КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отЗИМА ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА / OORLOGSWINTER

Холандия-Белгия, 2008, 103 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Продуценти - Сан Фу Малта, Елс Вандерворст
Продуценти - Сан Фу Малта, Елс Вандерворст
В ролите - Мартийн Лакемейер, Йорик ван Вагенинген, Джейми Кембъл Бауър, Раймонд Тири, Мелоди Клавер
Музика - Пино Донаджио
Оператор - Хидо ван Хенеп
Сценарий - Мике де Йонг, Мартин Коолховен, Пол Ян Нелисен

Продукция - Isabella Films B.V./Fu Works/Isabella Films/Max TV/Prime Time
Световен разпространител - High Point Media Group

Награди и номинации

Рим ’09 – „Сребърен Марк Аврелий” (Мартин Коолховен); Утрехт ’09 – „Златно теле” за най-добър актьор (Мартийн Лакемейер), поддържащ актьор (Раймон Тири), художник на продукция (Флорис Фос)


Втората световна война. От прозореца на стаята си Михил (Ланкемейер) вижда как британски военен самолет се разбива на полето. Същия ден приятелят му Дирк (Мейс Пейненбурх) го моли да занесе писмо до селския ковач, в случай че самият Дирк не се появи до сутринта. Когато обаче ковачът е убит от немците, Михил прочита писмото и не след дълго открива в гората ранения британски пилот Джак (Джейми Кембъл Бауър). Михил не знае на кого може да се довери, но отвратен от сервилността на баща си – кмета Йохан (Раймонд Тири), към немците, той решава да помогне сам на младия пилот.
Холандският режисьор Мартин Коолховен забърква идеалната смес от класическо кино и арт елементи в тази история за съзряване.  Зима по време на война е екранизация по популярен младежки роман, който разказва за бруталната загуба на невинността на 14-годишно момче през зимата на 1944–1945 г., когато обстоятелствата го принуждават да се превърне в Човека Съпротива. Коолховен впечатлява с постигнатото от работата си с 15-годишния изпълнител на главната роля, като в същото време демонстрира забележително владеене на киноинструментите, необходими, за да превърне тази в голяма степен камерна история в увлекателен блокбастър с епични пропорции на моменти. Умело написаният сценарий трансформира в киноезик романа от 1972 г. (и ТВ сериала, заснет по него), но остава верен на същността му и открива точния баланс между мечтаното момчешко приключение и отрезвяващата действителност на войната. Въпреки исторически достоверните декори, създадени от художника на продукцията Флорис Фос, разказът звучи изключително модерно благодарение също така на операторската работа и на монтажа – широкоекранните панорамни зимни гледки на Хидо ван Хенеп, заснети в Литва, се редуват плавно с накъсаните кадри, заснети от ръка, като по този начин едновременно ни показват както времето и мястото на действието, така и атмосферата на опасности и неотложност.

Бойд ван Хойдж

Мартин Коолховен

Холандски режисьор, роден на 25.04.1969 г. в Хага. Завършва Холандското филмово училище през 1996 г. Първият му пълнометражен филм Сузи Кю го прави известен не само в Холандия, но и извън пределите ù. Първият му игрален филм за киното пък – Амнезия, е разпространен в малко кина и в Ню Йорк. В началото на своята кариера Коолховен снима силно стилизирани филми, които печелят признанието на критиката, но нямат голям комерсиален успех. През 2005 г. ситуацията се променя с филма му, предназначен за широката публика – Любов в закусвалнята, който получава добри рецензии и се превръща в най-касовия холандски филм на годината. Той е показан и на много световни фестивали, сред които тези в Берлин и Карлови Вари. Същата година режисьорът е готов и с Щуротии, който пък му носи най-много награди.


ФИЛМОГРАФИЯ


1997 Мрачна светлина (Duister licht) - TV филм
1999 Сузи Кю (Suzy Q)
2001 Амнезия (AmnesiA)
2001 Пещерата (De grot)
2004 Юг (Het zuiden)
2005 Любов в закусваляната (Het schnitzelparadijs)
2005 Щуротии (Knetter)
2006 Щастливо семейство (Happy Family)
2008 Зима по време на война (Oorlogswinter)

Купи билети

Програма


15.03.2010

Люмиер - 16:00;

13.03.2010

Дом на киното - 18:00;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АГОРА

САЩ-Испания, 2009, 126 мин
Премиера за България, игрален, цветен


АКВАРИУМ

Великобритания, 2009, 123 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен


АНТИХРИСТ

Дания-Германия-Франция-Швеция-Италия-Полша, 2009, 104 мин
игрален, драма, черно-бял, цветен


В ТЪРСЕНЕ НА ЕРИК

Великобритания-Франция-Италия-Белгия, 2009, 119 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГРАНИЦА

Армения-Холандия, 2009, 82 мин
Премиера за България, документален, драма, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney