палестинец, роден в Джафа. Режисирал е няколко документални, експериментални и игрални късометражни филма. Аджами е дебютът му в игралното кино.
 

 

 

 

ФИЛМОГРАФИЯ

2009 Аджами (Ajami)

Купи билети

Програма


05.03.2010

Одеон - 19:15;

06.03.2010

Euro Cinema - 21:30;

07.03.2010

Дом на киното - 20:30;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АЗ УБИХ МАЙКА СИ

Канада, 2009, 96 мин
Премиера за България, игрален, черно-бял, цветен


ВОЙНА ЗА ОПИУМ

Южна Корея-Афганистан-Япония-Франция, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГРАД ПАНИКА

Белгия, 2009, 75 мин
Премиера за България, анимационен, цветен


ДРУГИЯТ БРЯГ

Грузия-Казахстан, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен


ЗАБРАНЕНИЯТ ПЛОД

Финландия-Швеция, 2009, 98 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ЗАПАЗИ СПОКОЙСТВИЕ И БРОЙ ДО СЕДЕМ

Иран, 2008, 89 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney