КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отОБЪРКАНА БРОЕНИЦА / UZAK IHTIMAL

Турция, 2009, 90 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Сценарий - Тарик Туфан, Гьоркем Йелтан, Бекташ Топалоглу
Оператор - Рахман Алтън
Музика - Рефик Чакар
В ролите - Надир Саръбаджак, Ерсан Унсал, Гьоркем Йелтан
Продуценти - Тюлин Четинкол Сойарслан, Исмаил Килирчарслан, Тариф Туфан, Махмут Фазъл Чошкун

Продукция - Hokus Fokus
Световен разпространител - Hokus Pokus

Награди и номинации

Ротердам ’09 – „Тигър” за най-добър филм; Истанбул ’09 – Най-добър режисьор


Свенливият Муса е мюезин, който се чувства не на мястото си в Истанбул, още повече когато пред очите му попада необщителната му съседка Клара, която той започва тайно да наблюдава и тихо да следи. Може ли съседството на нерешителния мъж и стеснителната, отгледана от монахини, жена да прерасне във връзка? Ще има ли щастлив край изпълнената с човеколюбие приказка или в сърцата на героите ще цари пустота, ако се окаже, че възможността да я запълнят си е отишла? Изпълненият с ненатрапчиви детайли филм разкрива красотата на човешката солидарност, но и посочва грешките, които всички правим. Не е необходимо да се случва кой знае какво, за да придобием ясна представа за малкия, но плътен кръг от персонажи. Всеки детайл е на мястото си и е свидетелство за това, че като изключим незначителната неувереност, породена от несподелени тайни, съжителството на героите би могло да е идеално. Макар и двата персонажа да са обединени от религиозното си възпитание, филмът връща на вярата нейната церемониалност и показва важността u за хората, без да я свързва директно с религиозните догми.
С бавно темпо, но в приятен ритъм и око за детайлите Объркана броеница изобразява различните среди в мултирелигиозния Истанбул с отличителните за тях пространства и чрез историите на няколко необикновени герои. Забележителният дебют на Махмут Фазъл Чошкун със сигурност е още един уверен глас сред изгряващите таланти на Турция.
 

Махмут Фазъл Чошкун

Турски режисьор, роден през 1973 г. Учи в Техническия университет на Истанбул и във факултета по кино, телевизия и дигитални медии на Калифорнийския университет. Чошкун снима 3 късометражни филма в САЩ и получава награда от университета си за Lighthouse / Deniz Feneri. В Турция пък заснема три документални филма и получава наградата на Асоциацията на турските сценаристи за Aliya.
 

 

ФИЛМОГРАФИЯ

2001 Yarida Kalan Buyuk Deney – къс.
2002 Isik Evi – къс.
2002 Aliya – док.
2003 Yasamak: Cahit ZARIFOGLU
2006 (Imam Hatipliler) – док.
2009 Объркана броеница (Uzak Ihtimal)

Програма


07.03.2010

Одеон - 20:15;

08.03.2010

Euro Cinema - 19:15;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


ВЯРВАМ В АНГЕЛИ

Хърватскa, 2009, 101 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ИЗТОК, ЗАПАД, ИЗТОК

Италия-Албания, 2009, 100 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney