КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отКАТАЛИН ВАРГА / KATALIN VARGA

Румъния-Великобритания-Унгария, 2009, 82 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Питър Стрикланд
Сценарий - Питър Стрикланд
Оператор - Джефри Кокс, Стивън Стейпълтън
Музика - Марк Дьори
В ролите - Хилда Петер, Норберт Танко, Тибор Палфи, Себастиан Марина
Продуценти - Оана Джурджу, Тудор Джурджу, Питър Стрикланд

Продукция - Libra Film/Ross Sanders Production International
Световен разпространител - Memento Films International

Награди и номинации

Берлин ’09 – Най-добър звук; Европейски филмови награди ’09 – Европейско откритие на годината; Копенхаген ’09 – Голямата награда за нов талант (Питър Стрикланд)


Когато открива, че не е истинският баща на Орбан, съпругът на Каталин Варга я гони от дома им. Тъй като тя не иска синът ѝ да расте без баща, Каталин няма друг избор, освен да открие истинския. Под претекст, че ще посети болната си майка, Варга се отправя с Орбан на дълго пътуване из Карпатите. За жената това означава да се завърне към мястото, което никога отново не би искала да види, защото го свързва с престъплението, извършено срещу нея преди 11 години. Тогава тя е изнасилена от двама мъже. А сега, на същото място, Орбан си играе по детски щастливо. Каталина открива единия от двамата си насилници и започва да флиртува с него. Въпреки че тя му се струва бегло позната, той така и не се сеща коя е всъщност. Каталин обаче му припомня ужасяващите за нея часове и го убива. Решена да продължи с отмъщението, тя се отправя към съседното село при другия си насилник – Антал. В същото време тя трябва да бяга бързо и далеч, защото зетят на убития търси лично възмездие за жертвата. Орбан започва да подозира, че с майка му едва ли отиват да посетят болната му баба. Ръцете на Каталина носят следи от кръвта на убития, а нервите u са опънати до скъсване. След телефонен разговор с мъжа си, който ѝ вдъхва надежда, тя започва да усеща непосилната тежест на извършеното от нея престъпление. На всичкото отгоре Антал съвсем не е онова чудовище, което тя помни. Той се сприятелява с Орбан и предлага момчето да заживее у дома му. Каталин вече не знае как да постъпи.

Питър Стрикланд

Британски режисьор, роден на 21.05.1973 г. в Рединг, Великобритания, През 1992 г. той адаптира „Метаморфози” от Кафка за аматьорска театрална трупа. Автор е на много късометражни филми и един от тях – Bubblegum, показва на Берлинале през 1997 г. През 1996 г. заедно с приятели създава Соник кетъринг бенд, която си спечелва известност с различни ентомологично-акустични пърформанси като звукова поезия, брейк и др. Каталин Варга е първият му игрален филм.  

ФИЛМОГРАФИЯ

2009 Каталин Варга (Katalin Varga)

Купи билети

Програма


07.03.2010

Дом на киното - 14:30;

11.03.2010

Одеон - 22:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


ВЯРВАМ В АНГЕЛИ

Хърватскa, 2009, 101 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ИЗТОК, ЗАПАД, ИЗТОК

Италия-Албания, 2009, 100 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney