КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отНИЙЛ ЙЪНГ НА КОНЦЕРТ / NEAL YOUNG TRUNK SHOW

Холандия-САЩ-Канада, 2009, 120 мин
Премиера за България, документален, цветен
alt
alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Текущ рейтинг на филма: 1Режисьор - Джонатан Деми
Оператор - Деклан Куин
В ролите - Нийл Йънг, Ралф Молина, Бен Кийт, Рик Росас, Пеги Йънг, Антъни Крофърд, Ерик Джонсън, Кари Кемп
Продуценти - Бърнард Шейки, Елиът Рабиновиц, Джонатан Деми

Продукция - Shakey Pictures/Clinica Estetico Production
Световен разпространител - Fortissimo Films

Заглавието на филма навява мисли за скъпоценни и уникални стоки, извадени от стар, изтъркан куфар с кожени каишки. Сещаме се за времената, в които хората са пътували целеустремено и са прекосявали страната не за удоволствие, а по работа. Neil Young’s Trunk show използва идеята за изложба, посветена на пътешествие, за да покаже колекцията на музиканта, съставена от редки музикални съкровища (“Mexico,” “Kansas” и “The Sultan”), любимите на тълпата песни (“Cinammon Girl,” “Cowgirl in the Sand” и “Like a Hurricane”) и по-съвременни парчета (“No Hidden Path” и “The Believer”). Това е колекция на различните епохи. На сцената, изпълнена с лични предмети – умален модел на магазин за китари, червен телефон и др., Йънг е заобиколен от любимите си музикални инструменти и свири на всеки един от тях, щом му се прииска. Внушава ни се, че се намираме на любимо на Нийл Йънг място, на което той може да създава музиката, която харесва, с помощта на дългогодишните си приятели от групата си – Бен Кийт, Рик Росас, Ралф Молина, Антъни Кроуфърд и съпругата му Пеги Лий.

Спонтанният и допълнително почти необработен филм е заснет предимно с камера от ръка във форматите HDCam, HDV и Супер-8мм по време на два концерта в залата „Тауър” в Ъпър Дарби, щата Пенсилвания, по време на турнето „Chrome Dreams II”. Режисьорът го определя като „реакция на Heart of Gold” – предишното му документално заглавие, посветено на Нийл Йънг. Докато изпълнението в Райман Аудиториум в Нашвил е направено специално за да бъде заснето, всичко в Нийл Йънг на концерт е импровизирано. Зрителят вижда концерта от всички страни, става свидетел дори на спонтанни моменти зад кулисите с екипа и наблюдава организацията от поставянето на кабелите до нагласянето на апаратурата. „Нищо не сме планирали – обяснява Деми. – Това беше най-лесният за заснемане филм.” Заедно с монтажиста Глен Алън режисьорът, благодарение на дългогодишното си приятелство с Нийл Йънг, предлага на зрителите интимно личен портрет на музиканта. Филмът е заснет в дълги кадри – антитеза на модерния сега бърз монтаж, като по този начин музиката надделява над филмовата техника.

Джонатан Деми

Роден на 22.02.1944 г. в Болдуин, Ню Йорк, Джонатан Деми е режисьор, който притежава разностранен талант, оптимизъм и забележителна енергия. Въпреки че основният му интерес е насочен към игралното кино, той изгражда кариера и като документалист – филмът му Stop Making Sense, посветен на групата Токинг Хедс, се смята за един от образците на документалния рок жанр. Деми обаче печели най-много овации за игралните си филми, насочени към широката публика, като Мълчанието на агнетата, който триумфира в 5 основни категории за „Оскар” и печели на режисьора „Сребърна мечка” в Берлин. За Филаделфия Джонатан Деми е номиниран за „Златна мечка”. Във Венеция също отличават таланта му с номинация за „Златен лъв” за Рейчъл се омъжва и наградите на Biografilm, EIUC и ФИПРЕССИ (в секцията „Хоризонти – Международна седмица на критиката) за документалната му творба Jimmy Carter Man from Plains.
ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1974 (Caged Heat)
1975 (Crazy Mama)
1976 (Fighting Mad)
1980 Мелвин и Хауърд (Melvin and Howard)
1984 (Stop Making Sense)
1984 (Swing Shift)
1986 Нещо диво (Something Wild)
1988 Омъжена за мафията (Married to the Mob)
1991 Мълчанието на агнетата (The Silence of the Lambs)
1993 Филаделфия (Philadelphia)
1998 (Beloved)
2002 Истината за Чарли (The Truth About Charlie)
2004 Манджурският кандидат (The Manchurian Candidate)
2006 (Neil Young: Heart of Gold) – док.
2007 (Jimmy Carter Man from Plains) – док.
2008 Рейчъл се омъжва (Rachel Getting Married)
2009 Нийл Йънг на концерт (Neil Young Trunk Show) – док.

Купи билети

Програма


20.03.2010

Дом на киното - 23:00;

25.03.2010

Дом на киното - 21:00;

23.03.2010

Дом на киното - 22:15;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АГОРА

САЩ-Испания, 2009, 126 мин
Премиера за България, игрален, цветен


АКВАРИУМ

Великобритания, 2009, 123 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен


АНТИХРИСТ

Дания-Германия-Франция-Швеция-Италия-Полша, 2009, 104 мин
игрален, драма, черно-бял, цветен


В ТЪРСЕНЕ НА ЕРИК

Великобритания-Франция-Италия-Белгия, 2009, 119 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГРАНИЦА

Армения-Холандия, 2009, 82 мин
Премиера за България, документален, драма, цветен


ЗИМА ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА

Холандия-Белгия, 2008, 103 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney