КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отПРОТЕКТОР / PROTEKTOR

Чехия-Германия, 2009, 100 мин
Премиера за България, игрален, цветен
alt
alt alt alt alt alt

Оценете филма: Гласувай

Режисьор - Марек Найбърт
Сценарий - Бенямин Тучек, Роберт Гайслер, Марек Найбърт
Оператор - Мирослав Холман
Музика - Midi Lidi
В ролите - Марек Даниел, Яна Плодкова, Иржи Орнест, Мартин Мишичка, Клара Мелишкова, Сандра Новакова
Продуценти - Милан Кухинка, Павел Стърнад

Продукция - Negativ/Česká televize
Световен разпространител - High Point Media Group

Награди и номинации

Денвър ’09 – Наградата „Кшищов Кешловски” за игрален филм


Семейството на радиорепортера Емил и актрисата Хана е на път да се разпадне. През 1938 г. Хана играе в театъра и се снима успешно и в киното. Емил ревнува. Началото на Втората световна война и окупацията на Чехия от Германия преобръщат света на двамата наопаки. Хана е еврейка и от върховете на кариерата си се озовава на дъното на обществото. На Емил пък съдбата му предлага неочаквана възможност да тръгне нагоре в своята работа и да привърже отново съпругата си към себе си. Благодарение на приемането от нацисткия протекторат на съществуването на „смесени бракове” и за да защити Хана още по-силно, Емил започва да води пропагандно предаване по радиото, което слави новата власт, въпреки че той самият има други политически възгледи. Но в договора с дявола винаги има уловка. Емил започва да изневерява на Хана с други жени и постоянно се компрометира пред новите власти. Любовта към жената, която е била на път да се разведе с него, се превръща в циничен личен протекторат. Между двамата зейва все по-дълбока пропаст. Един ден Емил се връща от поредната си любовница, като върти педалите на колело, което, без да се замисля, е откраднал. По радиото съобщават, че срещу нацисткия райхспротектор Хайдрих е извършен атентат, а един от нападателите е избягал с дамско колело. Емил разбира, че в бързината се е метнал именно да дамско колело. В последвалите шеметни събития радиожурналистът започва да преоткрива себе си и забравената си любов към Хана.

Марек Найбърт

Марек Найбърт (роден в Прага през 1969 г.) завършва факултета по социални науки в Карловия университет и департамента по документално кино във ФАМУ в чешката столица. Между 1991 и 1998 г. работи като сценарист и режисьор на редица професионални и непрофесионални аудио-визуални проекти. Първият му голям проект обаче е дебютът му в игралното кино като режисьор – Шампиони, който получава редица награди, включително специалната награда в Пилзен, специалната награда на журито във Висбаден и има 7 номинации за „Чешки лъв” и една за „Златен глобус” в Карлови Вари. Защитник е чешкото предложение за „Оскар”.  ФИЛМОГРАФИЯ

2006 Шампиони (Mistři)
2009 Защитник (Protektor)

Програма


13.03.2010

Одеон - 16:00;

14.03.2010

Euro Cinema - 17:30;

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


АДЖАМИ

Германия-Израел, 2009, 120 мин
Премиера за България, игрален, цветен


АЗ УБИХ МАЙКА СИ

Канада, 2009, 96 мин
Премиера за България, игрален, черно-бял, цветен


ВОЙНА ЗА ОПИУМ

Южна Корея-Афганистан-Япония-Франция, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ГРАД ПАНИКА

Белгия, 2009, 75 мин
Премиера за България, анимационен, цветен


ДРУГИЯТ БРЯГ

Грузия-Казахстан, 2008, 90 мин
Премиера за България, игрален, драма, цветен


ЗАБРАНЕНИЯТ ПЛОД

Финландия-Швеция, 2009, 98 мин
Премиера за България, игрален, цветен


ЗАПАЗИ СПОКОЙСТВИЕ И БРОЙ ДО СЕДЕМ

Иран, 2008, 89 мин
Премиера за България, игрален, цветен


 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney