КАНДИДАТСТВАНЕ 2011
Вход за потребители
Акредитиран отКИНОТО ДНЕС - ГОЛЕМИТЕ МАЙСТОРИ

14-ият международен филмов фестивал София Филм Фест вече обяви един от най-големите си подаръци на киноманите – рубриката „Голямата петорка”, включваща най-важните 2 награди на водещите кинофестивали в света – Кан, Берлин, Венеция, Сънданс и Торонто. Имаме удоволствието да добавим към обявените вече 9 филма – още 2 – С куршум в главата и Всички останали.

С куршум в главата (Micmacs à tire-larigot, 2009, Франция) е най-новият филмов шедьовър на Жан-Пиер Жьоне, режисьорът на „непосилната лекота на битието” с филми като Деликатесен и Невероятната съдба на Амели Пулен. София Филм Фест 2010 ще е един от първите международни фестивали, на които филмът ще има официална премиера. Той вече успя да очарова зрителите в Торонто, където беше подгласник за наградата на публиката.
 
Жьоне, който е съсценарист заедно с Гийом Лоран, отново е избрал комедийния жанр, като този път идеята му е да пресъздаде живота на една шумна, искрена и освободена от страховете на съвременния човек мъжка компания. Водени от главния герой Базил (в ролята е френският актьор Дани Буун), приятелите избират оригинален план за унищожение на два големи завода за производство на оръжие. Световната филмова критика веднага забеляза и отличи филма и пробуди желанието на зрителите да се втурнат към салоните след бума на Амели Пулен и нейната приказна съдба.   

Допълвайки колекцията от наградени филми в „Голямата петорка”, пред фестивалната публика в София ще бъде показан и филма на Марен Аде Всички останали (Everyone Else, 2009, Германия) – носител на голямата награда на журито в Берлин „Сребърна мечка” 2009 (поделена с Gigante), както и на „Сребърна мечка” за най-добра актриса (Биргит Минихмайер) и наградата „Фемина” за художник на продукцията.
 
Лична драма и човешки взаимоотношения се преплитат в режисьорското въображение, за да се появят пред зрителите благодарение на талантливите актьори, които пресъздават отношенията между архитекта Крис (Ларс Айдингер) и новата му приятелка Гити (Минихмайер). Двойката води изолиран живот, разиграва лични микро-драми и очевидно избягва останалите „нормални” хора. При случайна среща с тях става ясно, че близостта им се крепи на доста несигурна основа... Първият пълнометражен игрален филм на Марен Аде Гора за дърветата е номиниран за редица отличия, сред които Германска филмова награда, и печели Специалната награда на журито на фестивала Сънданс през 2005.

„Киното днес – големите майстори” е поредната съвсем нова програма, с която ще се срещне публиката на 14-ия Международен София Филм Фест. Тя включва последните филми на световноизвестни майстори на киното.

Агора (Agora, 2009, Испания) на Алехандро Аменабар е внушителен във визуално отношение епос, който амбициозно разглежда за пръв път един от централните моменти в историята на Западния свят. Първият филм на Алехандро Аменабар след „Морето в мен” (2004, носител на „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм и Специалната награда на журито на фестивала във Венеция) загатва за трансформирането на доминирания от Римската империя древен свят в Християнско средновековие чрез историята на знаменитата Хипатия.

Пред ума на първата жена учен в историята се прекланят много мъдреци. На лекциите на философа, математика и астронома Хипатия се стичат хиляди хора. Тя изпреварва откритията на Галилей и Коперник. В думите й се вслушват управници, а красотата на ума и тялото й разбиват сърца.

Във филма на Аменабар в ролята на великата жена-учен влиза забележителната Рейчъл Уайз. Партнират й Макс Мингела и Оскар Исак. „Агора” спечели 7 награди „Гоя”, след като бе номиниран в 13 категории. Филмът е в официалната селекция на фестивала в Кан и е сред кино-премиерите в Торонто миналата година.

Аквариум (Fish Tank, 2009, Великобритания) на Андреа Арнолд, с награда на журито в Кан през 2009, разказва за живота на 15-годишната Миа (в ролята непрофесионалната актриса Кати Джарвис), хваната в капана на произхода си. Тя живее с майка си Джоан (Киърстън Уеъринг) и по-малката си сестра Тайлър (също непрофесионалната актриса Ребека Грифитс) в беден краен квартал с познатите насилие, алкохол, дрога. Мятаща се в хаоса на битие, в което крясъците заместват общуването, и цинизмът е принцип на оцеляване, единствената точка на стабилност за героинята е нейната тайна амбиция – да се научи да танцува хип-хоп. Но след появата на новия любовник на майка й, готиния Конър (популярният напоследък Майкъл Фасбендър), животът на Миа няма да бъде същият...

Освен признание в Кан, филмът на Андреа Арнолд печели още 8 награди и 16 номинации. В колекцията на Андреа Арнолд има и „Оскар” за игрален късометражен филм – за Оса. Първият ù игрален филм Червен път е награден в Кан през 2006 г. с Голямата награда на журито и има две Британски независими филмови награди от 2006 за най-добра актриса, актьор и британска режисьорка.

Големият майстор на киното Ларс Фон Триер ще бъде представен с новата си творба Антихрист (Antichrist, 2009, Дания). Филмът, в който участват звездите Уилям Дефо и Шарлот Генсбур, разбуни духовете за броени часове след първата си прожекция в Кан миналата година. Недоволни зрители не скриха изумлението си от факта, че подобен филм може да е сред фаворитите за Голямата награда в Кан – „Златната палма”; Антихрист беше определен като „най-шокиращия в историята на филмовия фестивал”.
 
Самият Ларс Фон Триер обаче не се трогва особено - датчанинът отдавна е известен със скандалните си продукции, като още през 1998 г. в Идиотите, заложи на откровени сцени с реален секс. Самочувствието на Триер вероятно е резултат и от факта, че през 2000 г. спечели „Златната палма” в Кан с  Танцьорка в мрака (Dancer in the Dark), с участието на Бьорк и Катрин Деньов.
 
Сюжетът на Антихрист разказва за скърбяща двойка, която се опитва да преживее загубата на невръстния си син. Двамата главни герои се опитват да преоткрият себе си, като се преселват в горска хижа. Вместо спокойствие обаче, там те се срещат с най-големите си страхове. Бюджетът е в границите на „скромните” 11 млн. долара, а в Кан оценяват изпълнението на Шарлот Генсбур с наградата за най-добра женска роля. Антихрист е обявен и за най-добър скандинавски филм за 2009 година.

Не е необходимо да познавате английския футбол или една от неговите най-големи звезди от 90-те години, французинa Ерик Кантона, за да гледате В търсене на Ерик (Looking For Erik, 2009, Великобритания). Деветият съвместен проект на режисьора Кен Лоуч и сценариста Пол Лавърти е любопитен хибрид „три в едно” – позната социална драма, лична фантазия и романтична комедия, завъртeни около централната фигура на безнадежден футболен фен, който получава втори шанс да подреди живота си.

Прехвърлилият четиридесетте пощаджия от Манчестър Ерик Бишъп (Стийв Евътс) се прибира у дома си след катастрофа и живота му е хаос. Двамата му доведени синове са невъзпитани безделници, бившата му съпруга Лили не желае да общува с него, въпреки усилията на дъщеря им. Само колегите, фенове като Ерик на „Манчестър Юнайтед”, се опитват да го разведряват с шеги. Но една вечер, докато пуши трева в стаята си, Ерик е „посетен” от своя съименник и идол Кантона.

Японският филм Надуваема кукла (Air Doll, 2009) на Хирокадзу Корееда разказва за един обикновен мъж на средна възраст, който живее заедно с надуваемата си кукла Нозоми – говори й на вечеря, облича я, прави секс с нея. Неочаквано за нея самата, оказва се, че куклата притежава сърце. И всеки ден, след като стопанинът й излезе за работа, куклата (в ролята е корейската актриса Ду-на Бае) опознава света извън апартамента с детинско любопитство. Нозоми започва работа в местната видеотека, дори се влюбва в колегата си... Надуваема кукла е модерна приказка за любовта, загубата и за човешките души, които често забравяме къде са или пък чии са...
 
Корееда има в актива си наградата на ФИПРЕССИ от Сан Себастиан за своя филм След живота; филмът му Никой не знае е отличен с награда за най-добър актьор в Кан. През 2007 София Филм Фест представи режисьора с ретроспектива.

Йерихон (Jerichow, 2009, Германия)  на Кристиян Петцолд, който се налага като един от най-успешните немски режисьори, е интелигентен римейк на класическия ноар Пощальонът звъни винаги два пъти. В началото на филма Томас се завръща вкъщи за погребението на майка си. Бягайки от бизнеса, където дължи пари, Томас се натъква на човек, който променя живота му. При пътен инцидент, той се сприятелява с Али, турчин на средна възраст. Много скоро двамата откриват, че са полезни един на друг. След катастрофата Али е без шофьорската книжка и взима безпаричния Томас за шофьор. Филмът решително поема нов обрат, когато Томас разбира, че Али е женен за гореща млада блондинка.

Йерихон е носител на филмовата награда на Амнести Интернешънъл в Берлин, както и на наградата за най-добър филм на германската Асоциация на филмовите критици.

Меден месец (Honеymoons, 2009) на режисьора Горан Паскалевич (Сърбия) и сценариста Генч Пермети (Албания) е първият сръбско-албански филм. Сюжетът се върти около несвързаните истории за две сватби – албанска и сръбска, които режисьорът с кипящо остроумие преплита в увлекателна балканска комедия. Тя обаче се озъбва до остра драма, когато младоженците се опитват (неуспешно) да влязат в Европа: албанците се препъват на италианската граница, сърбите – на унгарската. И тогава, сдържано и гордо като своите персонажи, Паскалевич извежда болезнената истина, че разделените Балкани имат общ проблем – обединена Европа! „Започвам всеки нов филм като комедия, а те стават все по-мрачни. Може би остарявам, или може би светът се е заинатил и става все по-мрачен”, отбеляза режисьорът при получаване на почетния „Златен Александър” за цялостен принос в световното кино. Но очевидно зрителите го разбират и обичат – тяхното гласуване му отреди наградата на публиката на кинофестивала в Солун през 2009 г.

Подписът на един от най-важните представители на новото балканско кино – Данис Танович, гарантира интерес към Незараснали рани (Triage, 2009, Ирландия-Белгия). Режисьорът на „Ничия Земя” отново е съсценарист в драмата, която започва от момента на завръщането на млад фотограф от Кюрдистан у дома. Скоро главният герой Марк разбира, че белезите в душата му, останали от последното му пътуване, са на път да преобърнат целия му живот. Ирландско-белгийската копродукция е събрала изключителен актьорски състав – Колин Фарел, Пас Вега и Кристофър Лий.
 
Според критиката Танович е постигнал забележителни резултати в работата си с актьорите. Незараснали рани бе избран в секцията „Специални прожекции” на фестивала в Тороното 2009. Съвсем скоро приключиха и снимките на последния филм на Танович в Босна с участието на Мики Манойлович в главната роля.

Новият филм на датчанката Лоне Шерфиг (Италиански за начинаещи) Съзряване (“An Education” 2009, Великобритания) e британска университетска драма, в която участват актьори като Алфред Молина, Питър Сарсгард и в съвсем малка роля – Ема Томпсън. Създадена по изключителния сценарий на Ник Хорнби, едновременно смешна и нежна, историята разкрива колко дълбоко въздействие може да има любовта върху хората. Съзряване е разказ за узряването на една тийнейджърка, която мечтае за романтична любовна афера. Ролята на бащата на Джени е поверена на изключителния Алфред Молина.
 
Палата № 6 (2009, Русия) е киноадаптация по едноименното произведение на Чехов, пренесена в днешно време от режисьора Карен Шахназаров и сценариста Александър Бородянски. Филмът е успял да постигне плашеща автентичност с въздействаща комбинация от професионални актьори и натуршчици. В основата на сюжета са реални събития от живота на главния лекар на психиатрична болница, който се оказва и неин пациент. Доктор Андрей Ефимович Рагин със своята отчужденост и самота се превръща в една от ключовите фигури не само в творчеството на Чехов, но и в цялата световна литература на ХХ век. Сценарият на филма е написан по мотиви от повестта на големия писател. Съхранявайки фабулата, авторите на филма съзнателно я пренасят в наши дни.
 
Продукцията е издържана в стил „разследваща документалистика” и е заснета в истинска клиника за душевно болни. Карен Шахназаров и Александър Бородянски пишат сценария още през 1988 година, но снимките са стопирани заради разногласия с италианските продуценти. Първоначалната идея е ролята на Андрей Рагин да бъде поверена на Марчело Мастрояни. Впоследствие филмът е заснет в рекордно кратък срок от 5 ноември до 2 декември 2008 г. Той е носител на наградата „Златен орел” за най-добра режисура, както и на тази за най-добър филм и най-добра мъжка роля на кинофестивала в Техеран през 2009 година.

Името на Карен Шахназаров е символ на творческа провокация, емблематично за руското кино в поредицата от световно признати имена. През 90-те години той печели Наградата на ФИПРЕССИ и Специалната награда на журито на фестивала в Карлови вари за филма Денят на пълнолунието (1998) и Специалната награда на журито на филмовия фестивал в Шанхай за Американска дъщеря (1995). В момента Карен Шахназаров е директор на „Мосфилм” – компания, която произвежда средно 300 филма годишно, а над 80 от тях са изцяло руски.

Доктор Фийлгууд - Oil City Confidential (2009, Великобритания) е новото предизвикателство на Джулиън Темпъл – режисьорът, който в последните 30 години доказа пристрастия най-вече към документалното кино. Но за разлика от предишните му филми, този е много личен и забавен. Доктор Фийлгууд - Oil City Confidential е историята на легендарната банда “Dr. Feelgood” - започва с четирима мъже в евтини костюми, които пробиват на музикалната сцена в началото на 70-те години на миналия век, срещат смело лицето на рок-енд-рола, преди да изгорят и да се превърнат в развалини. Четиримата „помитат” Лондон като истинска буря, жънат успех в цяла Европа, стигайки номер едно в британските чартове и това се случва непосредствено преди да се роди пънка.
 
Филмът е познатата история за пробив на музикална група – в нея има и сблъсък между музикантски его-та, и пристрастяване към дрогата и алкохола, и борбата срещу тях, има разриви и отчуждения, но в същото време има и сериозен авторски почерк, който превръща филма в уникална кинонаходка. Като допълнение към историята на групата, Темпъл е включил и съвременни кадри от родното място на “Dr. Feelgood” – Канви Айланд, Есекс, Англия.

Прахът на времето
(The Dust of Time, 2009) на Тео Ангелопулос е арт епос, който разказва за драматичната съдба на едно семейство, поставена в социално-политическия контекст на нашата ера. Филмът е копродукция между Гърция, Италия, Германия, Франция и Русия. Актьорът Уилям Дефо е в главната роля на режисьорът А, който снима филм за родителите си в Рим. Внезапно той разбира, че младата му дъщеря е изчезнала мистериозно в Берлин. В уникалната филмова амалгама от пътешествия през миналото към родителите и през настоящето към изчезналата дъщеря, в преливането между измислица и реалност, пред зрителите се разкрива пътуване през три континента – до Рим и Берлин, Ташкент и Сибир, та чак до сърцето на САЩ. Визуалната поетика на образите в постмодерната драма на Тео Ангелопулос е разкрита и чрез изключителното операторско майсторство.

Прекършени прегръдки (Broken Embraces, 2009, Испания) е носител на всичко, типично за Педро Алмодовар – но освен Пенелопе Крус в главната роля, тайнствен инцидент и убийствен саундтрак, за зрителите има и бонус – присъствието на Роси Де Палма, което веднага отвежда назад във времето към Жени на ръба на нервна криза и Кика. Зареден с атмосфера „ала Алмодовар” и специфичен хумор, сценарият преминава между настоящето и миналото и следва сляп сценарист-режисьор (Луси Омар), който в следствие на автомобилна катастрофа губи зрението си и любимата си жена.
 
Филмът Прекършени прегръдки бе представен в рамките на конкурсната програма на 62-ия кинофестивал в Кан. Това е четвъртият филм на испанския режисьор, в който той работи с Пенелопе Крус. Сценарият е написан специално за актрисата. В лентата на Алмодовар, която режисьорът окачествява като „метафора на Испания", най-сетне готова да се отърси от травмите на франкистката диктатура, има препратки към филмите на неговите учители Бергман, Хичкок, Фелини

Специално за 14-то издание на София Филм Фест в България ще дойде и най-новият филм на Ким Ки Дук – Сън (Dream, 2008, Южна Корея). В него корейският режисьор търси отговор на въпроса: Какво всъщност крие реалността и какво носи съня? За разлика от предишните си филми като Остров, Стик №3 и Дъх, където диалогът почти липсва, в Сън той играе важна роля. Джин (Джо Одагири) се събужда с неприятното чувство, че това, което е сънувал, не е само сън. Мисълта, че карайки колата на бившата си приятелка, е блъснал друга кола и е избягал преди да дойде полицията, е толкова натрапчива, че Джин решава да отиде на мястото на катастрофата. Там той вижда блъснатата от него кола, заобиколена от полицията и осъзнава, че сънят е станал  реалност. Сън е уникален арт филм, който изследва отново и отново реалността, за да намери отговори, които са отвъд видимото.

Новият филм на Сам Мендес Сбогом, заминаваме (Away We Go, 2009, САЩ) е road movie, а също и indie филм, създаден с висок бюджет. След хитове като Американски прелести и Пътят на промените, режисьорът Сам Мендес разкрива пред зрителите нови филмови хоризонти. Джон Красински (добре познат от Офисът) и Мая Рудолф са в ролите на сравнително млада двойка очакваща дете, която решава да търси идеалното място за създаването на ново семейство. Двамата обикалят градове из САЩ и Канада, посещават стари приятели, и с навлизане директно в проблемите им, разбират някои общоприети истини.
 
Важният елемент в сюжета е не толкова пътуването, а по-скоро срещите им, като често комедията и драмата се сливат в едно цяло. Мендес фокусира разказа си не само върху противоречията на конкретната двойка, а и върху отношенията й с околния свят, като по този начин разбива клишето за подобен тип истории. Особено добър саундтрак допълва въздействието от филма с мелодични китари.

Филмът на режисьора Джеймс Тобак Тайсън (Tyson, 2008, САЩ) смесва автентични интервюта, архивни кадри и снимки от живота на легендата Майк Тайсън. Години наред Тайсън бе в хедлайните на световните новинарски емисии освен като многократен шампион по бокс в тежка категория и като „най-лошото момче на Планетата”. Зад гърба си цветнокожият спортист има 42-годишен живот с етикети като „Дивото дете от Бруклин с 38 ареста на 13-годишна възраст”;  „Разяреният бик на ринга, който може да отхапе ухото ви (питайте Ивендър Холифийлд)”, „Пристрастеният към секс и наркотици, който пропиля 300 милиона долара” и още доста метафори в същия дух. Подобно описание неизбежно ще предизвика желание да бъде видян филм за личността, събрала слава и противоречия в едно. Завръщане към част от миналото може да послужи като поука, като интересна информация или като оживял спомен, интересен и провокативен.

За всички, които търсят убежище и не искат да се връщат там, от където бягат, е новото фестивално предложение на френския режисьор Франсоа Озон. Познат по света като „лошото момче на френското кино”, Озон има голяма група почитатели и у нас, благодарение на София Филм Фест, където са показвани хитовите му творби  8 жени, Басейнът и 5 х 2. В Убежище (Le refuge 2009, Франция) главната героиня (Изабел Каре) е жена със зъл нрав, която открива, че е бременна, след като приятеля й (Пиер Луи-Калист) е починал от свръх доза. Решена да потърси уединение и да остане насаме със себе си и новата ситуация, тя заживява в къща извън Париж. След няколко месеца, братът (Луи-Ронан Шоази) на почналия, който е гей, се присъединява към нея, за да стане част от света и убежището й. Филмът Убежище бе удостоен със специалната награда на журито от фестивала в Сан Себастиан през 2009 година.

В началото на 20-те години в Мадрид традициите са извикани на дуел от предизвикателните нови влияния – джазът, Фройд, културата на авангарда. Шепа прах: Младите Дали, Лорка и Бунюел (Little Ashes, 2009, Великобритания) е филм на режисьора Пол Морисън, който предизвиква интерес със самото споменаване на заглавието. Пред Хавиер Белтран е поставена задачата да пресъздаде младият Федерико Гарсия Лорка, Робърт Патинсън ще видим като екстравагантният Салвадор Дали, а на Матю Макнълти е поверено превъплъщението в Луис Бунюел. Приятелства, влияния, споделяне на съкровени тайни, вдъхновения и желание за близост са пресъздадени със стремеж към достоверност, доколкото може да бъде проследена тя в противоречивите сведения на биографите. Към броя на зрителите-почитатели на художествените изкуства вероятно ще се присъединят и тийнейджърите-почитатели на Патинсън, които с трепет очакват всяка нова поява на младата актьорска звезда.

На 14-то издание на София Филм Фест, българските зрители ще имат възможност да видят един по-различен филм, подписан от носителя на Оскар и режисьор на Мълчанието на агнетата и Филаделфия Джонтан Деми. Филмът е специален поздрав за всички рок-филм-фест фенове от директора на фестивала – Стефан Китанов-Кита. Копродукцията на Холандия, Сащ и Канада Neil Young Trunk Show, 2009) е  филм-концерт, интимен поглед към музикалното шоу на легендата Нийл Йънг, което той прави в малък античен театър в щата Пенсилвания. Почти целият филм е заснет с камери от ръка, а режисьорът определя филма си като домашно кино, направено от самите тях – Нийл Йънг, Джонатан Деми и операторът Деклан Куин.
 
Филмът е реплика на режисьора към предишния му документален  филм за известния музикант – The Heart of Gold, заснет през 2006 г. За меломаните Джонатан Деми обещава своеобразна трилогия, посветена на Нийл Йънг, като третата част се планира да бъда заснета на открито.

С впечатляваща филмография като режисьор и сценарист, Харутюн Хачатрян е автор на Граница (Border, 2009, Армения) – поредното силно заглавие в програмата на София Филм Фест 2010. Режсьорът е носител на много международни награди. Поетично разказаната истинска история на ръба на документалното кино е видяна през очите на един голям майстор на киното. Камерата ни връща през 1990 на границата между Армения и Азербейджан по време на военния конфликт между двете страни. Уникалният подход на режисьорът се оказва в решението му да се откаже от човешката гледна точка, която заместена от история видяна през очите на един бик.
 
Граница вече спечели „Златен портокал” от Международния филмов фестивал в Анталия и платинената награда от  фестивала в Хюстън от 2009.

alt
alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt alt

За да пишете коментари, трябва да се логнете!


ОСТАВА ПО-МАЛКО ОТ МЕСЕЦ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2011

15-ят Международен София Филм Фест ще се проведе от 4 до 20 март 2011 в град София. Краен срок за кандидатстване: 1ви декември 2010.

НИКОЛАЙ НИКИТИН: НОВОТО БЪЛГАРСКО КИНО Е МНОГООБЕЩАВАЩО

Селекционерът на Берлинале за Източна Европа беше в София през октомври заедно с директора на фестивала Дитер Кослик. Той любезно даде интервю по и-мейл, въпреки натоварената си програма.

УСЛОВИЯ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА СФФ 2011

Можете да предложите своя филм за участие в секциите на СФФ от 1 септември до 1 декември 2010

ДИТЕР КОСЛИК: АКО НЯМАТЕ ДОСТАТЪЧНО ПАРИ, ИНВЕСТИРАЙТЕ ТОВА, КОЕТО ИМАТЕ, В КУЛТУРАТА

Директорът на Берлинале Дитер Кослик беше на посещение в България, за да се срещне с родни кинодейци и да представи пред студенти програмата "Talent Campus".

ДИТЕР КОСЛИК И НИКОЛАЙ НИКИТИН ПРЕДСТАВЯТ BERLINALE TALENT CAMPUS У НАС

Директоррът на Берлинале и селекционерът на немския фестивал за Източна Европа ще участват в среща на 14 октомври в НАТФИЗ

Участникът в Sofia Meetings Драгомир Шолев представи филма си "Подслон" в Сан Себастиан

Дебютният пълнометражен филм на режисьора бе включен в секцията "Нови режисьори"

СПЕЧЕЛЕТЕ КОПРОДУКЦИЯ!

Фондацията Robert Bosch присъжда три награди за копродукции на късометражни филми на млади кинотворци от Германия и Източна Европа

“СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ” ТРОГНА 4000 ДУШИ В НИШ

Филмът на Стефан Командарев закри официално 45-ия Фестивал „Филмови срещи” в третия по големина град в Сърбия

КАМЕН КАЛЕВ СНИМА ЛЕТИСИЯ КАСТА В ПРОЕКТ ОТ СОФИЯ МИЙТИНГС 2004

Снимките на "Островът" започнаха преди две седмици

ПОБЕДИТЕЛ ОТ "СОФИЯ МИЙТИНГС" С НАГРАДА В ЛОКАРНО

Проектът "Арал" на Елла Ваккасова е премиран на "Open Doors" към фестивала в швейцарския град

“СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ” НА КИНО В ЯПОНИЯ

След успеха на прожекциите в Токио и Фукуока, филмът ще тръгне на екран в Япония в 30 киносалона

ПОБЕДИТЕЛ ОТ "SOFIA SHORT CHALLENGE" ПРЕДСТАВЯ ФИЛМ И ЖУРИРА В САРАЕВО

Дмитри Ягодин замина за фестивала в Босна и Херцеговина с анимацията си "5 метра коридор" и ще участва в младежкото жури

СПЕЦИАЛНИ ПРОЖЕКЦИИ В ДОМА НА КИНОТО

Почитателите на българското кино имат възможност да видят наградените от Филмовата академия заглавия само в Дома на киното

ЯСЕН Е УЧАСТНИКЪТ В ЖУРИТО НА КИНОМАНИТЕ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ!

Милена Панева от програмата „София Филм Фест за учащи” на Дома на киното участва в жури във Венеция!

ДНЕС СЕ ОТКРИВА "СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ" ВЪВ ВАРНА

Морската ни столица за пръв път ще е домакин на пътуващото издание на фестивала

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С "ЛЕЙДИ ЗИ" В ДОМА НА КИНОТО

С прожекцията в сряда приключва първата част от срещите с български филми от изминалото десетилетие

ТРИ ФИЛМА ОТ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ'10 В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА В МОСКВА

Българските "Стъпки в пясъка" и "Мисия Лондон", както и израелският "Ливан" бяха видени от зрителите в Москва

НЕВЪЗМОЖНА ЛЮБОВ МЕЖДУ ТУРКИНЯ И БЪЛГАРИН В "ОТКРАДНАТИ ОЧИ"

Радослав Спасов ще представи в сряда в Дома на киното филма си пред зрителите

"ФАДО" НА ФИНАЛА НА СЕМЕСТЪРА НА СФФУ

Музикалният документален филм на Карлос Саура отбелязва края на третия семестър на СФФУ

ИВАН НИЧЕВ ВИ ПРЕДЛАГА "ПЪТУВАНЕ КЪМ ЙЕРУСАЛИМ"

В сряда Домът на киното отново отваря вратите си за почитателите на българското кино

"ЧЕРВЕН ПЪТ" В ПЪРВИЯ ДЕН НА ЛЯТОТО

С прожекция на филма на английската режисьорка Андреа Арнолд продължава СФФУ

"ПОД ЕДНО НЕБЕ" РАЗМИНАВА ПЪТИЩАТА НА БАЩА И ДЪЩЕРЯ

Филмът на Красимир Крумов ще бъде прожектиран тази сряда в Дома на киното

ЗАРАЗИТЕЛНАТА КОМЕДИЯ "НЕ ТЪГУВАЙ" ДОВЕЧЕРА В ДОМА НА КИНОТО

Филмът на Георгий Данелия имате възможност да гледате от 18.30 часа

"МИЛА ОТ МАРС" КАЦА В ДОМА НА КИНОТО ДОВЕЧЕРА

Актрисата Весела Казакова и режисьорката Зорница София ще представят филма пред зрителите

“СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ” ТРЪГВА ПО КИНАТА ВЪВ ФРАНЦИЯ

Пресата е единодушна във възторжените си оценки за филма на Стефан Командарев

С ЕДИН "ШАНТАВ ДЕН" ПРОДЪЛЖАВА ДНЕС "ДЕСЕТИЛЕТИЕТО НА БГ КИНО"

Довечера в Дома на киното гледайте дебютния игрален филма на режисьорката Силвия Пешева.

ИЗУМИТЕЛНИЯТ НОСИТЕЛ НА ОСКАР "ПОХОДЪТ НА ИМПЕРАТОРИТЕ" ДНЕС В ДОМА НА КИНОТО

Филмът е в програмата на третия семестър на СФФУ - Фокус Европа

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ И В СЛИВЕН!

На 7 юни се открива първото издание на "София Филм Фест на път" в града на Сините камъни

В СРЯДА "ДЕСЕТИЛЕТИЕТО" ПРОДЪЛЖАВА С "ЛИСТ ОТБРУЛЕН"

Гости на прожекцията в Дома на киното ще са режисьорът на филма Светослав Овчаров, както и актьорите Иван Бърнев, Меглена Караламбова и Стефан Мавродиев.

ПРЕДСТОИ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В ГАБРОВО

На 4, 5 и 6 юни "София Филм Фест на път" стига до балканския град

ЛЕГЕНДАРНИЯТ БУНТАРСКИ ХИТ "ВЧЕРА" В ДОМА НА КИНОТО ДНЕС

Любимата кинотворба на поколения българи е в програмата на СФФУ

KИНОМАНИ ОТ "СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ" УЧАСТВАТ В ЖУРИ НА ФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ

27 киномани от Европа на възраст от 18 до 25 години ще участват в новото издание на Венецианския кинофестивал благодарение на Европа Синемас и програмата "Венециански дни"

"РАПСОДИЯ В БЯЛО" - ЕДНА "НЕ СЪВСЕМ" ИСТОРИЯ, НО МНОГО ЗАБАВНА

"Десетилетието на българското кино" продължава с дебюта в игралното кино на Теди Москов

ПОКЛОН КЪМ МАЕСТРО ФЕЛИНИ В ДОМА НА КИНОТО

В края на месеца ще имаме възможност да си припомним някои от емблематичните заглавия на италианската кинолегенда

УНИКАЛНАТА ДОКУМЕНТАЛНА АНИМАЦИЯ "ВАЛС С БАШИР" С ПРОЖЕКЦИЯ ДНЕС

Номинираният за "Оскар" филм е в програмата СФФУ

"НОВИЯТ СВЯТ" - ВЪЛНУВАЩА САГА ЗА СИЦИЛИАНСКИТЕ ЕМИГРАНТИ В АМЕРИКА

Италианско-френската продукция от 2006 г. ще бъде представена на зрителите от Георги Дюлгеров

"ПОДГРЯВАНЕ НА ВЧЕРАШНИЯ ОБЕД" РАЗКАЗВА КАК ЧОВЕК МОЖЕ ДА БЪДЕ СВОБОДЕН В НЕСВОБОДНО ВРЕМЕ

Филмът на Костадин Бонев от програмата "Десетилетие на българското кино" е българо-македонска копродукция

ЗАПОЧВА РЕТРОСПЕКТИВЕН ФЕСТИВАЛ НА МИКЕЛАНДЖЕЛО АНТОНИОНИ

Италианският културен институт и Арт Фест представят ретроспектива на легендарния режисьор 12 филма с реставрирани копия

ДРАМАТИЧНО СМЕШНИЯТ "ЕМИГРАНТИ" В ДОМА НА КИНОТО

И тази вечер поредният филм, излъчващ се в програмата "Десетилетие на българското кино", ще бъде представен пред зрителите от Ивайло Христов и Параскева Джукелова

КЛАСИКАТА "КОЗИЯТ РОГ" СЕ СРЕЩА С МЛАДИТЕ ЗРИТЕЛИ

Неостаряващият хит е в програмата на СФФУ - трети семестър

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ

Домът на киното стартира новия сезон на СФФУ: Фокус Европа – пролет 2010 След силния старт на „София Филм Фест за учащи” през 2009 Домът на киното дава начало на ТРЕТИ СЕМЕСТЪР – пролет 2010, който започва на 19 април!

АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ ВОДИ ЗРИТЕЛИТЕ НА "ХЪЛМЪТ НА БОРОВИНКИТЕ"

Какво се случва когато преуспяващ артист от Германия вместо в Истанбул, попада в София и поради лошите метеорологични условия не може да продължи със самолет пътя си...

"НА ПРАГА НА РАЯ" МЕЖДУ ТУРЦИЯ И ГЕРМАНИЯ

Фатих Акин с една от най-силните си творби отново пред българска публика

ЖАНРОВО МНОГООБРАЗИЕ ПОДПРАВЕНО СЪС САМОИРОНИЯ ПОДНАСЯ "ПЕЧАЛБАТА"

Филмът се прожектира в рамките на "Десетилетие на българското кино"

НОМИНИРАНИЯТ ЗА "ОСКАР" ПОЛСКИ ФИЛМ "КАТИН" В ПРОГРАМАТА НА СФФУ

Драмата е на доайена на полското кино Анджей Вайда

ДА СЕ ОГЛЕДАМЕ В "ОГЛЕДАЛОТО НА ДЯВОЛА"

Филмът на режисьора Николай Волев е поредното заглавие от програмата "Десетилетие на българското кино"

"АВАНТАЖ" ЗА УЧАЩИ

С филма на Героги Дюлгеров се открива третият семестър на програмата "София Филм Фест за учащи"

ПРОГРАМА НА "СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ" - ТРЕТИ СЕМЕСТЪР

След силния старт на "София Филм Фест за учащи" през 2009 Домът на киното даде начало на ТРЕТИ СЕМЕСТЪР – пролет 2010, който започна на 19 април

"СЪДБАТА КАТО ПЛЪХ" Е СУРОВА, ИРОНИЧНА И НЕЖНА ИСТОРИЯ

Филмът не е експлозив, а само съзерцателно отвращение - от уродливостта на света, живота, ценностите…

"... И ГОСПОД СЛЕЗЕ ДА НИ ВИДИ" В ПРОГРАМАТА "ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО"

Според режисьора на филма Петър Попзлатев това е най-гледаното българско заглавие във франкофонската общност

"ОПАШКАТА НА ДЯВОЛА" СЕ ДВИЖИ МЕЖДУ ДВЕ РЕАЛНОСТИ

Димитър Петков вярва, че филмите трябва да разказват едновременно прости и понятни, но и неповторими истории

ПРОГРАМА ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО – 2000-2009

София Филм Фест за Учащи всяка сряда от 18.30 часа вход свободен за ученици и студенти ДОМ НА КИНОТО, ул. “Екзарх Йосиф” 37 тел: 980 7838

УСПЕХИ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО ПРЕЗ ПЪРВОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА 21 ВЕК

На фокус: „Писмо до Америка”

ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ БОКСОФИС ХИТ "ПИСМО ДО АМЕРИКА" ОТНОВО ИМА СРЕЩА С ПУБЛИКАТА

Игралният филм на Иглика Трифонова е първата мащабна международна копродукция, в която България е водеща държава

ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО – 2000-2009

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ, НАЦИОНАЛНИЯТ ФИЛМОВ ЦЕНТЪР и ДОМЪТ НА КИНОТО представят в рамките на програмата СОФИЯ ФИЛМ ЗА УЧАЩИ

ПЕЧЕЛИВШИТЕ, КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА

Списък на спечелилите

15 МИНУТИ С ТОНИ ПАЛМЪР

Тони Палмър е един от водещите кинорежисьори на музикални документални и исторически игрални филми. Той е носител на повече от четиридесет международни награди, сред които 12 златни медала от Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк, многобройни номинации и награди за БАФТА и „Еми”. Той е единственият двукратен носител на престижната Държавна награда на Италия. Въпреки това режисьорът споделя, че наградите винаги го изненадват и смята, че не е направил кой знае какво, за да ги заслужи и че обикновено филмите, от които е най-доволен остават пренебрегнати. Той беше гост на 14-ия Международен София Филм Фест, където получи наградата София на Столична община за приноса си към световното кино.

"СЕГА И ЗАВИНАГИ" В ДОМА НА КИНОТО

На 17 март 2010 Международният София Филм Фест подарява на любителите на българската рок-музика филм за концерта на култовите групи „Ревю”, „Контрол” и „Хиподил”.

ЯН ТРОЕЛ: ИЗКУСТВОТО ЗАПЕЧАТВА ВАЖНИТЕ МИГОВЕ В ЖИВОТА НИ

Днес шведските кинематографисти са вилно повлияни от американския начин на разказване на истории и имената, които все още притежават характерни гласове, като Ян Троел, не са толкова много. Така смята Томас Стендеруп, продуцентът на последния филм на шведския маестро, "Запечатани мигове". Двамата бяха гости на 14-ия Международен София Филм Фест, където Ян Троел представи филма си, посветен на жена от работническата класа, чийто живот в началото на XX век се променя, когато спечелва фотоапарат. Режисьорът също така бе удостоен с Наградата на София, предоставена от Столична община, за цялостния си принос към киното.

ПРОМЯНА В ПРОГРАМАТА НА ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ ДНЕС

Извътредна прожекция на филма Бялата лента във Френски институт от 20:00 днес, 15.03.2010

ОЩЕ НАГРАДИ НА 14-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

За втора поредна година в партньорство със „Cinemafia” беше реализирано ФИЛМОВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО - Sofia Short Challengе...

НАГРАДИ НА 14-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Основната програма на 14-ото издание на международния филмов фестивал София Филм Фест приключва на днес с гала прожекцията на филма на Сергей Соловьов „Анна Каренина”. Легендарният руски режисьор ще получи наградата на София на Столичната община.

ПИТЪР КАЛАХАН: ЖИВОТЪТ Е СМЕСИЦА ОТ РАДОСТ И ТЪГА, ТАКА Е И ВЪВ ФИЛМИТЕ МИ

Ведър и излъчващ изключително спокойствие, Питър Калахан говори бавно, но е кратък и лаконичен. Той твърди, че подбира думите си много внимателно и когато филмът му се прожектира някъде в чужбина, със субтитри, това вече не е неговият филм. Той е за втори път в България. През 2003 г. е бил гост на фестивала с първия си филм Последния бал. Тогава харесал начина, по който реагирала публиката и се радва, че повторно е тук и може да представи своя нов филм Срещу течението. Филмът му е в конкурсната програма, но Калахан с усмивка споделя, че въпреки че е радостен от този факт, обикновено не печели в подобни състезания. Това не е съвсем вярно – той има няколко отличия както за първия си филм, така и за дебютиралия в Сънданс "Срещу течението".

НЕКА НАЙ-ДОБРИЯТ ПОБЕДИ!

Ден преди церемонията по връчването на наградите от конкурса за първи или втори игрален филм режисьорите гости на фестивала дадоха пресконференция. Оказа се, че единствените двама, които са гледали филм на колегите си са Камен Калев и Джейкъб Тиърни. Двамата се запознали с творбите на другия на фестивала в Токио и оформили взаимен фенклуб. Ето какво споделиха те и тази част от участниците в конкурса, която успя да гостува в София.

МАСИМО КАПЕЛИ: НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА ДОСТИГНЕШ ДО КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ХОРА С ФИЛМИТЕ СИ

Италианският режисьор и сценарист Масимо Капели е роден в Асколи Пичено. За късометражния си филм Ampio, luminoso, vicino metro е награден с приза “Cinecittà Digital 2000”. В малката, но любопитна селекция от филми, която регионът Фриули Венеция Джулия подготви за 14-ия Международен София Филм Фест, Масимо Капели беше представен най-пълно. Двете му комедии – Най-прекрасният ден (2006) и късометражният Всичко блести (2004) бяха посрещнати със смях от публиката. Имахме възможността също така да изгледаме и късометражната му драма За Аньезе (2005).

РАМТИН ЛАВАФИПУР: КИНОТО Е СБОР ОТ МНОГО МАЛКИ ЛЪЖИ, КОИТО ВОДЯТ ДО ГОЛЯМА ИСТИНА

Да пътуваме до отдалечена и непозната точка на света, без да се налага да отидем по-далеч от киносалона предлага дебютният филм на иранския режисьор Рамтин Лавафипур Запази спокойствие и брой до седем, включен в програмата Киното утре – големите надежди. Киното на Далечния Изток винаги е представлявало смесица от документализъм и игрални похвати, но това може би е илюзия, породена от факта, че културата на страните от тази част на света са толкова различни от нашата, че представения в тях загадъчен свят ни вълнува повече чисто като реалност, отколкото чисто като кино. Запази спокойствие и брой до седем не е изключение. В него историята за малко рибарско селце на брега на морето в Южен Иран, в което основният поминък е контрабандата на стоки и хора, е любопитна сама по себе си както с екзотиката, която носи, така и с начина, по който е пресъздадена за голям екран

ФОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО В РАМКИТЕ НА 14-ИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ПРОДЪЛЖАВА

Сергей Соловьов лично връчва специалната награда на фотоконкурса на 14-ия София Филм Фест на 14 март в Зала 1 на НДК

КИРАН КОЛАРОВ: БЯХА МИ НЕОБХОДИМИ 8 ВАРИАНТА НА СЦЕНАРИЯ, ЗА ДА ДОСТИГНА ДО ГЕРОЯ СИ

Малко преди премиерата на последния си филм „Ако някой те обича...”, Киран Коларов сподели с нас част от историята на неговото създаване. „Ако някой те обича…” ще бъде видян от софийската публика за първи път по време на първият Фокус „България” на София Филм Фест 2010.

ФИЛМ ИЗНЕНАДА ДНЕС - ТРОЦКИ

ЯН ТРОЕЛ ЩЕ ПОЛУЧИ НАГРАДАТА НА СОФИЯ ЗА ПРИНОСА СИ В КИНОТО

Един от най-знаменитите шведски режисьори на ХХ век ще получи Наградата на София на Столичната община днес в кино „Люмиер”

ТАЗИ ВЕЧЕР MR. SMIFF & MUNSEE

ПРОЖЕКЦИЯ НA КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА ФОНДАЦИЯ ROBERT BOSCH

Заповядайте днес във Френски институт от 15:00. Ще бъде представена дейността на фондация Robert Bosch съпроводена от прожекция на късометражни филми. Вход свободен!

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА

Продължава гласуването за Наградата на публиката за най-добър филм отМеждународния и Балканския конкурс на 14-то издание на София Филм Фест.

ФУТБОЛ И ШАХМАТ ЩЕ СВИРЯТ ВЪВ ФЕСТИВАЛНИЯ ЦЕНТЪР ДНЕС

София Филм Фест ви кани на концерт

ЗА ДОМЕ КАРУКОСКИ ЗАБРАНЕНИЯТ ПЛОД ВИНАГИ Е ПО-СЛАДЪК, МАКАР НАКРАЯ ДА ГОРЧИ

Финландският режисьор Доме Карукоски беше гост на 14-ия Международен София Филм Фест със Забраненият плод, който отбеляза и финландската гала на фестивала. Филмът е камерна драма, която разказва за тинейджърките Ракел и Мария, израснали в затворената християнска секта на консервативните лестедианци

СЕРГЕЙ СОЛОВЬОВ ЛИЧНО ВРЪЧВА СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ФОТОКОНКУРСА НА 14-ИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Време е да обявим станалият традиционен фотоконкурс в рамките на София Филм Фест. Очакваме вашите снимки на адрес photocompetition@sofiaiff.com до петък, 12 март – имате 120 часа да работите по темата

ПАРТНЬОРСТВОТО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ФРИУЛИ ВЕНЕЦИЯ ДЖУЛИЯ

През последните 20 години регионът Фриули Венеция Джулия разработва и осъществява с български партньори различни проекти за сътрудничество относно местното развитие и европейската интеграция.

ДНЕС СЕ ОТКРИВА МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДОКУМЕНТАЛЕН КОНКУРС

Ян Шикъл, Хайме Ногуера и Боряна Пунчева ще оценяват документалните филми

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА

С много изненади за гласувалите от нашите партньори BULGARIA AIR и LOGITECH

ТАЗИ ВЕЧЕР DJ FOZZY NEW WAVE & POST PUNK SKA & FUNK

Международнен София Филм Фест има удоволствието да ви покани на DJ парти тази вечер!

ТАЗИ ВЕЧЕР DJ DHARBA

Международен София Филм Фест има удоволствието да ви покани на DJ парти тази вечер!

СВЕТОСЛАВ ОВЧАРОВ: ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ВРЕМЕТО НА ЛЕСНИТЕ ИСТИНИ

„Зад кадър”, който откри 14-тото издание на София Филм Фест е поредната творба на режисьора и сценариста Светослав Овчаров. Снимана в София и Берлин през 2009, продукцията е дело на Гала Филм и Омега Филмс в копродукция с БНТ. Зад кадърът на живота на един човек на изкуството в края на 70-те години в България стоят любовта, страхът и много компромиси.

ДНЕС СЕ ОТКРИВА ФЕСТИВАЛЪТ!

Часът на 14-ия София Филм Фест настъпва в 19.30!

14-ИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ И „CINEMAFIA” ИМАТ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ВИ ПОКАНЯТ НА „SOFIA SHORT CHALLENGE 2”

В рамките на тазгодишния 14-ти Международен София Филм Фест ще се състои 5 дневното предизвикателство за късометражно кино „Sofia Short Challenge 2”

FUTURE SHORTS & PHUTURE SHOCK – МУЗИКАЛНА КИНОВЕЧЕР!

На 17 март, в рамките на 14-тия София филм фест, новата програма на Future Shorts ще излезе от киносалоните и ще се синтезира в незабравимо парти с музиката на най-добрата българска ню джаз формация – Phuture Shock. Програмата съдържа 7 късометражни филма, сред които музикално видео и анимация

БЪЛГАРСКОТО ДОКУМЕНТАЛНО КИНО НА 14-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Специалната премиерна прожекция на новия документален филм на Стефан Командарев “Градът на жените баданте” ще даде старт на документалната програма на 14-ия София Филм Фест на 4 март (20.00 часа) в Дома на киното

ПЕТИМА КИНОТВОРЦИ ЩЕ ПОЛУЧАТ НАГРАДАТА НА СОФИЯ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА В РАМКИТЕ НА 14-ИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Композиторът Божидар Петков, създателят на “Сако и Ванцети” Джулиано Монталдо, номинираният пет пъти за “Оскар” Ян Троел, британският режисьор Тони Палмър и руската легенда Сергей Соловьов ще получат наградата на София за приноса си в киното

ОСНОВНИ АКЦЕНТИ ОТ ПРЕДСТОЯЩИЯ 14-И МЕЖДУНАРОДЕН ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

За 14-та година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София. Най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа

ПРОГРАМАТА НА 14-ия МЕЖДУНАРОДЕН СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Цените на билетите са съобразени с възможностите на киноманите – пускат ги на 23 февруари!

В МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЩЕ СЕ СЪСТЕЗАВАТ 12 ФИЛМА

Българското предложение в конкурса е “Източни пиеси” на режисьора Камен Калев

МЛАДОТО ЕВРОПЕЙСКО И СВЕТОВНО КИНО СЪС СПЕЦИАЛНИ ПРЕМИЕРИ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ 2010

Преминали през най-важните световни и европейски фестивали, филмите на новото поколение режисьори ще откроят тенденции и ще представят света през очите на младите по начин, който е в синхрон с тенденциите на утрешния ден. Както винаги тяхното запазено място е в програмата на София Филм Фест от 5 до 25 март

КРАСИМИР КРУМОВ: СВЕТОТО СЕМЕЙСТВО Е ВСЯКО, В КОЕТО ИМА ЛЮБОВ И РАЗБИРАТЕЛСТВО

Специална премиера на 14-ия Международен София Филм Фест на 1 март в Дома на Киното ще има новият филм на Красимир Крумов „Светото семейство (Нина и Мариян)”.

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ БЕШЕ ПРИЗНАТ ОТ FIAPF

Водещото филмово събитие в България получи акредитация от FIAPF в категорията „специализиран състезателен фестивал”!

ДЕВЕТ ФИЛМА ЩЕ СЕ СЪСТЕЗАВАТ В БАЛКАНСКИЯ КОНКУРС НА 14-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Девет филма ще се състезават в Балканския конкурс на 14-ия София Филм Фест. Това са “Вярвам в ангели” (“I Believe In Angels”, Хърватия) на Никша Свиличич, “Изток, запад, изток” (“East, West, East - the final Sprint”, Албания-Италия) на Гиерги Джувани, “Каталин Варга” (“Katalin Varga”, копродукция на Румъния, Великобритания и Унгария) на Питър Стрикланд, “Медал за храброст” (“Medal Of Honor”, Румъния-Германия) на Калин Петер Хетцер, “Объркана броеница” (“Wrong Rosary”, Турция) на Махмут Фазъл Чошкюн, “Свети Георги убива змея” (“St. George Shoots the Dragon”, Сърбия-Босна и Херцеговина и България) на Сърджан Драгоевич, “Словенка” (“Slovenian Girl”, Словения) на Дамян Козоле, “Тук и там” (“Here and There”, Сърбия) на Дарко Лунгулов, както и българският “Прогноза” на Зорница София.

НОВОТО БЪЛГАРСКО ИГРАЛНО КИНО НА 14-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

“Зад кадър” на Светослав Овчаров открива официално феста на 5 март в Зала 1 на НДК

МЕЧТИ, ЛЮБОВ И ДРАМА В СЕЛЕКЦИЯТА НА JAMESON SHORT FILM AWARD

Селекционната комисия на Jameson Short Film Award избра 12-те късометражни филма, които ще се състезават за наградата Jameson

СЕЛЕКТИРАНИТЕ ФИЛМ В JAMESON SHORT FILM AWARD 2010

14-ИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ С НАЙ-КАЧЕСТВЕНАТА И АМБИЦИОЗНА ПРОГРАМА ДОСЕГА!

За 14-та година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София. Най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа, влязъл в класацията на 50-те топ фестивала според сп. „Варайъти”, който достойно представя страната ни по целия свят.

"ГОЛЯМАТА ПЕТОРКА" E НАЙ-АМБИЦИОЗНАТА ПРОГРАМА НА 14-ИЯ СФФ

На 7 септември 2007 влиятелното сп. „Варайъти” публикува програмна статия, озаглавена „50 филмови фестивала, които не трябва да се пропускат” (“50 Unmissable Film Festivals”). За филмовата индустрия това се превърна като подпечатване на визи на попадналите в списъка събития, осигуряващи им вход за световната лига на кинофестивалите. Нашият София Филм Фест бе сред 20-те европейски фестивала, част от групата...

СЕРГЕЙ СОЛОВЬОВ ЩЕ БЪДЕ СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Блестящият руски режисьор ще получи наградата на София за приноса си в киното “Докато не възникне маниакално отношение към това, което искаш да направиш, нищо няма да излезе” – казва призьорът на Берлинския и Венецианския кинофестивали Сергей Соловьов.

JAMESON СЪБРА 997 МИНУТИ НОВО БЪЛГАРСКО КЪСОМЕТРАЖНО КИНО

В осмото издание на конкурса Jameson Short Film Award, който се провежда в рамките на Международния София Филм Фест, кандидатстваха общо 77 нови български късометражни филма. Предстои селекционна комисия да избере най-добрите 12 от тях, които ще се състезават за наградата от 6 000 евро, предоставена от Jameson Irish Whiskey.

ОПРЕДЕЛЕНИ СА 9-ТЕ ПРЕТЕНДЕНТА ЗА НОМИНАЦИИ ЗА ЧУЖДОЕЗИЧЕН "ОСКАР"

Бевърли Хилс, Калифорния (20 януари, 2010)

ПРЕДСТОИ 14-И МЕЖДУНАРОДЕН СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

За своя 13-годишен живот СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) се превърна във водещото международно киносъбитие на България, както и в един от ключовите фестивали в Югоизточна Европа. През 2007 фестът се нареди сред 50-те топ фестивала на сп. „Варайъти”, което достойно представя страната ни по целия свят. Започнал като тематичен мюзик фест, преминавайки през 13-те си издания, СФФ вече е събитие със сериозни заявки и пред най-взискателните зрители, защото представя актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското кино пред света.

"ФОКУС БЪЛГАРИЯ" В РАМКИТЕ НА 14-ИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ И ГОДИНАТА НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

2010 е определена за „Година на българското кино”. И съответно за първи път като държава на фокус на СФФ ще бъде България! Изминалото десетилетие в българската кинематография ще бъде основна тема на фестивала. 10 много важни години за родното кино, което след първоначалното сътресение от въвеждането на проектния принцип на организация и липсата на финансиране, постепенно започна да се възражда с приемането на Закона за киното през 2004 до достигането на един от пиковете в своята история през 2009 г.

"СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ" В ЛОС АНЖЕЛИС

"Светът е голям..." в Калифорния

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ ПРОДЪЛЖАВА

Интересът към специалната програма „София Филм Фест за учащи” отговори на очакванията ни – желанието на младите хора да гледат стойностни и интересни европейски и независими филми провокира продължаването на инициативата на Арт Фест в Дома на киното. В навечерието на предстоящия 14-ти София Филм Фест (5-14-21 март 2010), от понеделник, 11 януари, започва новата програма „СФФ за учащи”.

JAMESON И СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ОБЯВЯВАТ ОСМОТО ИЗДАНИЕ НА КОНКУРСА ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ

През 2010 година, в рамките на 14-ия Международен София Филм Фест за пореден път ще бъде връчена наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм.

 
 
   
   
Отказване от отговорност: Цялата отговорност е на авторите и Европейската аудио-визуална и изпълнителна агенция и Комисията на европейските общности не носят отговорност за каквато и да е употреба на включената в това издание информация.
риза
Recording Studio Sydney