КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отТУК И ТАМ / TAMO I OVDE

Сърбия-САЩ-Германия, 2009, 90 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 9
Продукция - Kino Kamera/Penrose Films/JORONI Film/Here and There Productions
Световен разпространител - Films Boutique

Награди и номинации

Трайбека ’09 – Най-добър киноразказ за Ню Йорк; Орландо ’09 – Най-добър чуждестранен филм; Скип ’09 – Специалната награда на журито; Хобоукън ’09 – Най-добър актьор (Дейвид Торнтън); Бурса ’09 – Награда на журито (Миряна Каранович)


В дебюта си като режисьор в игралното кино сръбският режисьор Лунгулов противопоставя приключенията на предприемчив млад белградчанин в Ню Йорк с откритията на застаряващ пропаднал нюйоркчанин в Белград. Американският актьор Дейвид Торнтън е в ролята на изхабения 52-годишен джазмузикант, който приема предложението на хамалина Бранко (Трифунович) да замине за Сърбия, да се ожени за приятелката му и така да u осигури легално пребиваване в САЩ. В Белград Робърт се влюбва в майката на Бранко (Каранович), а в същото време от другата страна на океана младият сърбин се озовава в складове за отпадъци, задни улички и полицейски управления след кражбата на буса му.

Лежерното изследване на човешките характери на Лунгулов натрупва малките си прозрения с търпеливо внимание, а язвителният му източноевропейски хумор е укротяван от деликатното усещане за следвоенната абсурдност. Трябва да отбележим, че  Тук и там така и не преминава в опростенческата схема на  Как Робърт си върна вкуса към живота. Това се дължи най-вече на изпълнението-откровение на Торнтън, който вероятно ви е познат от различните му въплъщения в ТВ поредицата „Закон и ред”. Тук той се справя с комедията и драмата с еднакво ненатрапчиво умение – лицето му говори много дори когато той самият мълчи. Още повече, че режисьорът е вплел играта му много добре в цялостната стратегия на филма, състояща се от поредица забавни и добре осмислени сцени, които често напомнят за най-добрите филми на Джим Джармуш, като изключим артистичното самосъзнание. И точно когато човек започва да губи търпение и да очаква усложнения, които да отведат сюжета в друга посока, филмът става обезоръжаващо убедителен и правдоподобен.


Дарко Лунгулов

Сръбски режисьор, продуцент, сценарист и монтажист, роден в Белград, Сърбия. Когато започва войната през 1991 г., той заминава за Ню Йорк. Там, докато следва кино в Университета на Ню Йорк, се издържа като хамалин и е известен като „мъжа с буса”. От 1997 до 2003 г. той работи като документалист към компания и по независими продукции. През 2003 г. се връща да живее в Сърбия. Тук и там е дебютът му в игралното кино като режисьор.

 

 

ФИЛМОГРАФИЯ

2004 Бягство (Escape) – док.
2009 Тук и там (Tamo I ovde)

Програма


12.03.2010

Одеон - 18:00;

14.03.2010

Euro Cinema - 21:15;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


ВЯРВАМ В АНГЕЛИ

Хърватскa, 2009, 101 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ИЗТОК, ЗАПАД, ИЗТОК

Италия-Албания, 2009, 100 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney