КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отМЕДАЛ ЗА ХРАБРОСТ / MEDALIA DE ONOARE

Румъния-Германия, 2009, 104 мин
alt
alt alt

Оценете филма: Гласувай

Сценарий - Тудор Войкан
Оператор - Ливиу Маргидан
В ролите - Виктор Ребенджуч, Камелия Зорлеску, Мирча Андрееску, Йон Лучиан, Раду Белиган, Костица Драганеску
Продуценти - Ада Соломон, Ливиу Маргидан

Продукция - HI Film Productions/Scharf Advertising/Pandora Film
Световен разпространител - Pandora Film

Награди и номинации

Солун ’09 – Най-добър сценарий, най-добър актьор (Виктор Ребенджуч) и ФИПРЕССИ


Отношенията между 75-годишния Йон и 72-годишната му съпруга Нина отдавна се свеждат до това тя да му проговаря само когато иска от него да свърши нещо. Синът му Корнелиу пък не може да му прости как навремето се е отнесъл към бягството му от комунистическа Румъния към Канада. Един ден Йон получава почетен медал за героизма си по време на Втората световна война – време, от което той не помни почти нищо. Докато се рови из любовните писма, които е пращал навремето до Нина, той открива, че в един момент е стрелял с оръдие и започва да вярва, че с него е поразил стратегическа немска цел. Тъй като и от Министерството на отбраната го осведомяват, че „не правят грешки”, Йон приема, че си е заслужил медала и започва да го носи. Той вярва, че новият му образ на герой ще накара Нина да му проговори, а синът му да спре да го приема за комунист. Щастието на Йон обаче не трае дълго, защото от министерството му съобщават, че все пак са направили грешка и той трябва да им върне отличието. Възрастният мъж безнадеждно се опитва да открие доказателства за несъществуващото си героично минало. Корнелиу пък го известява, че скоро ще посети Румъния със семейството си. Докарани до лудост от настойчивостта и ината на Йон, от министерството пращат служител, който да вземе насила медала му. Изпаднал в отчаяние и отрицание, Йон си купува медал за храброст от бижутерски магазин, окичва се с него и излиза да посрещне сина и внука си.

Калин Петер Нетцер

Румънски режисьор, роден през 1975 г. в Петршани. През 1983 г. емигрира в Германия заедно с родителите си. Семейството му се установява в Щутгарт, където той завършва средното си образование. След това се връща в Румъния, където е приет в Букурещкия университет за театър и кино. Дипломира се през 1999 г. Дебютът му Мария е адаптация на добре приетия късометражен филм със същото заглавие, който Нетцер прави през 1997 г. и с него печели Специалната награда на журито в Берлин. С проекта за Медал за храброст той печели наградата на Ню Бояна за пичинг на „София мийтингс” ’08.
ФИЛМОГРАФИЯ

1994 Парцалена кукла (Rag Ball) – къс.
1995 Пресъхнали очи (Dry Eyes) – къс.
1996 Гореща линия (Hot Line) – къс. док.
1997 Мария (Maria) – къс.
1998 Снегът на агнетата (The Snow of the Lambs) – къс.
2003 Мария (Maria)
2009 Медал за храброст (Medalia de onoare)

Програма


09.03.2010

Euro Cinema - 21:15;

10.03.2010

Одеон - 20:30;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


ВЯРВАМ В АНГЕЛИ

Хърватскa, 2009, 101 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ИЗТОК, ЗАПАД, ИЗТОК

Италия-Албания, 2009, 100 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney